Teatrul pentru copii si tineret “Ariel” din Targu Mures este unul dintre cele mai importante astfel de teatre din Romania. Se afla pe strada Postei, la numarul 2 si are o importanta deosebita si datorita faptului ca este unul din cele trei teatre destinate varstei tinere in care se gasesc sectii atat in limba romana, cat si in limba maghiara.

Teatrul “Ariel” s-a infiintat in anul 1949, spectacolele dandu-se in limba maghiara. Abia in anul 1963 a fost infiintata sectia in limba romana, iar astazi fiecare sectie are cate 12 actori. Popularitatea teatrului a crescut odata cu sectia in limba romana, iar primele spectacole l-au avut ca regizor pe Antal Pal, unul dintre cei care au introdus teatrul de papusi in acest oras.

Chiar daca au avut parte si de vremuri mai grele, in special in timpul regimului comunist, cei de la Teatrul pentru copii si tineret “Ariel” au reusit de fiecare data sa le depaseasca si sa atinga succesul. Au fost reprezentate pe scena adaptari atat dupa literatura romana (Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Gellu Naum sau Petre Ispirescu), cat si dupa cea maghiara (Petofi Sandor, Fodor Sandor sau Arany Janos). De asemenea, actorii din cadrul teatrului au participat la nenumarate spectacole internationale, ajungand chiar si in tari ca Pakistan sau India. De la fiecare festival si concurs, membrii teatrului au venit acasa cu cate un premiu, fie el de interpretare sau regie.

Incepand cu anul 1998, cand a venit la conducere un nou director, Teatrul pentru copii si tineret “Ariel” apeleaza la tot felul de metode inedite pentru a atrage un public cat mai mare. Au inceput sa fie proiectate spectacole in fiecare seara, special destinate adolescentilor. De asemenea, a fost infiintata Fundatia Dramafest, care are in componenta mai multe programe menite sa atraga atentia oamenilor.

Unul dintre aceste programe este “underground”, care promoveaza spectacole nonconformiste pentru tinerii intelectuali, pentru artisti, elevi si studenti. Spectacolele se desfasoara in romana sau maghiara si se fac parteneriate cu teatre din intreaga Europa. Totodata, Fundatia Dramafest organizeaza diverse concursuri de dramaturgie, pentru a ajuta tinerele talente sa se afirme. Au fost infiintate chiar si reviste special destinate acestui gen literar, in care orice tanar dramaturg poate sa scrie.

Teatrul pentru copii si tineret “Ariel” din Targu Mures se ocupa si cu o serie de programe educationale, indreptate in special impotriva violentei. Teatrul si Fundatia Draafest au pus bazele Centrului de resurse impotriva Violentei asupra Copiilor si Tinerilor, incercand sa ajute intr-o masura cat mai mare aceste victime.