Acum vreo 9 8 ani, am vizitat de vreo cateva ori (multe) Praga. Si am ramas cu impresia ca e cel mai frumos oras din lume, cel mai placut, cel mai si cel mai. Acum vreo 5 ani, m-am dus din nou. Nu se schimbase nimic, in rau. Ieri, am fost iar. Nu doar ca nu s-a schimbat nimic in rau, dar au reparat ce mai era de reparat, au mai imbunatatit ce era de imbunatatit. Merg inainte profitand la maxim de mostenirea trecututlui.

In Praga nu exista monstri de otel lipiti de cladiri istorice. Nu exista structuri de metal si balcoane inchise cu cornier sau termopan la cladiri de patrimoniu. Nu exista gunoi pe jos. Dupa cum bine a remarcat Arhi, strazile si casele sunt spalate. Si sa va zic o surpriza. Nu doar in centrul istoric. Casele de la periferie sunt si ele ingrijite. Au gradini. Blocurile comuniste sunt despartite de vegetatie deasa, tencuite, zugravite colorat, au toate ferestrele la fel si balcoanele inchise cu acelasi model.

In centru nu exista asfalt. Daca se deterioreaza pavajul, se munceste din greu pentru se recrea exact acelasi pavaj si se reaseaza exact cu acelasi model.

Asa se intampla ieri si pe podul Carol, si in pasajul catre Zlata Ulica. La ei pavaj deteriorat inseamna ca nu mai este pefect, nu ca e plin de gropi.

La Praga, ei nu smulg vegetatia care creste dintre pietrele pravajului. La Praga nu se taie pomi. La Praga se tunde iarba si se uda si e de un verde care iti rupe ochii, fiind lipsita de praful care o trasforma pe a nostra in kaki.

La Praga oamenii nu sunt calzi si primitori ca ai nostri, dar nici ca iti pasa. Totul merge asa de bine incat n-ai nevoie sa fie cineva cald si primitor ca sa te scoata din rahatul in care te-a bagat tot el.

La Praga strazile sunt pline de turisti, zi si noapte, sute de mii de turisti. Ceea ce in Bucuresti n-o sa se intample niciodata. L-am revazut mental, si e un oras condamnat. De la Barcelona nu m-am intros cu imperiaa asta, desi abia trecu o luna de cand am fost. Desi si Barcelona e la fel, desi mai putin frumoasa. E valabil si pentru Berlin, ca sa nu mai vorbesc de orasele din Austria, care sunt bijuterii.

Praga insa e mai frumoasa. Si plina de viata. Si verde. Si aproape. Si ti se lipeste de suflet. De fiecare data cand ma duc, ma astept ca poate gata, “de data asta ma satur.”

Niciodata.

Pozele pentru concursul vola.ro precum si alte impresii si informatii mai pratice :), maine!