Managementul proiectelor in organizatii a luat o intorsatura de 180 de grade in ultimii ani. O criza economica globala si o pandemie globala au fortat companiile sa se adapteze, indiferent de sector, locatie sau dimensiune. Figuri precum Product Owner au devenit o piesa esentiala in sectorul digital actual, unde crearea de valoare, reducerea timpului, managementul echipelor si tehnologia de la distanta sunt caracteristici decisive intr-o lume in care metodologiile agile au aparut pe scena companiilor de dezvoltare de produse.
Ce este un Product Owner
Un Product Owner este profesionistul responsabil cu optimizarea valorii produsului dezvoltat de o companie. Tradus in spaniola ca proprietar de produs si adesea mentionat cu acronimul PO, Product Owner trebuie sa se asigure ca echipa cu care lucreaza adauga valoare reala proiectului, fiind responsabila de gestionarea sarcinilor din backlog si de a decide asupra caracteristicilor produsul.
Putem simplifica pozitia de Product Owner vorbind despre persoana responsabila de produsul final, fiind unul dintre actorii esentiali ai metodologiei Scrum, cu care putem gestiona proiecte complexe in medii dinamice si in schimbare intr-un mod flexibil. Product Owner – ul este responsabil sa se preocupe de imbunatatirea constanta a produsului, tinand cont atat de functionalitatea acestuia (partea cea mai operationala), cat si de coerenta sa cu misiunea companiei (partea cea mai strategica).
Roluri de proprietar de produs
Putem diferentia un numar bun de functii de care este responsabil acest profesionist aparut in ultimii ani datorita procesului de digitalizare pe care l-a experimentat lumea si s-a consolidat pandemia de COVID-19. Astfel, atunci cand vorbim de un Product Owner, ne referim la persoana responsabila pentru:
- Definiti caracteristicile produsului (povestiri ale utilizatorilor) in functie de nevoile identificate de partile interesate
- Decideti datele de lansare si continutul diferitelor sale versiuni
- Garantati rentabilitatea produsului (rentabilitatea investitiei sau rentabilitatea investitiei)
- Prioritizeaza functiile de implementat in produs
- Raspunde la intrebari sau probleme care apar in echipa in timpul procesului de dezvoltare
- Ajustati functiile si prioritatile pe iteratie, dupa cum este necesar
- Garantati calitatea produsului prin criterii de acceptare.
Ce este un manager de produs
Un Product Manager este un manager de proiect responsabil de definirea strategiei de produs, precum si de supravegherea procesului de creatie si lansare a acestuia. Este considerat principalul responsabil pentru succesul produsului, ingrijorandu-se de intelegerea problemelor pe care le au utilizatorii atunci cand il folosesc cu scopul de a gasi solutii si de a efectua monitorizarea optima a dezvoltarii acestuia.
Vorbim despre un profil multifunctional care a aparut in 1931, cand prestigioasa companie americana Procter & Gamble a considerat necesar sa sporeasca vanzarile unuia dintre produsele sale de larg consum. A fost in anii 1980 cand aceasta pozitie a trebuit sa evolueze in fata noilor piete tehnologice, in special odata cu dezvoltarea produselor software.
Functii de manager de produs
Printre responsabilitatile unui Product Manager , putem imparti sarcinile care se incadreaza in trei domenii clar diferentiate axate pe crearea de produse de succes. Sa mergem cu ei:
1# Strategia de produs
- Dezvoltati modelul de afaceri al produsului
- Creati o strategie competitiva sau cercetati piata pentru a detecta noi oportunitati
- Analizati si monitorizati piata pentru a detecta posibile imbunatatiri
- Definiti viziunea si foaia de parcurs al produsului
- Analizati si raportati rezultatele produsului
2 # Marketing de produs
- Planul de lansare
- pozitionarea produsului
- documentatie de marketing
- instruire produs
3# Dezvoltarea produsului
- Mentine si executa foaia de parcurs al produsului
- Ajuta la definirea foii de parcurs
- Definiti cerintele si scenariile de utilizare a noilor functionalitati
- Gestionati dezvoltarea produsului
- Gestionati documentatia produsului
- Garantati calitatea produsului prin teste si/sau teste de utilizare
Diferentele dintre Product Owner si Product Manager
Dezbaterea nu este noua si intrebarea a fost comuna in ultimii ani: cum putem diferentia un Product Owner de un Product Manager ? Desi cu definitiile pe care le-am dat anterior ar trebui sa fie putin mai clar, urmeaza sa dedicam cateva randuri acestei intrebari, mai ales ca atunci cand ambele profiluri coexista intr-o companie, lucru ce se intampla de obicei in companii mari sau echipe agile, este important sa existe limite clare intre o pozitie si alta. Sa vedem diferentele dintre Product Owner si Product Manager:
- Managerul de produs este responsabil de crearea produselor de succes, in timp ce proprietarul de produs trebuie sa se concentreze pe oferirea de cea mai mare valoare posibila utilizatorilor.
- Backlog – ul de produs este responsabilitatea Product Owner -ului, care se ocupa de enumerarea tuturor sarcinilor care trebuie efectuate in timpul dezvoltarii unui proiect. Desi in unele organizatii nu este cazul, daca dorim o munca eficienta, aceasta sarcina ar trebui sa fie exclusiv OP-urilor.
- In timp ce Managerul de Produs lucreaza de obicei cu echipele IT, de marketing sau de comert si interactioneaza cu utilizatorii pentru a-si afla viziunea, Product Ownerul este postulat ca o pozitie care serveste ca o legatura intre zona de afaceri si departamentul de dezvoltare, preocupat de nevoile dvs. .
- In timp ce Product Ownerul trebuie sa fie disponibil pentru a lucra la strategie, rolul sau este mai tactic . La randul sau, trebuie sa intelegem Product Managerul ca pe o pozitie mai strategica.
- Desi abilitatile de conducere si de luare a deciziilor trebuie sa fie printre abilitatile ambelor, pozitia de Product Owner necesita o viziune mai globala, iar pozitia de Product Manager necesita o doza mai mare de cercetare si comunicare.
In ciuda diferentelor, ambele profiluri sunt din ce in ce mai solicitate de companii, un Product Manager lucrand adesea ca Product Owner , in special in companiile mici, astfel incat pregatirea lor in metodologii de dezvoltare agila si organizarea echipei este esentiala. Dupa cum probabil ati observat, ambele profiluri au abilitati comune, cum ar fi cunoasterea afacerii si capacitatea de a lua decizii fundamentale pentru produs. Dar atunci, pe care sa o aleg?
Cum sa alegi intre Product Owner si Product Manager
Cand vorbim despre companii total nelegate de metodologiile agile, figura esentiala va fi cea a Product Managerului , care se va ocupa de toata partea strategica si tehnica a proiectului. Daca este esential ca toate acestea sa ramana in mainile unui singur profesionist, este de obicei sa existe acest profil.
In acel moment lucram cu produse complexe cand sunt implicate echipe de lucru foarte extinse, ceea ce face ca Product Owner -ul sa fie necesar , mai ales daca ne bazam pe metodologii Scrum. In aceste cazuri, pariul sigur este de obicei acest profil.
Pe baza realitatii, in final fiecare companie stabileste nevoia pe care o are intr-un profil sau altul, precum si competentele atribuite fiecarui profesionist, care integreaza adesea functiile obisnuite ale unuia in pozitia celuilalt. Ideal ar fi, da, ceea ce v-am spus noi.