Cercetatorii din Tarile de Jos raporteaza ca o dieta plina de alimente bogate in grasimi si cu continut ridicat de zahar – elemente gasite in majoritatea alimentelor rapide – poate duce la un microbiom intestinal nesanatos. Microbiome intestinal este colectarea de bacterii, fungi si virusi care traiesc in intestinele care afecteaza totul in corpul dumneavoastra, de la inflamatie la sanatatea inimii.

Un microbiom nesanatos creste riscul de boli inflamatorii intestinale si sindromul intestinului iritabil, precum si de diabet si chiar cancer. In cadrul studiului cu 1.425 de persoane din Olanda, cercetatorii au spus ca cei care au consumat o dieta bogata in alimente grase procesate si derivate din animale au avut niveluri mai mari de bacterii distructive care produc toxine care dauneaza intestinului.Pe de alta parte, persoanele ale caror diete constau in mai multe plante si pesti aveau niveluri mai ridicate de bacterii sanatoase, cu efecte antiinflamatorii.

,,Microbiomul contine trilioane si trilioane de microbi si microorganisme”, a spus dr. Rudolph Bedford ,  gastroenterolog la Centrul de Sanatate Providence Saint John din Santa Monica, California. ,,Microbiomul intestinal ajuta in esenta la antrenarea sistemului imunitar in copilarie si la varsta adulta, recunoaste si reactioneaza la diferiti microbi daunatori care pot patrunde in organism, ajutand, de asemenea, la sanatatea imuna. Microbiomul este un aspect foarte important al sanatatii noastre generale. “

Ce sa mananci pentru un microbiom sanatos

Studiul a sapat in care obiceiurile alimentare cresc coloniile de bacterii sanatoase, in special Roseburia , Faecalibacterium si Eubacterium. ,,Am aratat ca tiparele dietetice care cuprind leguminoase, paine, peste si nuci sunt asociate cu o abundenta mai mica de grupuri de bacterii oportuniste, cai pentru sinteza endotoxinelor si markeri inflamatori in scaun”, scriu autorii studiului. Proportii mai mari ale acestor bacterii si cai au fost implicate in IBD si cancerul colorectal.

In schimb, dietele prea bogate in alimente grase si carne au fost asociate cu niveluri mai ridicate de bacterii mai daunatoare.

,,Am observat aici o asociere pozitiva a aportului total de grasimi si a consumului de carne cu speciile [bacteriene] care sunt dominante in tractul gastro-intestinal superior si cavitatea bucala, in timp ce directia opusa a fost gasita pentru alimentele derivate din plante”, au scris ei. ,,S-a raportat o colonizare mai mare a acestor bacterii in intestin in IBD, ciroza hepatica, cancer de colon.”

In afara de beneficiile pentru sanatate ale scaderii aportului de grasimi, proteine   animale si zahar, luati in considerare faptul ca ceea ce mancati determina sanatatea unui intreg ecosistem viu din voi.

,,Imi place sa ma gandesc la microbiom ca la o gradina de 3 pana la 5 kilograme pe care o traim in interiorul nostru” , a declarat pentru Healthline dr. Elroy Vojdani, fondatorul Regenera Medical din Los Angeles.

,,Ceea ce hranesti acea gradina dicteaza ce tip de plante cresc in acea gradina. Daca il hranesti cu combustibil care sustine bacteriile antiinflamatoare sanatoase, cum ar fi fibrele pe baza de plante si grasimile pe baza de plante, atunci vei obtine o gradina cu bacterii sanatoase, bune si drojdie care traieste in interiorul ei “, a explicat el. ,,Daca hranesti gradina cu alimente procesate, zahar si grasimi animale, atunci buruienile vor creste in gradina respectiva. In esenta, este o biomasa vie si care respira, care este foarte receptiva la ceea ce puneti in ea. Cand introduceti lucruri sanatoase, scoateti lucruri sanatoase. “

Incepe un program personalizat de slabire

Noom va ajuta sa adoptati obiceiuri sanatoase, astfel incat sa puteti pierde in greutate si sa o tineti departe. Programul dvs. este personalizat in functie de obiectivele si nevoile dvs. de fitness. Doar faceti o evaluare rapida si incepeti astazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here