Majoritatea arsurilor sunt produse de lichide fierbinti, aburi, foc, gaze inflamabile, expunerea la soare, corpuri vascoase topite: ceara, bitum, etc. Arsurile se calsifica dupa gradul leziunii pe care o provoaca.
Astfel, arsurile de gradul I sunt cele mai usoare – nu apar vezicule (basicute) pe zona arsa, iar cele de gradul IV sunt cele mai severe – suprafata arsa pare albita sau carbonizata, iar pielea este distrusa.
Primul ajutor in cazul arsurilor consta in scoaterea bolnavului din zona de actiune a agentului care a cauzat arsura. In etapa urmatoare, se procedeaza la scaderea temperaturii zonei afectate prin spalarea cu apa rece (nu inghetata), cu jet continuu cel putin 5 minute.
Produsele petroliere nu pot fi stinse cu apa, in acest caz recomandandu-se utilizarea unor produse cu continut de dioxid de carbon. In cazul in care hainele s-au lipit de pielea arsa nu trebuie sa le indepartati. Un cearsaf curat sau o fata de perna poate fi folosit pentru a acoperi arsurile. Nu aplicati unguente, spray-uri sau antiseptice.
Asociatia Medicala Americana recomanda ca in cazul in care pacientul, cu arsuri de grad III-IV, nu beneficiaza de asistenta medicala de specialitate in primele 2 ore de la incident, sa-i administram apa sau o solutie de apa (1 litru) cu sare (1 lingurita) si bicarbonat de sodiu (0,5 lingurite). Din aceasta solutie se dau 100g pentru adulti, 50g pentru un copil de 2-12 ani si 25g unui sugar.
Nu se administreaza lichide daca victima este inconstienta, daca are convulsii, daca vomeaza sau are leziuni la nivelul capului sau abdomenului.
In cazul arsurilor electrice este important sa nu atingem victima pana cand curentul electric nu este intrerupt. Daca persoana electrocutata nu respira si nu are puls, trebuie sa efectuam manevrele de resuscitare cardiaca si respiratorie si sa o transportam la spital.
Arsurile aparute in urma expunerii timp indelungat la soare se spala cu apa rece sau se aplica comprese cu apa rece pe zonele afectate si se plaseaza pacientul intr-un loc racoros. Se administreaza solutia de apa descrisa mai sus sau sucuri proaspete de fructe (cum ar fi cel de mere).
Pentru arsurile usoare se poate aplica in zona afectata gel de aloe, cataplasme cu argila sau miere.
Pacientii aflati in stare de soc caloric (insolatie), cu arsuri grave sau cu stare generala alterata se transporta la spital.
Este foarte important suportul psihologic pe care il putem oferi unei persoane care a suferit o arsura pana la sosirea medicului. Astfel, calmul, compasiunea si incurajarile au un rol esential in primul ajutor pe care il putem acorda unui asemenea pacient.
Arsurile reprezinta o urgenta chirurgicala, iar medicul specialist va stabili daca este necesara internarea pacientului pentru prevenirea aparitiei complicatiilor (cele mai importante sunt infectiile, afectiunile respiratorii sau renale severe).