Taram al contrastelor, insorit si de un mare farmec natural, interiorul destinatiei „Costa de Almeria” s-a impus ca una dintre marile atractii de iarna oferite de sudul tarii noastre. Cu timpul  si cu numeroasele propuneri pe care le are aceasta zona, este greu sa nu gasesti o scuza pentru a vizita acest tinut.

Regiunea Almanzora

In calatoria catre interiorul provinciei, orasele din regiunea Almanzora sunt o oprire obligatorie, care se poate lauda cu o industrie de marmura infloritoare, ale carei materiale au facut parte din monumente atat de importante precum Alhambra din Granada, Moscheea din Cordoba. sau Manastirea Escorial si o industrie, nu mai putin importanta si cu mare potential, precum carnea, care a facut ca micile sale orase sa-si duca carnatii si suncile in toata lumea.

Datorita locatiei sale, aceasta regiune este unul dintre cei mai importanti exponenti ai ecosistemului natural Almeria si o optiune de exceptie pentru iubitorii de natura si de mediul rural. Pe langa peisajele sale frumoase, vizitatorul va fi surprins de bijuteriile patrimoniului istoric andaluz precum Castelul Gergal, Mausoleul Roman din Abla sau moscheea din secolul al XIII-lea din municipiul Finana.

Portul Ragua

In aceasta plimbare de iarna prin provincie, nu poti rata Puerto de la Ragua, unde vizitatorul poate gasi infrastructuri pentru a practica diverse sporturi de zapada si a se bucura de natura oferita de unul dintre cele mai virgine si necunoscute locuri din intreg Parcul National Sierra. .

Filabres-Alhamilla

In inima orasului Almeria, unde muntii salbatici anunta sosirea desertului, se afla Sierra Filabres Alhamilla. Principalul masiv muntos al provinciei care sparge imaginea padurilor tipic mediteraneene, aici sunt o duzina de orase in care se gasesc strazi pline de traditie care pastreaza ceea ce a fost odinioara o prospera activitate miniera si cresterea vitelor si care, in prezent, il mangaie pe calator deschizand in fata ochilor un peisaj ciudat plin de contraste.

O alta dintre enclavele din Almeria care ofera un alt timbru alb este Calar Alto. Desi zapada nu este singura dintre virtutile sale: curatenia si calitatea cerului din aceasta zona a provinciei a facut ca telescoapele spanio-germane sa se uneasca pentru a contempla stelele si fenomenele astrologice din inima provinciei.

Alpujarras

Una dintre cele mai mari atractii ascunse in interiorul provinciei Almeria este ca este adapostita de unul dintre cei mai impresionanti munti din Andaluzia: Sierra Nevada. Printre atractiile sale, Alpujarra din Almeria are o natura remarcabila, o gastronomie de cinci furculite, obiecte de artizanat de luat acasa ca suveniruri si cateva sate cocotate pe versantii muntilor sai impunatori.

Desertul Tabernas

Intre lanturile muntoase din Sierras Alhamilla si Filabres se intinde un teritoriu mitic: singurul desert care exista astazi in Europa si care poarta numele orasului Tabernas ca standard al sau cel mai inalt. Este o enclava aproape magica, despre care chiar s-a spus ca aminteste de peisajul lunar si care a reusit sa atraga, in ultimii 60 de ani, lumea cinematografiei.

Velezul

La nordul provinciei se afla capetele si cozile Comarca de los Velez: Velez Rubio si Velez Blanco. Primul este impunator si nobil; al doilea este vesel si natural, dominat de figura Castillo de los Fajardo, o cladire frumoasa care domina cea mai mare parte a regiunii. Dar bogatia sa culturala nu se opreste aici, deoarece silueta Indalo apare pe unul dintre peretii Cueva de los Letreros, simbol care a ajuns sa devina emblema orasului Almeria.

Tocmai varietatea mediului sau natural a deschis portile „Costa de Almeria” pentru practicarea sporturilor de tot felul. Plimbarea cu parapanta pentru a se bucura de zona din vedere de pasare, ciclism, drumetii, ciclism montan, trasee 4×4, quad sau camila sunt cateva dintre propunerile care permit calatorului sa descopere interiorul provinciei in timp ce isi practica sportul preferat si in perioada vacantei.

Nu am putea termina acest tur al atractiilor provinciei fara sa vorbim despre gastronomia ei, bogata si variata, si despre cel mai mare bastion al sau: tapas. Delicii de dimensiuni mici care se consuma dupa obicei in aceasta provincie si care permit calatorului sa guste de la cel mai proaspat peste la carne la gratar, trecand prin migas, grau si gurullos care lasa un gust atat de bun in gura printre toti cei care ne viziteaza.