In atentia tuturor soferilor care nu vor sa treaca de la volan la mersul pe jos, reprezentantii Politiei Rutiere au tinut mortis sa va aduca aminte care sunt contraventiile pentru care puteti pierde permisul de conducere si sa deveniti pietoni pentru diferite perioade de timp.

Iata care sunt greselile care duc la suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 3 luni:

– nerespectarea prioritatii  de trecere a pietonilor angajati in traversarea regulamentara, prin locuri special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare al autovehiculului sau tramvaiului. Ignorarea culorii rosii a semaforului, depasirea prin locuri interzise, nerespectarea semnelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu. Neacordarea prioritatii de trecere a vehiculelor. Neprezentarea la unitatea de politie competenta , pe raza careia ati fost implicati intr-un accident rutier soldat numai cu pagube materiale.

Suspendarea permisului pe o perioada de 60 de zile se aplica in cazul urmatoarelor greseli:

-Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie, daca prin acestea are loc un accident de circulatie in urma caruia unul dintre vehicule a fost avariat, sau alte pagube materiale. Abaterea de la interdictia temporara de circulatie. Nesupunerea regulilor in cazul trecerii unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana. Circulatia pe sens opus, cu exceptia manevrei de depasire.

Cele mai grave dintre greseli se pedepsesc cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile. Cred ca niciun sofer nu ar vrea sa ramana atata timp pieton, asa ca am sa mentionez cateva dintre abaterile care duc la aceasta sanctiune:

– Condusul sun influenta bauturilor alcoolice. Utilizarea vehiculului care prezinta defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie. Nu opriti la trecerea la nivel cu calea ferata in momentul in care barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare, ori semnalele cu lumini rosii sau sonore sunt in functiune. Depasirea vitezei maxime admise cu mai mult de 50km/h.

O noutate privind amenzile rutiere este faptul ca cele primite in strainatate ajung si in tara.

Potrivit unei directii adoptate de Parlamentul European, este posibila accesarea reciproca a bazelor de date a statelor membre. In acest mod, conducatorii auto amendati intr-un stat membru, pot fi identificati si obligati sa plateasca indiferent de statul in care este inmatriculat autovehiculul.

Se pare ca pentru soferii care iubesc viteza sau nu respecta intocmai regulile de circulatie, faptul ca Romania este membra a Uniunii Europene, nu este tocmai un avantaj.