Regatul lui Carol al XIV-lea al Ioan al Suediei nu a fost mult diferit de cel al altor regi. El a stat pe tron   intr-o perioada de relativa pace, prosperitate si stabilitate interna. Dar biografia sa dezvaluie un fapt uimitor: nu era un om care s-a nascut pentru a fi rege. Nu era din sange regal. Nu s-a casatorit intr-o familie regala. Nici macar nu era suedez.

Omul care avea sa devina Carol al XIV-lea Ioan al Suediei s-a nascut Jean Bernadotte in Franta in 1763 si a avut o viata memorabila chiar inainte de a lua coroana suedeza. Bernadotte a fost soldat in timpul Revolutiei Franceze si a razboaielor purtate dupa aceea. A slujit ca maresal de teren sub Napoleon Bonaparte si a vazut actiune in unele dintre cele mai mari batalii din razboaiele napoleoniene. Bernadotte a obtinut chiar si un titlu regal inainte de cel pe care-l detinea in Suedia.

El a fost anti-regal in tinerete

Pentru un om care avea sa devina mai tarziu rege, Bernadotte a fost cu fermitate anti-regal in tinerete. Cand Revolutia franceza a izbucnit in 1789, Bernadotte se numara printre numeroasele care se alatura noului regim republican iacobin. Potrivit unor surse, el chiar avea tatuat pe brat ,, moartea tuturor regilor “.

Bernadotte s-a distins si a crescut in randuri in timpul razboaielor ulterioare ale Frantei. El a ramas un simpatizant iacobin , chiar daca Franta s-a indreptat spre monarhie sub Napoleon.

Aproape a devenit avocat

Tatal lui Bernadotte, Jean Henri Bernadotte, era procuror in sud-vestul Frantei. Inainte de a-si incepe cariera de soldat, tanarul Bernadotte  planuise sa urmeze urmele tatalui sau . A inceput o ucenicie si a parut pe drumul cel bun pentru a incepe afacerea de familie alaturi de fratele sau mai mare. Cu toate acestea, cand tatal sau a murit, Bernadotte a decis sa-si caute averea in armata.

Sotia lui era aproape sotia lui Napoleon

Desiree Clary era la fel de putin probabila o regina pe cat viitorul ei sot era rege – si totusi era aproape si o imparateasa. Cand sora ei s-a casatorit cu Joseph Bonaparte, Clary a intrat pe orbita fratelui sau mai mic Napoleon . Cei doi s-au logodit in 1795, dar nu s-au casatorit niciodata. Napoleon a rupt logodna de a se casatori cu Josephine de Beauharnais. Intre timp, Clary s-a casatorit cu Bernadotte in 1798.

Napoleon i-a oferit o promotie timpurie

Dupa ce s-a declarat imparat in 1804, Napoleon a ridicat, de asemenea, 18 generali la statut de maresal  – inclusiv Bernadotte. Noul maresalat a fost un amestec eclectic. A fost alcatuita in parte din comandanti mai in varsta, pentru care distinctia era putin mai mult decat un semn ceremonial de apreciere, loialisti Bonaparte care erau recompensati pentru sustinerea ascensiunii lui Napoleon si tineri sustinuti pentru care titlul era o investitie in viitorul lor.

Bernadotte a intrat intr-o a patra categorie: potentiali rivali ai puterii care trebuiau linistiti. Nu l-a sprijinit pe Napoleon in lovitura de stat din 18 Brumaire , stratagema care l-a facut efectiv conducator al Frantei. Poate ca Napoleon a simtit ca noul titlu il va pastra loial pe Bernadotte.

El a devenit printul Ponte-Corvo

1805 a fost, probabil, semnul de ape al Frantei napoleoniene, marcat de victorii militare orbitoare pentru noul imparat. In aceasta perioada, Bernadotte s-a comportat atat de bine in lupta incat Napoleon l-a recompensat  cu un titlu regal, asa cum a facut uneori cu familia si cu maresalii sai preferati. Fostul revolutionar anti-regal stapanea acum o bucata din Italia si se numea printul Ponte-Corvo.

Numele sau este pe arcul de triumf

Dupa victoria sa de la Austerlitz, Napoleon a comandat un monument pentru maretia Frantei (si, bineinteles, a lui). Acest monument era Arcul de Triumf , situat chiar in inima Parisului. Constructia a durat aproape 30 de ani pentru a fi finalizata, iar Bernadotte plecase de mult din Franta pana la terminarea monumentului. Cu toate acestea, numele ,,Bernadotte” este inca inscriptionat pe stalpul nordic.

El a evitat ingust sa fie incercat pentru tradare

In ciuda pozitiei sale puternice in Imperiu, Bernadotte a fost aproape pedepsit pentru tradare. In timpul campaniei lui Napoleon impotriva Prusiei, francezii au obtinut mari victorii la bataliile de la Jena si Auerstadt din 1806. Dar Bernadotte nu a contribuit cu adevarat la victorii – prinsi intre cele doua fronturi de lupta cu ordine ambigue, Bernadotte si trupele sale au facut aproape nimic . Napoleon l-a acuzat ca a incercat in mod deliberat sa saboteze bataliile si, potrivit reminisarilor sale in exil, s- a apropiat de Bernadotte pentru actiunile sale (sau lipsa acestora).

A fost impuscat in gat – si a supravietuit

In ciuda aratarii sale mai putin decat distinse in Prusia in 1806, Bernadotte si-a pastrat comanda. In anul urmator, el a fost in campanie cu Napoleon in Europa de Est luptand cu fortele aliate prusace-ruse. In timpul unei lupte din zilele dinaintea bataliei de la Heilsberg, Bernadotte a fost doborat de un muschet la gat.

Scriindu-i sefului Statului Major Imperial, Bernadotte a spus: ,,Am fost ranit de o minge in gat. Nu cred ca rana mea este periculoasa, dar imi da o durere mare. Cu toate acestea, nu am parasit campul de lupta, si il poti asigura pe Imparat ca voi ramane pe teren atat timp cat puterea mea imi va permite sa fac acest lucru. “

In mod miraculos, Bernadotte a revenit la comanda in cateva luni.

Napoleon l-a tras in mijlocul unei batalii

Batalia de la Wagram din 1809 a fost unul dintre ultimele mari succese ale lui Napoleon. Dar la un moment dat in lupta, parea ca dusmanii sai austriaci ar putea prevala. Au coplesit o portiune a armatei lui Napoleon – o portiune condusa de Bernadotte. In timp ce Bernadotte a galopat pentru a trece in fata trupelor sale care fugeau pentru a le aduna, a fost vazut de comandantul sau in ceea ce arata ca un zbor direct.

Napoleon i-ar fi spus nenorocitului maresal : ,,Prin prezenta te indepartez de la comanda corpului pe care l-ai tratat atat de rau. Paraseste-mi imediat prezenta si renunta la Grand Armee in douazeci si patru de ore”.

A fost ales print mostenitor al Suediei

In 1810, Carol al XIII-lea al Suediei era imbatranit, fara copii si fara un mostenitor adecvat. Un nou print mostenitor trebuia gasit in graba. Prin masinariile din Riksdag-ul suedez al statelor , Bernadotte a fost ales ca succesor. Napoleon a fost mai putin decat entuziasmat de aceasta dezvoltare – el l-a numit pe Bernadotte ,,un sarpe pe care il hraneam in sanul meu” – dar in cele din urma l-a eliberat de obligatiile sale fata de Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here