Cu siguranta ati vazut de mai multe ori o oferta de munca in care s-a cerut un profil de „Manager de proiect ERP”. Uneori, numele unui loc de munca ne poate deruta: poate fi o varianta a unui profil pe care il cunoastem deja sau este o sarcina familiara cu un „titlu” diferit. Pentru a va clarifica toate indoielile, vom dedica acest articol explicarii in ce consta postul de Manager de proiect ERP, care sunt principalele sale functii si abilitati si cum se raporteaza la alte profiluri similare.

Managerul de proiect ERP este responsabil de conducerea procesului de implementare a software-ului ERP intr-o companie (daca mai aveti intrebari despre acest proces, va recomandam sa cititi acest articol). Acest profil este atat de important pentru ca, pentru companie, un ERP poate insemna un avantaj enorm si o oportunitate de dezvoltare. Un proiect de implementare ERP necesita ca partile mici care alcatuiesc o companie sa devina un angrenaj solid care functioneaza la unison. Cand incercam sa facem ca fiecare dintre aceste mici departamente sa se inteleaga, uneori poate fi nevoie de multa munca. Daca se face orice greseala mica, comunicarea intre departamente poate fi grav afectata.

 Care sunt principalele functii ale unui manager de proiect ERP

In acest moment, vom defini principalele functii pe care trebuie sa le indeplineasca un manager de proiect ERP:

  • Planifica, gestioneaza si controleaza implementarea sistemului ERP.
  • Odata ce obiectivele au fost definite , trebuie sa verificati fezabilitatea acestora.
  • Efectuati analiza proceselor de afaceri in domeniile implicate in implementare.
  • Controlati bugetul proiectului.
  • In mod normal, un manager de proiect ERP va lucra cu o echipa de profesionisti pe care va trebui sa o conduca. Prin urmare, o alta dintre functiile lor va fi organizarea rolurilor si responsabilitatilor in cadrul echipei.
  • Localizati posibile erori in procesul de implementare si stiti cum sa le rezolvati.
  • Faceti monitorizare economica, facturare si colectare.
  • Trebuie sa stii sa comunici obiectivele si provocarile implementarii unui sistem ERP tuturor angajatilor companiei.
  • Trebuie sa stiti cum sa transmiteti departamentelor modul in care rolul lor se va schimba odata cu introducerea sistemului ERP.

Cum este un manager de proiect ERP perfect

Acum ca stim ce sarcini va trebui sa indepliniti in jobul dvs., ne putem uita la ce calitati ar trebui sa aiba un manager de proiect ERP perfect:

  1. Stie cum sa functioneze in diferite domenii: Are cunostinte despre toate procesele de afaceri implicate inimplementarea unui sistem ERP, cum ar fi finante , logistica si controlling.
  2. El stie sa conduca. Dupa cum spuneam, Managerul de Proiect ERP poate fi un profil integrat in cadrul unei echipe de muncitori care are ca obiectiv implementarea unui sistem ERP (unde exista sarcini clar diferentiate), sau sa lucreze singur in cadrul unei companii. Astfel, o cerinta esentiala, pe care majoritatea companiilor o pretuiesc, este aceea ca au experienta in conducerea echipelor.
  3. Stie sa se ocupe de proiecte reale si sa actioneze in situatii specifice si mici accidente care apar pe neasteptate (cum ar fi, de exemplu, faptul ca un membru al echipei sale nu respecta termenele convenite).
  4. Are  studii de specialitate. Mai exact, companiile apreciaza foarte mult faptul ca ati studiat un master si aveti experienta in cadrul unei companii.

Diferentele dintre un consultant ERP si un manager de proiect ERP

Am vorbit deja in acest blog despre alte profiluri profesionale legate de implementarea software-ului ERP, precum Consultantul ERP. Ar fi interesant, in acest moment, sa definim ce diferente si puncte comune exista intre acest profil si cel de Project Manager ERP.

Pentru inceput, Managerul de Proiect ERP are un rol care implica  conducerea unei echipe (in mod normal, un grup de profesionisti, asa cum am mai spus), in timp ce Consultantul ERP este o figura externa care sprijina in principal compania. Intr-un fel, un manager de proiect ERP are mai multa responsabilitate si tinde sa se ocupe de companii mai mari. In schimb, un consultant ERP s-ar putea ocupa cu usurinta, de exemplu, de un IMM.