Parlamentul European si-a adoptat pozitia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru reafirmarea dreptului la libera circulatie in Europa in timpul pandemiei.

,,Trebuie sa punem in aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili increderea oamenilor in Schengen in timp ce continuam sa luptam impotriva pandemiei. Statele membre trebuie sa isi coordoneze raspunsul intr-un mod sigur si sa asigure libera circulatie a cetatenilor in interiorul UE. Vaccinurile si testele trebuie sa fie accesibile si gratuite pentru toti cetatenii. Statele membre nu ar trebui sa introduca restrictii suplimentare odata cu intrarea in vigoare a certificatului “, a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile si raportor.

Deputatii europeni au fost de acord ca noul ,,certificat UE COVID-19″ – in locul certificatului digital digital, asa cum a fost propus de Comisia Europeana – ar trebui sa fie in vigoare timp de 12 luni si nu mai mult. Documentul, care poate fi in format digital sau pe hartie, va fi atesta faptul ca o persoana a fost vaccinata impotriva coronavirusului sau, alternativ, ca are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de la infectie. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi nici ca document de calatorie si nici nu vor deveni o conditie prealabila pentru exercitarea dreptului la libera circulatie, spun deputatii europeni.

Propunerea legislativa privind cetatenii UE a fost aprobata cu 540 de voturi pentru, 119 si 31 de abtineri, in timp ce cea privind resortisantii tarilor terte a fost adoptata cu 540 de voturi pentru, 80 si 70 de abtineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anuntate joi dimineata. Atat Parlamentul, cat si Consiliul sunt acum gata sa inceapa negocierile. Scopul este de a ajunge la un acord inainte de sezonul turistic de vara.

Fara restrictii suplimentare de calatorie si teste gratuite COVID-19

Detinatorii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui sa faca obiectul unor restrictii suplimentare de calatorie, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. Deputatii subliniaza, de asemenea, ca, pentru a evita discriminarea impotriva celor care nu sunt vaccinati si din motive economice, tarile UE ar trebui ,,sa asigure teste universale, accesibile, in timp util si gratuite”.

Compatibil cu initiativele nationale

Parlamentul doreste sa se asigure ca certificatul UE functioneaza alaturi de orice initiativa instituita de statele membre, care ar trebui sa respecte si acelasi cadru juridic comun. Statele membre trebuie sa accepte certificate de vaccinare emise in alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare in UE de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) (in prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca si Janssen), spun deputatii europeni. Statele membre vor decide daca accepta si certificate de vaccinare eliberate in alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru utilizare de urgenta .

Garantii de protectie a datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda si falsificarea, la fel si autenticitatea sigiliilor electronice incluse in document. Datele personale obtinute din certificate nu pot fi stocate in statele membre de destinatie si nu va exista o baza de date centrala stabilita la nivelul UE. Lista entitatilor care vor prelucra si primi date va fi publica, astfel incat cetatenii sa isi poata exercita drepturile de protectie a datelor in temeiul Regulamentului general privind protectia datelor.

Vaccinuri accesibile alocate la nivel global

In cele din urma, deputatii subliniaza ca vaccinurile COVID-19 trebuie sa fie produse la scara, la preturi accesibile si alocate la nivel global (AM 21). De asemenea, isi exprima ingrijorarea cu privire la problemele grave cauzate de faptul ca companiile nu respecta programele de productie si livrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here