Daniel Swarovski s-a nascut n 1862 n Boemia, in localitatea Jablonec. Boemia facea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar oraselul al carui nume german era Gablonz se facuse cunoscut pentru numeroasele ateliere de sticla si bijuterii din sticla (gablonturi). Si tatal lui Daniel era sticlar, indeletnicindu-se cu confectionarea margelelor din sticla.
 
Pentru a deveni inginer, tanarul Swarovski a studiat la Paris fizica si chimia. Era pasionat de electricitate si, in 1883, intr-o calatorie la Viena, i-a ntlnit pe inventatorii Edison si Simens, de la care a aflat ultimele noutati ale tehnicii. In scurt timp, a brevetat cea dinti masina din lume de slefuire a sticlei, iar in 1895 si-a deschis propria companie in Austria, lansndu-se in productia cristalelor. Inca de la inceput, cristalele Swarovski au avut un asemenea success international, incat marii creatori de moda l-au cooptat pe descoperitorul lor in bransa designului vestimentar.
 
Langa Coco Chanel sau Elsa Schiaparelli, Daniel a inteles posibilitatile infinite pe care moda le ofera cristalelor, felul in care acestea pot contribui la imbogatirea hainelor si a accesoriilor. In 1948, impreuna cu Christian Dior, Swarovski a pus la punct procedeul numit Aurora Borealis, un finisaj care intensifica stralucirea cristelelor. In 1975, tehnica Hot fix, care permite fixarea cristalelor pe orice fel de material, a dus la o stransa colaborare cu designerii de la Ungaro si Givenchy, iar in 1993, impletitura Crystal Mesch a devenit principala decoratie pentru produsele haute couture ale caselor D&G si Louis Vuitton.
 
Daniel Swarovski a murit in 1956, dar afacerea a ramas un concern de familie timp de cinci generatii. Secretul fatetarii cristalelor este pastrat cu strasnicie, fiecare dintre membrii familiei cunoscand doar o parte din procesul de fabricare. Preocuparile s-au extins de la bijuterii la mici obiecte decorative, lampi si candelabre, instrumente optice, iar n 2005 a fost lansat noul concept al camerei de baie de lux, unde lumina, apa si cristalul sunt puse ntr-o armonioasa simbioza. Lider mondial al cristalelor taiate, Swarovski este prezent n mari proiecte de design interior.
 
Cristalele Swarovski decoreaza unele dintre cele mai faimoase candelabre din lume, la Metropolitan Opera din New York sau la Kremlin. In fiecare an, diademele debutantelor de la Balul Operei din Viena sunt confectionate din cristale Swarovski. n 1962, actrita Marilyn Monroe a purtat la ziua de nastere a lui John F. Kennedy o rochie brodata cu 10.000 de cristale Swarovski. Ulterior, rochia a fost vanduta la licitatie pentru un milion de dolari.
 
Cristalele Swarovski au devenit obiecte de colectie, Swarowski Crystal Society, infiintata in 1987, numarnd 500.000 de membri. Pentru intreprinderile Swarovski lucreaza peste 14.000 persoane si 450 de magazine proprii comercializeaza produsele firmei, a carei cifra anuala de afaceri se ridica la 1,7 miliarde euro.