Cea mai frumoasa luna a anului este, cu siguranta, luna decembrie : colinde, cadouri, zapada, familie,sarbatoare, prieteni dragi, traditii care mai de care mai frumoase de care de cele mai multe ori uitam.
Iata un top 10 al celor mai importante traditii de Craciun :
10. Pastrarea luminii
Pastrarea luminii este una dintre cele mai vechi traditii de Craciun din Moldova. Sarbatoarea Nasterii Domnului este legata de solstitiul de iarna,aceasta fiind cea mai scurta zi a anului iar pentru a prelungi lumina, oamenii faceau un rug din busteni pe care il tineau aprins toata noaptea.
9. Vicleimul
In unele zone din tara in noaptea Sfanta de Craciun se poate auzi cantarea religioasa Vicleimul sau Irozii la care participa copiii. Sarbatoarea a patruns la noi prin sasii din Transilvania, aceasta fiind originara in Germania si Ungaria.
8.Capra
Incepand cu ziua de Ignat si sfarsind in ziua de Sfantul Vasile, exista obiceiul mersului cu Capra – un joc cu masca care consta in omorarea, bocirea, inmormantarea si invierea si care reprezinta din timpuri stravechi un ceremonial, un element de cult, avand rolul de a aduce belsug pe tot parcursul anului nou.
7. Ziua de Ignat
O alta traditie este cea a taierii porcului in data de 20 decembrie cand toti se aduna in mijlocul curtii pentru a manca Pomana direct din ceaun. Animalul sacrificat in aceasta zi este un substitut al zeului care moare si renaste – Ignat reprezinta divinitatea solara, iar porcul este simbolul vegetatiei.
6. Sarutul sub vasc
Desi este o traditie „importata” , sarutul sub vasc in ziua Craciunului sau in noaptea Anului Nou a devenit una nelipsita pentru indragostitii din toate colturile lumii. Se spune ca vascul va face ca iubirea lor sa reziste pentru totdeauna. In plus, vascul este simbolul prosperitatii, al pacii si al armoniei.
5. Steaua
Steaua este un colind care incepe din prima seara a Craciunului si care se incheie la Boboteaza. Cantecul anunta Nasterea Domnului si povestea acesteia. Copiii isi pregatesc din timp Steaua, o imbodobesc frumos colorat si pleaca sa vesteasca marea sarbatoare tuturor.
4. Pelincile Domnului
O traditie din Moldova este cea a prajiturii numite Pelincile Domnului sau turta cu julfa care se mananca in Ajunul Craciunului. Se spune ca femeile au facut aceste pelinci pentru intampinarea pioasa a pruncului Iisus.
3. Imbodobirea bradului
Simbol nelipsit al sarbatorilor de iarna, bradul este nelipsit din casele crestinilor din toata lumea. Artificial sau natural, plin de culoare si luminite care mai de care mai stralucitoare, acesta aduce impreuna toata familia care participa cu drag la imbodobirea copacului vesnic verde. Pomul este simbolul mortii si al renasterii divinitatii.
2. Cadourile
Numita si luna cadourilor, decembrie debuteaza cu Sfantul Nicolae, dar Craciunul e ocazia perfecta de a le arata celor dragi afectiunea si dragoste prin daruri din inima. Traditia spune ca Mos Craciun ii viziteaza in noaptea de 25 pe copiii cuminti si le lasa sub brad jucarii, hainute si dulciuri.
1. Colindatul
Sarbatoarea Nasterii Domnului incepe in dimineata de Ajun( 24 decembrie) cand copiii incep sa mearga la colindat vestind astfel vestea nasterii lui Iisus. Cantece care mai de care mai frumoase se aud toata ziua, versuri care inmoaia inima oricarui crestin si la final rasplata : mere, nuci, colaci, dar si bani.