Cel mai important moment in “interventia prezidentiala” de saptamana trecuta a fost aluzia referitoare la “crearea de noi locuri de munca prin minerit si alte industrii”. Sesizata de putini, ea fost o pregatire pentru ramanerea in functie cu orice pret.

Dupa lobby-ul explicit de acum cateva luni in favoarea exploatarii miniere aurifere cu cianuri, presedintele isi continua si augmenteaza cu aplomb marinaresc navigarea de noapte politica intre sprijinul extern, lobby-ul pentru toate industriile miniere si populismul desantat adoptat subit, poate tardiv – pe plan intern.

Si aici FMI si vechilul Jeffrey Franks ii vin cu promptitudine in ajutor. Inca de acum o luna Franks glasuia subtiratec despre posibilitatea maririi pensiilor si a salariilor. Dar capitanul de la Cotroceni era prea ocupat cu retrasarea liniilor de forta in PDL.

Dupa surpriza neplacuta a protestelor populare Basescu s-a inmuiat brusc, ciulindu-si urechea experimentata de sef de haita politica si incordandu-si privirea albastrita de marile Scotiei de Nord spre a citi mai bine “semnele vremurilor”.

Iar “semnele vremurilor” i-au soptit ca situatia e la fel de albastra ca privirea sa. Asa ca a conceput un plan cu doua directii: obedienta absoluta si juramant reconfirmat de loialitate pentru seniorii din strainatate, si o noua “sesiune” de imprumuturi externe spre a ineca protestele populare inghetate de ger – in desertaciunea unor firimituri cu pretentii de majorari de venituri.

Aceste pseudo-majorari electorale sunt iluzorii. Ce procent vor avea ele? 5 %? 10%? Scaderea ilegala a salariilor bugetare nu a fost de doar 25 %. In aproape jumatate din cazuri s-au taiat si alte sporuri, totalizand 20 %. Pensionarii? Aberanta taiere cu 5 % pentru CAS a pensiilor cuprinse intre 750 si 1000 de lei, ilegala si ea, a fost completata victorios, prin majorarea TVA, de o inflatie – calculata de BNR – de 8 % pentru 2010.

Cu procentele insumate ale inflatiei oficiale din 2011 si 2012 vom ajunge la o devalorizare a veniturilor de peste 15 %, exact cat viza aberanta lege din mai 2010. Iar aceasta se adauga tuturor pensiilor inghetate, salariilor inghetate ale bugetarilor, si diminuatelor “pensii speciale”. O scadere reala de 40 % a salariilor celor peste un milion de bugetari, si cu peste 60 % a unora dintre ei. Intru pilda aparatorii ordinii si linistii publice, carora li s-au taiat sporurile pentru hrana si uniforma. O scadere cu 20 % a tuturor pensiilor de mizerie din Romania. Iata curba de sacrificiu a lui Traian Basescu.

Dezastrul romanesc este complet, rotund, “aidoma unei portocale”. Dand liber vanzarii minelor de aur romanesti si altor bogatii ale subsolului regimul Basescu vrea sa se salveze politic.

In acest moment insa este prea tarziu. Nici macar FMI, mina de aur international al “capitalistilor uniti din toate tarile” nu mai poate salva o guvernare ce a protejat patru ani numai interesele propriei nomenklaturi. Semanand ea insasi, din ce in ce mai mult – cu un nefast protektorat.

UPDATE: In Bania estica a PDL, la Craiova, Antonie Solomon a primit unda verde pentru marirea salariilor din Primarie cu 50 %. Intorcandu-ne la Cosbuc: O, pasa Traian, “cat de darnic esti!”