Sa vorbim putin despre ceaiul verde. Un produs minune, un produs consumat de toata lumea si recomandat de tot specialistii, un produs ieftin si la indemana tuturor. Dar cate stim cu adevarat despre acest miracol natural?

Haideti sa vedem impreuna ce putem afla despre ceaiul verde.

Consumul de ceai este cunoscut ca avand origini foarte indepartate in Asia (China si apoi Japonia). A aparut ca o planta medicinala, apoi ca si condiment apoi a fost introdus ca si medicament. Consumul de ceai a condus si la aparitia ceainariilor. In timpul calatoriilor facute de Marco Polo putem citi despre acestea ca fiind deja parte din culturile locale.

Ceaiul verde este obtinut din frunzele unei plante numie Camelia sinensis. Din aceeasi planta este obtinut si ceaiul negru. Diferenta consta in faptul ca la ceaiul verde, procesul natural de fermentatie este oprit. Dupa ce sunt culese frunzele de ceai verde sunt trecute prin aburi apoi sunt uscate si rulate ca sa se impiedice fermentarea.

Ceaiul verde este cunoscut ca si ceai virgin sau ceai nefermentat.

Dar ce contine ceaiul verde de are atat de multe aprecieri? Uleiuri esențiale, teina, cafeina, tannini catechici, flavonoide, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fier, teaflavina, tearubigina, fluor. Teina, taninii si compusii polifenolici au importanta foarte mare in actiunea ceaiului asupra organismului. Polifenolii inlatura efectele negative ale radicalilor liberi produși de poluare, fum de țigara, gaze de eșapament, ultraviolete iar alcaloizii au efect de stimulare nervoasa, in timp ce flavonoidele au rol de protectie impotriva stresului.

Ceaiul verde are in componenta si substante aromatice care dau o savoare deosebita ceaiului. Ei bine, toate aceste componente ale frunzelor de ceai verde fac din acesta un minunat antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor și factor de protecție anticancer.

Alte efecte pozitive ale ceaiului verde, in afara de detoxifierea organismului si ajutant in procesul de slabire mai sunt si urmatoarele: reduce usor tensiunea arteriala, are acțiune diuretica, antioxidanta, diminua procesele de termogeneza, scade nivelul colesterolului din sange; are efecte pozitive asupra circulației sangelui și proceselor de digestie, stimuleaza procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, ba chiar are rol important in prevenirea bolii Alzheimer. De asemenea are rol important in irigatia sanguina si favorizeaza regenerarea tegumentelor. Si in stomatologie putem vorbi despre efecte benefice ale ceaiului verde: impiedica aparitia cariilor, este tonic, energizant. Foarte important este si rolul antidepresiv pe care il are ceaiul verde asupra corpului omenesc.

Este important ca persoanele care au cva probleme reale sa consulte un medic inainte de a consuma ceai verde. Tot de aceeasi maniera ar trebui sa procedze si prsoanele anemice.

Oricum ar fi, alaturi de o felie de lamaie ceaiul verde poate face minuni pentru corpul nostru si poate creea un frumos obicei de relaxare intr-o zi agitata: o ceasca de ceai alaturi de cativa biscuiti sau cateva fursecuri ne poate delecta. Baut cald sau rece ceaiul verde poate fi un inlocuitor de succes al oricarui tip de suc.

Dragele mele sa nu uitam ca este foarte important sa fim sanatoase si frumoase cat mai mult timp, cu efort cat mai mic. Asadar nu va feriti sa consumati ceai verde – este natural si are rezultate multe, bune si, mai ales, verificate.