Pentru ca este unul dintre cele mai apropiate obiecte celeste de Pamant, stim la fel de multe despre planeta Marte ca si despre adancimile oceanului. Ceea ce inseamna ca nu foarte multe. Marte este a doua cea mai mica planeta din sistemul solar (cu doar aproximativ 10 la suta din masa Pamantului), totusi Pamantul si Marte au aproximativ aceeasi cantitate de teren real. Marte are si cel mai inalt munte din intregul sistem solar cunoscut. Cea mai mare luna a lui Marte, Phobos, va fi sfasiata de pe orbita planetei intr-o zi, creand un inel care va dura sute de milioane de ani. Acestea sunt unele lucruri cu adevarat interesante pe care le stim despre planeta. Dar mai raman multe mistere martiene despre care nu ne-am dat seama inca.

Marte are 2 emisfere diferite.

Emisferele nordice si sudice ale Pamantului pot avea diferite tipuri de topografie, dar sunt relativ similare. Marte, pe de alta parte, are o emisfera nordica mult mai joasa si mai plata, in timp ce emisfera sudica are o altitudine medie cu aproximativ 3 mile mai inalta. Aceasta este o diferenta destul de drastica, din punct de vedere geologic, si nu stim nicio alta planeta cu asemenea trasatura. Oamenii de stiinta au crezut candva ca un asteroid urias ar fi putut sa se prabuseasca in jumatatea superioara a planetei Marte la inceputul vietii sale, facand o emisfera nordica mult mai plata. Simularile ulterioare ale computerului au facut ca aceasta teorie sa fie mai putin credibila. Teorii mai noi sugereaza ca fluxul de magma rezultat dintr-un astfel de pumn cosmic ar fi inundat emisfera sudica, creand diferenta de cota de teren rezultata.

Marte are o multime de metan (de obicei produs de vietuitoare).

Metanul este un gaz cu efect de sera care contribuie la cresterea caldurii Pamantului. Este prins in atmosfera noastra si face ca temperatura planetei noastre sa creasca chiar mai mult decat o face dioxidul de carbon. In mod curios, Marte are mult metan. Dar iata un lucru interesant: metanul este de obicei eliberat de fiinte vii. Cel putin in cea mai mare parte. Deci de ce o planeta pe care nu am descoperit niciodata viata contine metan? Ei bine, nu stim inca. Ar fi putut fi prins sub gheata sau cauzat de o eliberare de microbi antici de pe planeta sau chiar dintr-o reactie chimica ciudata. Stim ca ploaia de metan a fost detectata de navele spatiale de pe orbita lui Marte de mai multe ori, ceea ce este remarcabil, deoarece gazul este foarte usor de ridicat, mai ales intr-o atmosfera atat de subtire pe care planeta o detine.

Marte are semne de la apa, dar nu poate fi de la suprafata.

Descoperirea ghetii in apropierea polilor de pe Marte a trimis semne de intrebare in toata comunitatea stiintifica in 2008. Daca exista gheata, asta inseamna ca exista apa si daca exista apa, inseamna ca ar putea exista viata, nu? Da, au existat din ce in ce mai multe observari de caloturi polare inghetate si cratere pline de gheata. Si este foarte fain. Dar daca v-am spune ca exista un lac subteran de apa pe Marte? Nu ar trebui sa fie posibil. Lichidele aflate la aceasta adancime fata de suprafata, ar trebui sa aiba o temperatura de -68 grade Celsius. Satelitii orbitanti inca nu au o imagine vizuala a acestui ,,lac”, dar acest lucru ar putea fi greu, deoarece, stiti, este subteran. Si, desigur, o parte a comunitatii stiintifice foloseste acest lucru pentru a demonstra ca viata pe Marte este un adevar incontestabil. Este destul de tentant, mai ales daca te gandesti la cum si unde am inceput noi oamenii.

Am putea trai pe Marte?

Asta pare destul de simplu. Ar fi greu nu? Corect? Cel putin cu capacitatile tehnologice pe care le avem in prezent? Si atmosfera este cu totul diferita de cea a Pamantului, asa ca nu am putea sa ne plimbam asa cum facem in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, in sfidarea directa a tuturor lucrurilor sfinte si sanatoase, NASA este hotarata sa obtina colonizarea umana pe Marte. Pana in 2030, ei cred ca vor pune picioarele pe planeta rosie. Radiatia este o preocupare evidenta, daca ar fi sa facem vreodata un magazin acolo, asadar adaposturile subterane ar fi o necesitate. Nu putem creste mancare in sol. Dar, oamenii au trebuit sa porneasca de la zero aici pe Pamant, asa ca, la un moment dat, am putea gasi o modalitate de a folosi resursele extraterestre ale lui Marte pentru a dezvolta noi metode de supravietuire. Chiar nu exista o modalitate de a sti cum am putea sa plecam pe Marte, pe termen lung, pana cand primii oameni nu ajung pe planeta.

De ce Marte si-a schimbat in totalitate climatul?

Un miliard de ani, in marea schema a universului, nu este deloc mult. In urma cu patru miliarde de ani, judecand dupa vastele vene ale bazinelor de apa de pe suprafata lui Marte, apa curgea pe toata planeta. De vreme ce stim ca Marte are aproximativ patru miliarde si jumatate de ani, stiinta poate spune cu o anumita certitudine ca planeta rosie, prafuita, la care ne gandim acum, de fapt, era destul de umeda. Apoi, undeva pe parcursul urmatorilor cateva miliarde de ani, s-a intamplat ceva. Atmosfera lui Marte incepand sa dispara. Soarele a ajuns la urmatoarele etape din ciclul de viata al unei stele si a devenit mai cald. Deci, cum a continuat planeta rosie sa aiba apa intr-un loc din univers unde soarele ar fi trebuit sa o evapore de tot? Oamenii de stiinta au o teorie destul de interesanta, potrivit careia poate ca Marte era pe orbita mult mai aproape de soare si de Venus si apoi a inceput sa mearga in urma, ajungand in cele din urma acolo unde se afla in prezent. Este vorba si despre cel mai bun raspuns pe care il avem in prezent, pentru ca nici nu stim cu adevarat de ce Pamantul are apa.

Nu stim multe despre lunile planetei Marte.

Fiind atat de aproape de Pamant, stim foarte putin despre Marte si cu atat mai putin despre cele doua luni ciudate ale lui Marte, Fobos si Deimos. Unii cred ca s-ar putea sa fi fost asteroizi care au fost blocati pe orbita lui Marte, dar problema cu aceasta teorie este ca formele si unghiurile lunilor nu se potrivesc in mod necesar acelui scenariu. Mai probabil, ceva a lovit tare Marte si a aruncat eventualele luni in orbita. In timp ce suntem pe taramul ciudatului, exista unele formatiuni pe Fobos care ar oferi teoreticienilor conspiratiei transpiratii in somn. Exista ceea ce pare a fi un monolit dreptunghiular mare de pe Phobos, avand peste 90 de metri inaltime. Desi este probabil doar o bucata anormala de roca martiana, este totusi destul de notabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here