Simptome
Simptomele racelii apar, de regula, la doua-trei zile de la contractarea acesteia. Nasul fie curge continuu, fie este infundat, apar secretii apoase persistente, dureri de gat, stanut in lant si o tuse sacaitoare. Treptat apar apoi durerile de cap si incet, incet se instaleaza si febra, Toate aceste manifestari au, in general, o durata de 5-7 zile. Daca ele persista, atunci trebuie neaparat sa contactezi un medic.
Cum sa te feresti
In primul rand, este foarte important sa pastrezi un aer curat in incapere, pentru ca daca stai in aer inchis bacteriile si virusii se inmultesc, acesta fiind mediul care le prieste cel mai mult. De asemenea, nu este indicat sa ai tot timpul o temperatura ridicata in camera, aerul uscat iritand mucoasele nazale, si trebuie sa te speli des pe maini, acestea fiind o sursa importanta de contaminare. Daca esti torturat de o rinita alergica, ia masuri impotriva acarienilor si a ciupercilor care pot declansa tot soiul de boli. Mucoasele se irita si se fragilizeaza de la aceste alergii si atunci organismul nostru devine mai sensibil la tot felul de infectii microbiene.
Baile au un rol foarte important, in special dusul alternant (se incepe cu bai caldute pana la fiebinte atat cat suporta fiecare persoana, ultima fiind cea rece). Pentru persoanele cu probleme cardiace nu se recomanda insa acest tratament.
Ce e de facut daca ai racit
Este bine-cunoscut faptul ca, decat sa tratezi o boala, mai bine o previi, dar, daca aceasta s-a instalat deja, trebuie sa stii ce sa faci. Trebuie sa consumi cat mai multe lichide, asa ca ceaiurile, sucurile naturale sau supele sunt ideale pentru a hidrata organismul si a grabi insanatosirea. Imbraca-te gros cand te bagi in pat, pentru a favoriza astfel transpiratia, si fa gargara cu ceai de foi de arnica pentru durerile de gat. Daca este vorba de o iritare mai pregnanta a gatului, atunci propolisul, fie sub forma de pulbere, fie sub forma de tinctura, este foarte bun. Este un antibiotic natural, are rol anestezic, antiviral, antimicotic si antiinflamator. Totusi trebuie sa ai grija, deoarece exista persoane care prezinta intoleranta la propolis.
Pentru a te asigura ca nu esti alergic e suficient sa-ti pui cateva picaturi la incheietura mainii si daca in 8 ore nu se irita atunci nu exista nicio problema in inceperea tratamentului. La fel de bune sunt si inhalatiile, dar acestea se fac numai si numai seara, cand stii ca nu vei mai iesi din casa. Daca nasul devine iritat dupa inhalatie, inainte de culcare poti pune tine o batista cu cateva picaturi de ulei de eucalipt, care are rolul de a desfunda nasul. Pentru un somn linistit se recomanda, de asemenea, cateva picaturi de portocala si levanda.
Daca ai racit, cuvantul-cheie este hidratarea. Ceiurile de cimbru, patlagina, nalba si fructe de soc sunt foarte indicate, deoarece ajuta la transpirat. De asemenea, poti consuma supa de pui, care are certe propietati decongestive, iar daca adaugi usturoi vei simti imediat o ameliorare a simptomelor si o senzatie de intarire. Ghimbirul si usturoiul trebuie sa fie prezente in casa ta din luna septebrie, amandoua avand propietati antivirale, antiseptice, antibiotice puternice. Este bine sa le consumi in stare cruda, la fiert pierzandu-si din proprietatile curative. Mai poti incerca, in aceasta perioada, sa te imprietenesti cu ardeiul iute si hreanul, surse importante de vitamina C, si sa adopti o dieta cu fructe bogate in vitamine.
De asemenea, o planta extrem de apreciata si care ar fi bine sa nu-ti lipseasca din casa este Echinaceea. Are un rol imunostimulator deosebit, propietati antiinflamatorii cicatrizante, mareste rezistenta organismului si poate fi extrem de utila in tot felul de infectii bacteriene, virale, gripe sau din sfera ORL. Nu uita ca repausul la pat si evitarea suprasolicitarii organismului in perioadele de febra sunt absolut necesare!
Gripa, inamicul nr. 1
Milioane de oameni se imbolnavesc de gripa anual, iar aceasta afectiune, netratata, poate duce la complicatii si chiar la deces. Gripa este o infectie a cailor respiratorii si, fiind foarte contagioasa, afecteaza un numar mare de persoane care pot veni in contact cu bolnavii in transportul in comun, la serviciu sau in alte locuri foarte frecventate.
Cel mai adesea, in primele doua zile nu se dezvolta simptome specifice, pentru ca mai tarziu boala sa debuteze brusc, cu dureri de cap sau dureri musculare, transpiratii, tuse uscata, frisoane, febra destul de mare si o stare permanenta de oboseala. Gripa nu trebuie tratata ca o simpla raceala deoarece, din cauza unei evolutii indelungate si a unui tatament inadecvat, poate produce complicatii.