Atunci cand incercati sa va reduceti riscul de boli legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2, monitorizarea modificarilor in greutate pare o modalitate buna de a urmari progresul.

Dar, in timp ce calcati pe cantarul de baie in fiecare zi, este posibil sa nu ofere cel mai bun raspuns al riscurilor pentru sanatate care apar in urma excesului de grasime, in special a greutatii in jurul abdomenului. In schimb, un grup de experti recomanda masurarea circumferintei taliei, alaturi de indicele de masa corporala (IMC) – o combinatie de inaltime si greutate – ca modalitate de a identifica persoanele cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

,,Datele recente evidentiaza obezitatea abdominala, determinata de circumferinta taliei, ca un marker de risc al bolilor cardiovasculare care este independent de indicele de masa corporala”, au scris intr-o noua declaratie stiintifica a American Heart Association

Autorii au solicitat, de asemenea, ca medicii sa masoare in mod curent circumferinta taliei pacientilor, ceea ce poate fi util in special pentru pacientii care incearca sa slabeasca.

,,Pacientilor ar trebui sa li se masoare IMC si [circumferinta taliei] nu numai pentru evaluarea initiala a gradului de supraponderalitate si obezitate”, au scris autorii, ,,ci si ca ghid al eficacitatii tratamentului de slabire”.

Unele linii directoare clinice solicita deja ca medicii sa masoare circumferinta taliei alaturi de IMC pentru a identifica pacientii cu cel mai mare risc de a fi supraponderali sau obezi.

De exemplu, halterofilii cu grasime corporala foarte scazuta sunt uneori clasati gresit ca supraponderali sau obezi atunci cand se utilizeaza IMC, deoarece au o cantitate mare de masa musculara pentru inaltimea lor. Pentru alte grupuri, IMC ofera o imagine relativ clara a grasimii corporale generale a unei persoane, dar nu arata unde se afla grasimea – ceea ce poate afecta riscurile pentru sanatatea unei persoane.

Persoanele care au o greutate mare in jurul abdomenului – un corp in forma de mar – prezinta un risc mai mare de boli de inima, diabet de tip 2 si deces prematur . Aceste riscuri pentru sanatate sunt mai mici pentru indivizii in forma de para, cei care au o greutate mai mare in jurul soldurilor si coapselor.

,,Femeile premenopauzale tind sa acumuleze exces de adipozitate sau greutate in partea inferioara a corpului”, a spus Ross, ,,care, in ceea ce priveste riscurile pentru sanatate, tinde sa fie mai benigne”.

Utilizarea IMC impreuna cu circumferinta taliei ii ajuta pe medici sa diferentieze aceste doua forme ale corpului. In plus, utilizarea IMC singur nu poate surprinde riscurile pentru sanatate pentru adultii in varsta.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, au tendinta de a pierde masa musculara, dar pot creste si in greutate in jurul abdomenului. Deci, chiar daca greutatea lor globala – si IMC – raman aceleasi, se pot deplasa catre o forma a corpului asociata cu riscuri mai mari pentru sanatate.

Confidentialitatea dvs. este importanta pentru noi . Orice informatie pe care ne-o furnizati prin intermediul acestui site web poate fi plasata de noi pe servere situate in tari din afara UE. Daca nu sunteti de acord cu o astfel de plasare, nu furnizati informatiile.

,,Pentru fiecare dintre unitatile IMC, pe masura ce circumferinta taliei creste, riscul de mortalitate creste substantial”, a spus Ross, care nu a fost implicat in studiu. Acest lucru a fost adevarat chiar si atunci cand cercetatorii au luat in considerare factori precum starea de fumat a oamenilor, consumul de alcool si activitatea fizica. In plus fata de estimarea riscurilor pentru sanatatea unei persoane, circumferinta taliei poate fi utilizata pentru a urmari progresul unei persoane atunci cand incepe sa faca exercitii fizice in mod regulat sau isi imbunatateste dieta – ceva care masoara singur greutatea ar putea lipsi.

,,Vom auzi tot timpul de la participantii la studiile noastre randomizate:,, Stii, cantarul de baie nu coopereaza, dar rochia mea se potriveste mai bine, pantalonii mei se potrivesc mai bine “, a spus Ross.

Aceasta schimbare a marimii taliei nu este doar un bun indicator al imbunatatirii starii de sanatate, ci poate ajuta si oamenii sa ramana motivati. ,,In loc sa simta ca oamenii au esuat in incercarile lor de a aborda obezitatea, sunt imputerniciti”, a spus Ross. ,,Chiar daca cantarul de baie poate sa nu scada sau sa nu coopereze asa cum sperau, aceste alte masuri se imbunatatesc.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here