Daca obosesti repede, te simti slabit si te concentrezi greu, e posibil sa ai o alimentatie dezechilibrata si sa suferi de anemie.
Anemia este o afectiune frecventa, care apare din cauza scaderii cantitatii de hemoglobina sau a numarului de globule rosii din sange. Aproape jumatate din cantitatea de sange care circula prin artere si vene o reprezinta globulele rosii (hematiile), care transporta oxigenul catre toate celulele din organism. O celula rosie traieste aproximativ 120 de zile, dupa care este distrusa si inlocuita cu una noua.
In fiecare zi, maduva osoasa produce 100 de milioane de noi celule rosii. Pentru acest proces este nevoie de fier, proteine si vitamine, in special vitaminele B9 (acid folic) si B12.
In plus, fierul este esential in formarea pigmentului care coloreaza globulele rosii, hemoglobina. Persoanele care sufera de anemie au de obicei simptome ca senzatie de slabiciune, oboseala, somnolenta, ameteli, dificultati de concentrare si memorare, palpitatii, dureri de cap frecvente, piele si mucoase palide, vindecarea inceata a ranilor.
Daca banuiesti ca suferi de anemie, fa-ti analizele de sange. Valoarea normala a hemoglobinei este de 11-15 g/100 ml sange la femei si intre 13 si 16 g/100 ml sange la barbati. Valorile normale ale hematiilor sunt: la barbati 4,2-5,6 milioane pe 1 mm cub de sange, iar la femei 3,7-4,9 milioane pe 1 mm cub de sange.
Cauzele aparitiei
Cel mai frecvent, anemia este cauzata de o dieta necorespunzatoare, care nu asigura cantitati suficiente de fier si vitaminele B9 si B12, dar poate aparea si din cauza unor tulburari in procesul de formare a globulelor rosii din maduva osoasa. Exista, asadar, mai multe tipuri de anemie:
* anemia feripriva, cauzata de carenta de fier, indispensabil in procesul de producere a hemoglobinei, este cea mai intalnita forma de anemie.
* anemia megaloblastica, ce apare in urma deficitului de acid folic sau de vitamina B12 (aceasta din urma poarta numele de anemie pernicioasa sau Biermer). In aceste tipuri de anemie, globulele rosii capata dimensiuni mult mai mari decat normal. * anemia hemoragica, aparuta in urma unei hemoragii externe sau interne (ulcer, hemoroizi, tumori), menstruatii abundente, sangerari intermenstruale. Din cauza acestor pierderi de sange, numarul globulelor rosii se reduce, implicit pierzandu-se si fier.
* anemia hemolitica – apare atunci cand globulele rosii se distrug prematur, din cauza unor defecte genetice sau a unor infectii. Un tip de anemie hemolitica ereditara este talasemia, care consta in incapacitatea organismului de a produce suficienta hemoglobina. Nu uita! Anemia poate aparea si din cauza parazitilor intestinali (care consuma o parte din nutrientii furnizati de hrana), precum si a insuficientei de acid clorhidric din stomac (care participa la digestia fierului si a proteinelor).
Dieta recomandata Anemiile cauzate de deficiente nutritionale pot fi usor prevenite si combatute cu ajutorul alimentatiei. Tot ce ai de facut este sa-i asiguri organismului tau elementele necesare: fier, acid folic, vitamina B12 si vitamina C. Iata ce ar trebui sa cuprinda o dieta anti-anemie:
* Pentru a-ti asigura necesarul de fier: carne (vita, porc, pui, peste), organe (ficat, rinichi), plante leguminoase (fasole, mazare, soia, linte), gris, hrisca, orz, fulgi de cereale, musli, pine graham, paine neagra sau intermediara. Fierul care provine din legume (de exemplu din spanac, avocado, broccoli, banana) se asimileaza mai greu dect cel din carne. Poti inlatura acest neajuns daca vei manca in acelasi timp carne sau alimente bogate in vitamina C: macese, afine, capsuni, kiwi, citrice, varza alba, rosii, broccoli.
* Bogate in vitamina B9 (acid folic) sunt spanacul, salata verde, broccoli, frunzele de patrunjel, cicoarea, toate soiurile de varza, ceapa, rosiile, plantele leguminoase, portocalele, bananele, pinea graham si cea neagra, arpacasul, alunele si migdalele.
* Vitamina B12 se gaseste n carne, n laptele de vaca si produsele pe baza de lapte (laptele de capra nu este un bun nlocuitor deoarece contine o cantitate minima de vitamina B12).
Remedii de acasa
* Ceaiul de papadie contine numeroase vitamine si minerale. Infuzia se prepara cu o lingurita de planta uscata (sau doua lingurite de planta proaspata) la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza 10 minute si se beau 1-3 cani pe zi.
* Migdalele contin 1,15 mg de fier/100 g. Inmoaie 7 migdale (neprajite) in apa timp de doua ore, apoi curata-le de coaja si zdobeste-le ca sa obtii o pasta. Mananca aceasta pasta in fiecare zi, dimineata, timp de trei luni.
* Mierea este excelenta pentru formarea hemoglobinei, gratie continutului remarcabil de fier, cupru, mangan. Foloseste miere zilnic pentru a-ti indulci ceaiul sau laptele.