Dr. Adrian Wiener, fost manager și director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgența Arad, scoate in evidența cateva dintre problemele majore, determinate de o eventuala mutare a maternitații aradene, in noua cladire a secției TBC din Gradiște.

Suntem intr-un razboi al declarațiilor in care nu se ține cont deloc de interesul pacientului, avand in vedere ca o astfel de decizie ar putea duce la blocarea desfașurarii actului medical.

In ceea ce privește mutarea unei parți a maternitații din actuala locație in noua cladire destinata ca proiect secțiilor de Pneumoftiziologie aduc cateva precizari:

• In primul rand personalul trebuie suplimentat pentru a putea deservi pacientele in doua locații diferite. Trebuie suplimentata linia de garda la medicii de terapie intensiva, precum și la specialiștii de Obstetrica-Ginecologie. Acest lucru – permanența pe linia de garda – se realizeaza foarte greu și in prezent, intr-o singura locație, nemaivorbind de costurile suplimentare de personal care nu sunt de neglijat. Deasemenea trebuie suplimentat numarul de asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar.

• Aceasta mutare presupune desparțirea unei specialitați, Obstetrica –Ginecologie, in doua, astfel medicii și asistentele medicale deprofesionalizandu-se. O parte vor asista doar nașteri și vor efectua cezariene, iar cealalta parte se va ocupa doar de Ginecologie. Este o divizare a unei specialitați integrate și trebuie ținut cont și de faptul ca in maternitate sunt instruiți studenți și medici rezidenți care vor avea parte de o pregatire disjunsa artificial.

• De asemenea trebuie creat inca un compartiment de Terapie Intensiva  destinat pacientelor din noua locație, deservit permanent de cadre medicale – medici și asistente. Acest lucru este realizat cu mare dificultate chiar și in actuala locație, fiind indeobște cunoscut faptul ca medicii de terapie intensiva, mai ales cei dispuși sa iși practice specialitatea intr-o nișa profesionala – doar paciente gravide sau doar ginecopate – sunt forte greu de  gasit și angajat.

•  Totodata sunt de parere ca reamenajarea și extinderea locației noi, din Gradiște, astfel incat sa preia structura indivizibila Obstetrica (normala și

patologica) – Neonatologie (cu compartimentul de Terapie Intensiva neonatala)– Terapie Intensiva adulți, Bloc Operator, Sali de Naștere, Unitate de Transuzie Sangvina, Laborator de Analize, Radiologie, Anatomie Patologica – cu circuitele corespunzatoare fiecareia, presupune costuri similar unei noi construcții, proiectata adecvat și responsabil. Structurile medicale enumerate mai sus trebuie sa se regaseasca in aceeași locație cu funcționalitate și interdependența optima (fapt stipulate dealtfel explicit in ordinal MS 910/2002).

•  Nu trebuie neglijat nici faptul ca accesibilitatea la o unitate de urgența, cum este Maternitatea, nu este adecvata in locația din Gradiște.

•  Sub nici o forma nu trebuie “decupat” conjunctural numarul de paturi pentru a incapea intr-un spațiu proiectat pentru o cu totul alta destinație, secțiile de Obstetrica avand depașiri constante de cazuri fața de contractul cu Casa Județeana de Asigurari de Sanatate.

In opinia mea soluția naturala este decuplarea Maternitații de Spitalul Clinic Județean de Urgența Arad (prin decizia Ministerului Sanatații), aceasta putand funcționa chiar mai bine (ca și contract cu CJAS) independent și preluarea Maternitații de catre Primarie (care are un buget dublu fața de al Consiliului Județean) ca Ordonator de Credite, pasul urmator fiind construirea unei noi maternitați pe un teren pus la dispoziție sau achiziționat de Primarie. In nici un caz Maternitatea nu trebuie divizata ca și practica medicala sau baza de instruire.

In concluzie, tinand cont de toate cele de mai sus, actuala “batalie” a declarațiilor nu este decat policianism ieftin și iresponsabil, reafirmarea faptului ca interesul public continua sa fie doar un parametru intr-o ecuație a carei miza este puterea și influența.