Daca vrem sa stim de ce depinde forta, trebuie sa analizam factorii musculari si nervosi care intervin in generarea acesteia. Cunoasterea acestora va implica beneficii mai mari atunci cand vine vorba de cresterea capacitatilor noastre.

Forta depinde de factorii musculari si nervosi care se unesc pentru a ne oferi acel impuls care ne va ajuta sa mergem inainte. Aceasta este greutatea maxima la care o persoana reuseste sa o atinga pentru a finaliza o repetitie, o informatie foarte importanta pentru planificarea antrenamentului.

Factori musculari

In generarea fortei, muschii sunt implicati fundamental, individual sau in grup. Dimensiunea muschiului este unul dintre factorii implicati atunci cand vrem sa stim de ce depinde forta. Acest volum, legat de dimensiunea fibrelor musculare, va ajuta la generarea mai multa forta.

Fibrele

Cantitatea si dezvoltarea fibrelor este un alt factor muscular care ajuta la cresterea fortei. Acestea afecteaza viteza cu care este executata o miscare.

Fibrele rapide contribuie la generarea mai multa forta in fata unei miscari rapide, iar cele lente o vor face in cazul miscarilor mai lente. Totusi, atunci cand o miscare este rapida si fibrele care o conduc sunt putine sau nu sunt activate corect, forta scade.

Influenteaza si articulatiile

In generarea fortei influenteaza si pozitia articulatiilor. In functie de unghi, muschiul poate avea un grad de intindere care favorizeaza activarea puntilor de miozina si actina.

Poate exista si o tractiune pe os care, la un anumit punct, ii va permite sa genereze cea mai mare forta. De exemplu, daca luam o greutate de cinci kilograme, forta pe care trebuie sa o generam va depinde de pozitia in care o plasam.

Lungimea muschilor

Lungimea muschiului influenteaza foarte mult. Cand este intins cu 20% peste diametrul sau in repaus, produce tensiune maxima. Acest lucru se realizeaza datorita actiunii miozinei asupra actinei.

Cu toate acestea, cu cat are loc mai multa intindere, cu atat au mai putin efect ambele proteine, iar capacitatea de a produce forta scade.

Factori nervosi

Pe langa factorii musculari, recrutarea unitatilor motorii este esentiala pentru a obtine forta necesara, ajustata la efortul de facut. Cei mai mici si mai lenti neuroni motori sunt primii care se declanseaza atunci cand ridicam o sarcina usoara. Aceste fibre lente, cunoscute sub numele de tip 1, necesita mai putina stimulare.

Pe de alta parte, se mai intampla ca atunci cand greutatea creste si este necesara mai multa forta, fibrele rapide sa fie si ele activate. Frecventa de stimulare de care au nevoie este mai mare.

Cum sa evitati oboseala fibrelor

Pentru a evita oboseala in antrenamentul de forta, fibrele nu sunt activate in acelasi timp. O fac in momentul in care este necesar un efort maxim. De fapt, unele pot fi mentinute complet in repaus, in timp ce altele genereaza forta si apoi comuta.

In acelasi mod, este posibil ca fiecare unitate motor activata sa genereze o tensiune mai mare si sa creasca forta. Pentru a face acest lucru, este suficient sa cresteti frecventa de descarcare produsa de acel nerv motor.

Miscarea sau coordonarea intermusculara este legata de interactiunea muschilor agonisti si antagonisti. Primii sunt cei care se contracta pentru a incepe miscarea, in timp ce cei din urma sunt cei care se intind si se lungesc pentru a o permite.

Fusurile musculare

Acestia sunt receptori senzoriali din muschi care detecteaza modificarile lungimii musculare si transmit informatiile catre sistemul nervos. Functia sa este de a relaxa muschiul antagonist pentru a obtine o eficienta mai mare in miscarea de contractie.

Reflexe si elasticitate

Cand un muschi este intins inainte de a se contracta, forta creste. Este ceea ce este cunoscut sub numele de suma reflexului miotatic si elasticitatea musculara.

In primul, o extensie brusca urmata de o contractie imediata face ca fibrele fusului muscular sa se intinda si sa stimuleze contractia. Acest lucru creste puterea.

Daca vorbim despre elasticitatea musculara, ne referim la capacitatea muschiului de a-si recupera extensia initiala initiala dupa intindere. Aceasta intindere ofera energie muschiului care, atunci cand este contractat, obtine mai multa forta, atata timp cat miscarea este scurta.

Dincolo de tot ce s-a mentionat, este necesar sa se tina cont de anumite variabile legate de acesti factori musculari, precum temperatura musculara. Incalzirea inainte de contractie imbunatateste rezultatele; de asemenea, un muschi obosit ingreuneaza contractia efectiva si genereaza mai putina forta.

In cele din urma, alimentatia este esentiala pentru cele mai bune rezultate. Un muschi care nu primeste proteinele, vitaminele, mineralele si carbohidratii de care are nevoie nu va functiona cu greu. In raport cu cele mai bune ore pentru a face miscare, acestea sunt intre 10 si 12 dimineata si 7 si 10 seara.