Muzeul National de Arta al Romaniei pune la dispozitia publicului autoghidul pentru Galeria de Arta Veche Romaneasca.

Autoghidul portabil este un instrument al muzeotehnicii moderne utilizat in majoritatea muzeelor europene si are ca scop imbogatirea experientei vizitatorilor, asigurand o mai buna receptare si intelegere a operelor expuse. Realizarea autoghidului reprezinta o extindere a serviciilor pe care muzeul le ofera publicului, la cele mai inalte standarde europene.

Informatii usor de accesat

Disponibil in limbile romana, engleza si franceza, autoghidul ofera informatii despre istoricul Galeriei de Arta Veche Romaneasca, prezentari ale celor sapte sali pe care ea le cuprinde, precum si comentarii despre 44 de opere reprezentative expuse. Terminalele audio portabile vor da posibilitatea fiecarui vizitator in parte sa-si planifice parcurgerea galeriilor dupa propriile cerinte, fara programare in prealabil.

Totodata, sunt facilitate accesul independent si punctual la informatii despre exponate, autorii lor si perioadele de timp din care fac parte, particularizarea modului de vizionare a operelor de arta, precum si prezentarea informatiilor intr-o forma accesibila publicului.

Informatiile sunt usor de accesat, prin introducerea codurilor afisate pe etichetele din dreptul obiectelor si prezentate intr-o forma usor de urmarit, deoarece au fost concepute sub forma de poveste. Vizitatorii Galeriei au ocazia sa afle amanunte interesante despre lucrarile selectate, autorii lor si contextul istoric si artistic in care au fost create.

Arta medievala romaneasca

Inaugurata in aprilie 2002, Galeria de Arta Veche Romaneasca include piese din provinciile istorice – Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, datand din secolele XIV-XIX. Colectia, istoric constituita, s-a format pe baza transferurilor unor colectii publice muzeale si pastreaza peste 9.500 de piese, fiind cea mai mare si mai importanta din tara. Ea ilustreaza modul in care, pe parcursul a cinci secole, particularitatile artistice locale s-au grefat pe fondul vechi de traditie bizantina ori au asimilat influente din arta occidentala, pentru a da nastere unor forme artistice originale. Patrimoniul Galeriei de Arta Veche Romaneasca este structurat in mai multe colectii, in functie de tehnica de executie.

Printre acestea se numara fragmente de fresca, icoane, broderii, manuscrise miniate, orfevrarie, sculptura in lemn si piatra, ceramica. Incepand din iulie 2006, Galeria expune si un ansamblu de obiecte din cositor, care isi propune sa readuca in atentia vizitatorilor unele tipuri de obiecte si tehnici de decorare specifice principalelor ateliere transilvanene.

Printre operele care sunt introduse in traseul autoghidat se numara piese valoroase, precum epitaful de la Cozia (secolul XIV), cadelnita de la Manastirea Tismana (secolele XIV-XV), frescele de la biserica Manastirii Curtea de Arges (secolul XVI), iconostasul bisericii Manastirii Cotroceni (secolul XVII) sau obiectele donate de Constantin Brancoveanu la intemeierea Manastirii Hurezi (secolul XVII).

Din campania de demolare irationala dintre anii 1977-1986, cand au fost distruse numeroase biserici si manastiri din Bucuresti – biserica Ienii, manastirile Cotroceni si Vacaresti – au fost salvate o serie de fragmente de sculptura in piatra, icoane si fragmente de pictura murala decapata care astazi se gasesc in patrimoniul galeriei.