In timp ce Romania este mai cunoscuta la nivel international pentru Dracula, Transilvania si Nadia Comaneci, bucataria sa mai putin cunoscuta este ceva ce merita explorat.

Mancarea traditionala romaneasca reuneste un amestec de ingrediente si este puternic influentata de bucataria balcanica, turceasca, sarba, germana si maghiara. Datorita acestei experiente imbogatite, mancarea romaneasca este variata, satioasa si foarte savuroasa si care poate fi gasita la cele mai frumoase restaurante din Romania.

1. Sarmale

Aceasta este o adevarata mancare de confort pe care o poti gasi la fiecare nunta traditionala romaneasca, sau pe care o poti mirosi pe strada in timpul sarbatorilor de Craciun si Anul Nou. Este facuta din carne tocata (de obicei carne de porc sau in combinatie cu carne de pasare) amestecata cu condimente, orez si ceapa, apoi rulata in frunze de varza acre (fermentata) si fierta ore in sir intr-un sos special din suc de varza murata, suc de rosii. , si alte ingrediente secrete.

In unele regiuni din Romania se folosesc frunze de vita de vie in loc de varza. Pentru post sau pentru o alegere vegana, carnea tocata poate fi inlocuita cu mare succes cu un amestec de nuci macinate, morcovi rasi si ciuperci tocate. Sarmalutele, asa cum le gasiti in meniurile restaurantelor, sunt servite cu smantana si mamaliga fierbinte, ceea ce ne duce la urmatorul aliment de baza.

2. Mamaliga 

De obicei garnitura pentru sarmale sau servita simpla cu smantana si branza romaneasca, mamaliga se face din faina de porumb fiarta in apa cu un praf de sare si cateva picaturi de ulei de floarea soarelui.

Este foarte sanatos si se asorteaza bine cu sosuri sau tocane. Ciobanilor le place sa o amestece cu branza de oaie sarata si sa faca o specialitate numita „bulz”.

3. Mici 

Literal tradusi ca „mici” pentru ca obisnuiau sa fie la fel de mari cat un deget de adult, Mici sunt cu adevarat deliciosi si foarte populari la gratare, mancare stradala, weekend-uri la cabane si sarbatorile de nastere.

Este un alt aliment care poate fi mirosit de la kilometri departare si iti face apa la gura; si este usor de facut. Tot ce aveti nevoie este carne tocata de porc si vita amestecata cu usturoi, condimente si bicarbonat de sodiu.

Formati amestecul in portii mici asemanatoare carnatilor si puneti-le pe gratar. Suculente la interior, crocante la exterior, le puteti savura cel mai bine doar cu mustar si paine.

4. Ciorba de burta

Pentru o experienta indrazneata si curajoasa atunci cand calatoriti in strainatate, trebuie sa incercati una dintre cele mai populare supe din Romania – Supa de tripa de vita. Desi numele poate sa nu sune prea atragator, este o adevarata delicatesa si cu siguranta va va face sa danseze limba.

Considerata cel mai bun remediu pentru mahmureala, Supa de Tripe este facuta din stomacul unei vaci, legume si oase speciale, aromata cu mult usturoi si acrisa cu otet. Ardeii iute se potrivesc foarte bine.

5. Pomana Porcului

Acest fel de mancare provine dintr-o veche traditie rurala, iar cei doi sunt experimentati cel mai bine impreuna pentru a obtine gustul adevarat al acestuia. Traditia are loc in aerul rece si crocant al lunii decembrie, cand porcii sunt sacrificati pentru cina de Craciun.

Carnea proaspata taiata de la un porc recent sacrificat este prajita in grasime proprie intr-o tigaie adanca. Aceasta mancare savuroasa merge bine servita cu muraturi autentice. Restaurantele au adesea aceasta masa in meniu, dar daca porcul nu este proaspat sacrificat, nu are acelasi gust.

6. Jumari

Din aceeasi jertfa a porcului, romanii fac un starter crocant si sarat numit jumari din prajirea bucatilor de slanina si grasime de porc.

Acesta se serveste cel mai bine cald si intotdeauna insotit de ceapa cruda si un shot de tuica , traditionala tuica de prune, ca digestiv. Oricat de delicios ar fi, nu vrei sa exagerezi daca tot iti doresti pantalonii sa ti se potriveasca.