Studiile de specialitate arata ca 70% din femei si 35% din barbati tin regim. Intre 1 si 2% din femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani sunt anorexice, iar intre 3 si 5% sunt bulimice. Mortalitatea asociata tulburarilor de alimentatie este mai ridicata decat in orice maladii psihica, mai ales ca intre 10 si 20% din persoane cedeaza la un moment dat din cauza complicatiilor. Aceste stari constituie un pericol real si nu privesc cu adevarat alimentatia, ci sunt, mai degraba, un mod de a face fata problemelor mai profunde, pe care cineva le considera prea dureroase sau jenante pentru a le infrunta direct. Este vorba de dificultati la nivelul identitatii si respectului de sine.
Tulburarile de alimentatie depasesc frontierele culturale, rasiale si socio-economice si privesc deopotriva barbatii si femeile. In cele mai multe cazuri, sunt greu de depistat intrucat cei cu astfel de probleme nu admit usor existenta lor. De aceea, a le veni in ajutor poate fi complicat, iar procesul cere timp. Dar inainte de orice trebuie cunoscute cauzele, primul pas catre restabilire.
Anorexie, bulimie si excese bulimice
Se cunosc trei tipuri de tulburari de alimentatie cronice. Anorexia psihica se caracterizeaza prin pierderea considerabila a greutatii, cauzata de reducerea extrema a alimentatiei. Simptomele acesteia sunt refuzul respectivelor persoane de a se pastra la o greutate normala pentru tipul lor corporal, impunerea unui regim alimentar foarte strict, insotit, de obicei, de exercitii fizice in exces, teama de a fi prea gras, in ciuda unei pierderi considerabile a greutatii, preocuparea exagerata pentru greutate si forma corporala.
Bulimia este caracterizata prin perioade de ingerare necontrolata a unei mari cantitati de hrana, urmate de purgatii si, in consecinta, de fluctuatii frecvente ale greutatii. Fata de obsesia legata de imaginea corporala, bulimia mai presupune si episoade repetate de crize de bulimie si de purgatie, crize de voma provocata, folosirea excesiva a laxativelor, a medicamentelor pentru slabit si/sau diureticelor. Toate aceste metode sunt ineficiente si daunatoare.
Excesele bulimice sau alimentatia compulsiva sunt adesea provocate de aplicarea neincetata a diverselor regimuri alimentare. Se caracterizeaza prin perioade de supraalimentare, adesea pe ascuns si cu scopul consolarii, ca si prin perioade de alimentare impulsiva si continua, urmate de regimuri de slabire repetate.
Cauze si tratament
Persoanele cu tulburari de alimentatie se preocupa constant de aportul de calorii, de continutul de grasimi, de exercitii, ceea ce le permite sa compenseze emotiile sau situatiile penibile pe care le poarta in suflet, avand sentimentul fals ca sunt stapane pe sine. In realitate, este vorba de un amalgam de factori de natura psihologica, interpersonala sau exterioara. Factorii psihologici includ lipsa respectului de sine, lipsa controlului, depresia sau solitudinea. Factorii interpersonali presupun o viata de familie complicata, relatii personale dificile, incapacitate de exprimare a emotiilor si sentimentelor, antecedente de violenta fizica sau agresiune sexuala. Metoda de tratament cea mai eficace este multidisciplinara – e nevoie de o evaluare medicala completa, sfaturi de nutritie, supraveghere medicala, terapie de grup si familiala.