Fumatul in timpul sarcinii a fost asociat cu unele dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se poate confrunta viitorul bebelus (nasterea prematura, greutate scazuta la nastere etc.). Este consecinta faptului ca este supus fumatului pasiv de cand se afla in pantecele mamei, el cunoscand astfel toate efectele negative ale acestei situatii. Specialisti in stiintele comportamentale au asociat fumatul si cu riscurile crescute de a avea diferite probleme de comportament. Printre cele mai grave se numara comportamentul antisocial, fumatul (inclusiv cel juvenil) si consumul de substante narcotice. Cele mai recente cercetari s-au oprit asupra diferentelor de comportament pe care le au copiii ale caror mame au fumat sau nu in perioada in care au fost insarcinate.
Noutatea pe care o aduce studiul este diferenta care a fost facuta intre mame. Astfel, specialistii Universitatii York le-au impartit in patru mari categorii: mame care nu au fumat niciodata, mame care s-au lasat de acest viciu in timpul sarcinii, mame care au fumat putin (un numar mai mic de 10 tigari pe zi) si mame care au fumat mult (mai mult de 10 tigari zilnic). Ei au dorit sa vada daca exista diferente de comportament intre bebelusii acestor patru categorii de mame. Studiul a cuprins un numar de 18.819 copii din 18.533 familii, nascuti intre anii 2000 si 2002 si a fost publicat in „Journal of Epidemiological Community Health”.
Caracteristicile mamelor
Cercetatorii britanici s-au oprit cel mai mult asupra studierii trasaturilor de personalitate ale mamelor care s-au lasat de fumat dupa ce au aflat ca vor avea un bebelus. In opinia lor, efortul de a renunta la acest viciu (stiut fiind ca, in cele mai multe cazuri, necesita o vointa deosebita) reflecta dorinta deliberata al mamei de a-si proteja copilul. El nu este urmarea intentiei (de cele mai multe ori veche de mai multe luni sau chiar ani) de a renunta la fumat. Aceasta capacitate de renuntare la fumat spre binele copilului este o caracteristica a personalitatii materne. Ea reflecta capacitatea mamelor de a se adapta schimbarilor care se fac simtite in viata lor, flexibilitatea si abilitatea de a gestiona situatii inedite. Femeile care renunta la fumat in timpul sarcinii au un mod de viata foarte bun.
Ele sunt foarte bine integrate in comunitate, au relatii stranse cu familia si cu prietenii, isi gestioneaza foarte bine situatiile de stres din viata. Foarte putine dintre ele au avut probleme de natura sociala si la fel de putine au avut un comportament antisocial, comparativ cu femeile care fumeaza in perioada sarcinii. Aceste diferente reflecta personalitatile diferite, caracteristice celor doua categorii de viitoare mame. Ele sunt legate de stilul comportamental, mai mult sau mai putin protectiv fata de copii. Astfel, mamele care nu mai fumeaza sunt cu mult mai protectoare cu bebelusii lor. Ele sunt mai preocupate de ceea ce pot sa le ofere copiilor si sunt capabile sa le creeze un mediu familial adecvat pentru buna lor crestere. In schimb, femeile care au fumat tot timpul cat au fost insarcinate au, in general, o varsta mai mica, sunt mai predispuse de a fi suferit, inainte de sarcina, o depresie si este foarte posibil sa fi fost victime ale violentei domestice.
Putine dintre ele sunt casatorite, nu au studii, sunt sarace si au o ocupatie in care rutina este cuvantul de ordine. Sunt cu mult mai delasatoare decat mamele care au renuntat la fumat, mai indiferente si mult mai putin protective cu copiii lor. Toate aceste caracteristici ale personalitatii mamelor au o influenta extrem de mare asupra comportamentului copiilor de la cele mai fragede varste.
Cine are cei mai dificili copii?
Atunci cand bebelusii au implinit varsta de noua luni, cercetatorii i-au supus unor teste de specialitate si au cerut si parintilor sa completeze un chestionar. Ei au fost interesati de obiceiurile mamelor pe parcursul sarcinii si de modul de comportament al bebelusilor. Ideea de baza a cercetarii pleca de la faptul ca temperamentul acestora din urma reflecta predispozitii determinate biologic care sunt evidente inca de la nastere si relativ stabile pe parcursul vietii. Rezultatele obtinute au confirmat faptul ca bebelusii femeilor care au fumat pe intreaga perioada a sarcinii au avut o greutate mai mica la nastere.
De asemenea, ele au avut si o sarcina mai scurta, multe nascand prematur. Pe de alta parte, femeile care au renuntat la fumat au avut o durata a sarcinii comparabila cu a femeilor care nu au fumat niciodata, iar copiii lor au avut o greutate in limite normale.
Comparatiile intre categoriile de mame si odraslele lor pot fi facute si cu privire la comportament. Astfel, mamele care au renuntat la fumat au copii cu un temperament normal, comparabil cu al copiilor mamelor care nu au fumat deloc. Ei se adapteaza usor oricarei situatii si sunt extrem de receptivi la nou. In schimb, odraslele femeilor care au fumat mai mult de 10 tigari pe zi au un temperament mult mai dificil care, in cele mai multe cazuri, precede un comportament antisocial. El se va manifesta in toata amplitudinea sa in adolescenta sau la maturitate. Ei au probleme de adaptare, sunt sceptici si putin receptivi la nou.
Specialistii i-au numit pe copiii femeilor ce au renuntat la fumat copii fericiti, care au o natura luminoasa, mananca bine si dorm linistiti. In schimb, odraslele mamelor care au continuat sa fumeze sunt foarte dificili. Medicii ofera femeilor, prin acest studiu, motive suficiente pentru renuntarea la fumat in timpul sarcinii. Daca sanatatea lor nu le impulsioneaza suficient, atunci fericirea copiilor lor ar trebui sa le ambitioneze pe mame sa se lase de fumat. In opinia acelorasi cercetatori, asocierea renuntarii la fumat in timpul sarcinii cu temperamentul normal al bebelusului reflecta anumite caracteristici ale personalitatii materne, precum flexibilitatea si regularitatea.
Aceste mame au puterea de a renunta la un viciu pentru a nu-si expune copiii la medii toxice. Capacitatea lor de renuntare la fumat pentru binele bebelusului indica nu numai absenta unor caracteristici ale unui comportament problematic, dar si caracteristici materne adaptive. Aceste caracteristici “pozitive” ale mamelor sunt similare temeramentului normal al copilului. Pentru cercetatori, aceasta similaritate indica o posibila transmitere genetica la copii a trasaturilor caracteristice mamelor.
Din primele luni de viata
O alta concluzie a studiului confirma rezultatele altor cercetari realizate anterior – modelele comportamentale atipice din copilarie aparute la copiii femeilor care nu au renuntat la fumat sunt evidente inca din primul an de viata al copilului. Nu trebuie ca acesta sa ajunga nici la gradinita, nici la scoala (adica intr-o comunitate) pentru a-ti da seama daca micutul are sau nu probleme comportamentale.
Specialistii le pot depista chiar din primele luni de viata. Ei pot sa deosebeasca bebelusii cu un temerament dificil de cei cu unul normal deoarece diferentele dintre cele doua categorii de copii au inceput sa apara inca de la conceperea lor. Aceste diferente s-au accentuat pe parcursul celor noua luni de sarcina, devenind vizibile pentru un ochi cunoscator. Dar si mamele pot sa-si dea seama din ce categorie face parte copilul lor.
Daca el este irascibil, plange tot timpul (fara motiv), are probleme cu somnul, nu mananca bine, nu-i plac schimbarile de niciun fel (schimbarea alimentatiei, a locului, inclusiv atunci cand e scos la plimbare), atunci mama poate sa-si puna intrebari serioase legate de temperamentul odraslei. In schimb, daca micutul este linistit (bineinteles, cu exceptia momentelor in care plange de foame sau din cauza durerilor de burtica cauzate de colici), doarme bine, mananca bine, este receptiv la micile modificari ce apar in viata lui, atunci mama poate sa stea linistita.
Copilul ei are motive suficiente pentru a fi fericit. Trebuie notat faptul ca din numarul total al femeilor care au participat la studiu, peste o treime (35,7 la suta) au spus ca au fumat la un moment dat pe parcursul sarcinii. Numai un numar mic (9,95) la suta au raportat ca nu au renuntat deloc la fumat pe intreaga perioada a sarcinii.