Pe aceasta planeta (mai ales in Australia) exista o intreaga serie de creaturi mortale care te pot ucide cu o singura muscatura sau intepatura – paianjeni, scorpioni, serpi si … melci? Da, exista chiar si melci mortali. Cand vorbim despre aceste animale ca fiind veninoase sau otravitoare, ce inseamna asta? Care este exact diferenta dintre ,,veninos” si ,,otravitor”? Si cum difera veninul sau otrava de o toxina? Ei bine, daca musti un animal si mori, atunci e otravitor. Daca te musca si mori, este veninos. Iar toxinele sunt secretii biologice mortale de la organismele vii, ceea ce inseamna ca veninul si otravurile sunt toxine.

Ce este veninul si ce este veninos?

Pentru ca o creatura veninoasa sa-ti livreze cocktailul mortal de substante chimice, trebuie sa te muste sau sa-si livreze substantele chimice in alt mod, cum ar fi o intepatura in cazul unui scorpion. Sa aruncam o privire la unul dintre cei mai mortali serpi ai Australiei: Taipanul. Sau, asa cum se stie in unele cercuri, Sarpele fricii. Taipanul este considerat unul dintre cei mai veninosi serpi de pe planeta – o singura picatura din veninul sau este suficient de mortal pentru a ucide 100 de oameni adulti sau 250.000 de soareci. Si aceasta este doar o picatura, in general injecteaza undeva la 110 miligrame de venin pe muscatura! O explicatie mai stiintifica: Veninul este o secretie, produsa intr-o glanda specializata la un animal si livrata unui animal tinta prin inflamatia unei rani ,,indiferent de cat de mic ar putea fi”, care contine molecule care perturba procesele fiziologice sau biochimice normale, astfel incat faciliteaza hranirea sau apararea animalului producator. Deci aceasta este definitia stiintifica a veninului si stabileste ce s-ar intampla cu tine daca ai fi muscat de o creautra veninoasa.

Ce constituie o otrava sau o creatura otravitoare?

Stim acum ca o creatura veninoasa trebuie sa administreze activ veninul subiectului sau pentru a le face rau, dar o creatura otravitoare isi livreaza toxinele letale intr-o maniera pasiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea creaturilor otravitoare isi secreta toxinele, de obicei prin pielea lor si, ca atare, otrava lor nu este continuta in niciun loc al corpului lor, cum ar fi glandele veninului unui sarpe sau spinul unui scorpion. Sa ne uitam la exemplul broastei Poison Dart. Acesti mici tovarasi halucinogeni colorati sunt foarte otravitori. Doar o picatura din secretiile lor mortale este suficienta pentru a ucide 20.000 de soareci sau 10 oameni adulti. Cu toate acestea, aceste broaste minunate colorate nu au cum sa livreze in mod activ acest venin altor creaturi. Singurul mod prin care este posibil sa mori din cauza toxinelor unei broaste Poison Dart este fie sa o atingi, fie sa o mananci. Ca o nota rapida: veninul broastei este cauzat de alimentatia lor, deoarece isi castiga secretiile de otrava de la insectele pe care le mananca. Aceasta este de fapt o trasatura comuna in regnul animal pentru animalele otravitoare, de cele mai multe ori pastreaza otrava pradei lor la care au devenit imune. Exista putine animale care sunt atat otravitoare, cat si veninoase, desi in comparatie cu animale care sunt doar otravitoare sau veninoase, nu exista prea multe. Un exemplu este sarpele Keelback, care pastreaza toxinele otravitoare in glandele sale nucleale ca urmare a animalelor otravitoare pe care le mananca sarpele.

Ce este mai exact o toxina?

Cu mult inainte ca chimistii sa inceapa sa creeze otravuri de la zero, oamenii foloseau toxine naturale pentru uciderea buruienilor si insectelor. Timp de secole, triburile sud-americane au folosit toxine, extrase dintr-o vita de vie nativa, pentru le pune in varful sagetilor. Floarea de gradina numita wolfsbane sau calugarie este sursa aconitului, o toxina extrem de puternica. Floarea comuna cunoscuta sub numele de jimsonweed contine scopolamina, otrava mortala. Iar planta de ulei de ricin produce toxina aproape incredibil de otravitoare numita ricina. Astazi ii auzim pe consilierii de sanatate vorbind despre eliminarea toxinelor din organism; dar, de obicei, sunt destul de vagi in ceea ce prievste toxinele, iar majoritatea acestor ,,toxine” nu ar fi numite asa de catre biologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here