Doua tipare dietetice comune ar putea fi asociate cu un risc crescut atat de boli de inima, cat si de deces la varsta mijlocie, sugereaza noi cercetari publicate astazi de la Universitatea din Oxford. Prima dieta a fost bogata in ciocolata, cofetarie (bomboane si alte dulciuri), unt si paine alba – dar saraca in fructe si legume proaspete.

Al doilea a fost mai mare in bauturile indulcite cu zahar, sucurile de fructe, ciocolata, cofetaria, zaharul de masa si conservele, dar cu un continut scazut de unt si branzeturi cu continut ridicat de grasimi. Cercetatorii au analizat date de la peste 116.000 de adulti din Marea Britanie recrutati in Marea Britanie Biobanca din 2006 pana in 2010.

Aveau intre 37 si 73 de ani, cu o varsta medie de 56 de ani si au raportat mancarea pe care au mancat-o in ultimele 24 de ore. Cercetatorii au identificat apoi ce substante nutritive si grupe alimentare au fost consumate de participanti.

Incidenta bolilor cardiovasculare si a mortalitatii a fost calculata utilizand inregistrarile spitalului si decesele pana in 2017 si 2020.

,,Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces si dizabilitate in Marea Britanie, iar dieta slaba este un factor important in acest sens”, a declarat autorul corespunzator, cercetatorul in domeniul nutritiei, Carmen Piernas , dr. Intr- un comunicat . ,,Cele mai frecvente orientari dietetice se bazeaza pe nutrientii gasiti in alimente, mai degraba decat pe alimentele in sine, iar acest lucru poate fi confuz pentru public.”

Ea a subliniat ca aceste descoperiri pot ajuta la identificarea anumitor alimente si bauturi consumate in mod obisnuit in Marea Britanie, care pot creste riscul de boli cardiovasculare si mortalitate.

Potrivit rezultatelor studiului, persoanele a caror dieta a inclus cantitati mai mari de ciocolata, cofetarie, unt si paine alba, au avut tendinta de a fi barbati mai tineri, dezavantajati din punct de vedere economic, fumatori actuali, mai sedentari, au obezitate sau au hipertensiune arteriala decat cei care consuma o dieta care nu nu includ cantitati mari de alimente.

In acest grup, persoanele cu varsta sub 60 de ani sau cu supraponderalitate / obezitate au avut un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare (BCV) decat persoanele cu varsta peste 60 de ani si au mentinut o greutate sanatoasa.

Deci, o mare parte din aceasta se intoarce la factorii de risc cardiovascular. Cand mancati un continut ridicat de zahar, fibre scazute – aveti tendinta de a avea mai multa rezistenta la insulina, corpul dumneavoastra nu intelege cum sa proceseze zaharurile si apoi, in timp, poate duce la intarirea arterelor inimii si mai departe, pentru a avea leziuni de organ ” , a declarat pentru Healthline dr. Vaani Garg , cardiolog la Muntele Sinai Morningside din New York.

,,Deci problema este daca nu aveti o dieta echilibrata, atunci nu va pregatiti cu adevarat pentru a preveni bolile cardiovasculare”, a continuat ea.

Cand cercetatorii s-au uitat la cei a caror dieta era bogata in bauturi indulcite cu zahar, suc de fructe si conserve, au gasit, de asemenea, un risc crescut de BCV si de mortalitate, chiar daca acest grup a avut tendinta de a fi activ fizic si mai putin probabil sa fumeze sau sa aiba obezitate, hipertensiune, diabet sau colesterol ridicat, comparativ cu persoanele care nu au consumat aceasta dieta.

De asemenea, au descoperit ca femeile, persoanele cu varsta sub 60 de ani sau care au obezitate au un risc deosebit de mare de BCV daca au consumat o dieta bogata in aceste alimente.

,,Consumul unei diete bogate in zaharuri duce la calorii goale”, a spus Nicole Roach , dietetician inregistrat la spitalul Lenox Hill din New York. ,,Caloriile goale pot duce la cresterea in greutate, iar excesul de greutate este un risc pentru boli de inima.”

Cercetatorii avertizeaza ca acesta a fost un studiu observational, deci nu permite concluzii despre relatia dintre dieta, BCV si mortalitate.

De asemenea, din moment ce informatiile despre dieta au fost luate din evaluari individuale de 24 de ore si nu intr-o perioada continua de timp, s-ar putea sa nu fie o imagine completa a dietelor pe parcursul vietii participantilor.

,,Cercetarile noastre sugereaza ca consumul mai putin de ciocolata, cofetarie, unt, paine cu continut scazut de fibre, bauturi indulcite cu zahar, suc de fructe, zahar de masa si conserve ar putea fi asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare sau deces in timpul varstei medii”, a spus Piernas. intr-o declaratie .

Ea a adaugat ca descoperirile sale sunt in concordanta cu cercetarile anterioare care constata ca consumul de alimente cu mai putin zahar si mai putine calorii ar putea fi asociat cu BCV redusa. Rezultatele acestui studiu ar putea fi folosite pentru a crea sfaturi dietetice pe baza de alimente care ar putea ajuta oamenii sa manance mai sanatos si sa-si reduca riscul de boli cardiovasculare.

Noile cercetari arata ca doua diete diferite pot creste semnificativ riscul de boli de inima si deces la varsta mijlocie. Una este mai bogata in zahar si grasimi, in timp ce cealalta este bogata in zahar si saraca in fibre.

Expertii spun ca excesul de zahar din dieta poate creste riscul de diabet, intarirea arterelor si alte leziuni ale organelor. Ei spun, de asemenea, ca daca nu mancati o dieta echilibrata, puteti creste semnificativ sansele bolilor de inima mai tarziu in viata.

Cercetatorii au subliniat ca acesta este un studiu observational si nu poate dovedi ca cele doua diete au cauzat boli de inima si deces, dar constatarile sunt in concordanta cu cercetarile anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here