Iranul a atacat marti seara fortele americane din Irak, tragand peste 20 de rachete balistice asupra a doua baze militare din Irak, unde sunt stationate trupele americane, ca raspuns la uciderea generalului maior Qassim Suleimani, un lider al Corpului de Garda Revolutionara Islamica , Rapoartele mass-media americane.

Cu toate acestea, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a postat pe Twitter dupa ce a lovit racheta ca Iranul nu cauta ,, sa caute escaladarea sau razboiul”.

Televiziunea de stat iraniana a sustinut ca cel putin ,,80 de teroristi americani” au fost ucisi in timpul atacurilor aeriene.

Cu toate acestea, inalti oficiali de aparare irakieni care lucreaza cu comanda Statelor Unite au declarat ca niciun american sau irakian nu a fost ucis in atacuri.

Intr-un tweet, presedintele american Donald Trump a sugerat ca daunele si pierderile suferite de fortele americane au fost minime. Dar el a mai spus ca evaluarea atacurilor este in curs. ,, Totul este bine! “, A spus el intr-un tweet. ,, Evaluarea victimelor si daunelor care au loc acum. Pana acum, bine!”.

Ambasada SUA in Iordania a avertizat inca personalul si familiile ambasadei SUA sa evite iesirea. ,,Dintr-o abundenta de precautie, Ambasada recomanda personalului guvernului SUA sa evite miscarile neesentiale in afara casei pe 8 ianuarie, inclusiv sa tina copiii acasa de la scoala. Ambasada ramane deschisa ” , a scris pe Twitter Ambasada SUA in Iordania.

Generalul Suleimani a fost ucis vineri la Bagdad intr-o greva cu drone comandata de presedintele Trump. Oficialii americani au declarat ca generalul, care a condus forta Quds expeditionara straina a garzii, planifica atacuri iminente asupra intereselor americane.

Romania a anuntat ieri ca a inceput mutarea unor soldati din Irak, primii 14 instructori ai armatei fiind deja mutati in alte baze.

Avionul ucrainean s-a prabusit la Teheran, 176 de morti

In acelasi timp, peste 170 de persoane au fost ucise miercuri la Teheran, Iran, cand un avion de pasageri s-a prabusit. Un Boeing 737-800 ucrainean care transporta 176 de persoane s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de la Teheran. Nu exista supravietuitori, a informat presa de stat iraniana.

Circumstantele accidentului au fost neclare. Presa iraniana a citat probleme tehnice cu avionul, care se indrepta spre Kiev, capitala Ucrainei.

Cu toate acestea, Agentia de Stiri a Studentilor Iranieni, o organizatie de presa administrata de stat, a impartasit un videoclip despre care se spune ca arata prabusirea prealabila, cu o lumina indepartata care coboara in departare inainte ca o explozie stralucitoare sa umple cerul la impact.

Ministerul ucrainean de externe a anuntat nationalitatea pasagerilor de la bordul avionului prabusit:

Iran – 82 de persoane.

Canada – 63;

Ucraina – 2 + 9 (echipaj);

Suedia – 10;

Afganistan – 4;

Germania – 3;

Marea Britanie- 3.

Intre timp, Ambasada Ucrainei la Teheran a sters o postare anterioara in care pretindea ca accidentul aviatic nu are legatura cu nici o cauza terorista, anuntand ulterior ca noile date ,,vor fi clarificate”.

In plus, Iranul a anuntat ca nu va trimite inregistratorul de zbor al Boeing 737-800 catre producator, asa cum a anuntat seful Organizatiei Aviatiei Civile Iraniene, Ali Abedzadeh.

In acelasi timp, companiile aeriene au inceput sa anunte ca vor evita spatiul aerian din regiune, daca este necesar.

Wizz Air a anuntat ca, pe fondul evolutiilor recente din Orientul Mijlociu, nu are inca niciun zbor anulat catre Dubai si nici o modificare a programului de zbor, adaugand totusi ca va reexamina orice actiune asupra zborurilor catre aceasta destinatie daca situatia necesita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here