Dupa opt zile de proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au decis sa se pronunte impotriva demararii proiectului canadian.

Ulterior grupurile parlamentare au luat decizia unui vot negativ. Mai mult decat atat, in cursul zilei de luni, premierul a dat asigurari ca Parlamentul va respinge proiectul dar ca exista posibilitatea ca statul roman sa fie nevoit sa plateasca despagubiri companiei Gabriel Resources. Cu toate acestea, protestatarii s-au adunat din nou in Piata Universitatii pentru a demonstra impotriva exploatarii miniere cu cianuri la Rosia Montana, determinati sa nu abandoneze miscarile de strada pana cand legislativul nu va respinde prin vot proiectul RMGC.

O majoritate parlamentara impotriva Rosia Montana Gold Corporation

Crin Antonescu, presedinte PNL

Ca reactie la amplele miscari de protest organizate in cursul saptamanii anterioare in Bucuresti si in mai multe orase din tara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut, luni, o conferinta de presa la sediul central al PNL pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana.

“Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Proiectul fie ar trebui retras, ceea ce probabil nu e cazul, de vreme ce Guvernul l-a trimis, fie trebuie respins. Am ajuns la aceasta concluzie nu din motive tehnice, nu pentru ca acest proiect nu ar avea sansa de a fi util, ci pentru ca exista consecinte si realitati majore care in acest moment impiedica aprobarea“, a afirmat liderul PNL.

“Vorbim despre un proiect de anvergura nationala, nu doar pentru ca dezbaterea sa a capatat o anvergura nationala, ci pentru ca este vorba de una dintre resursele cele mai importante ale acestei natiuni“, a declarat Antonescu.

“Dezbaterea asupra proiectului produce scindare in societatea romaneasca. Constatam ca un numar semnificativ de cetateni nu are incredere in faptul ca acest proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni. Este un sentiment public de amploare care nu poate fi ignorat si care este mai important decat o data tehnica“, a sustinut presedintele PNL.

Prim-ministrul Victor Ponta

La scurt timp, prim-ministrul Victor Ponta s-a deplasat la Palatul Parlamentului pentru o intrevedere cu presedintii celor doua camere si a facut o declaratie de presa. Premierul si-a reiterat pozitia impotriva proiectului si a dat asigurari ca acesta va fi respins de Parlament. De asemenea, Victor Ponta a explicat si ratiunile pentru care a avizat pozitiv proiectul in calitrate de sef al Executivului.

Am vazut declaratia (lui Crin Antonescu – n.r.). Cred ca proiectul este inchis. Nici in PSD nu eram foarte clar intr-o directie. Vreau sa ma asigur ca domnul Antonescu pune pe ordinea de zi proiectul. Se respinge. La fel va fi si la Camera. Eu ca prim-ministru trebuie sa gasesc alte solutii pentru investitii straine si creare de locuri de munca“, a sustinut Victor Ponta.

Ce era esential pentru mine era ca acest vot sa se dea in Parlament, pentru ca vor exista procese si nu vrem ca Guvernul sa fie responsabil pentru niste contracte si niste angajamente pe care si le-a luat domnul Basescu“, a continuat premierul.

Intrebat despre eventualitatea unor despagubiri pe care Gabriel Resources le-ar putea solicita de la statul roman, Ponta a declarat:

Oricum vom avea procese, insa, repet, nu vreau ca eu personal sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Vreau ca Parlamentul, iata, sa decida. Au decis liderii politici si trebuie dat votul pentru ca sa inchidem aceasta procedura“.

In conferinta de presa sustinuta astazi, presedintele Traian Basescu a declarat ca, desi este unul dintre sustinatorii delcrati ai proiectului de la Rosia Montana, si-ar dori sa poata juca rolul unui mediator intre partenerii de dialog. Totodata, luand act de decizia politica ostila proiectului, Basescu a replicat: “Nu eu am 70% in Parlament. Ati observat vreo majoritate pro presedinte prin Parlament? Poate se va forma, nu zic nu”.

Grupurile parlamentare ale PNL s-au reunit in cursul serii de luni si au decis ca votul deputatilor si senatorilor liberali sa fie unul impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

“Pozitia politica asumata de parlamentarii PNL e de a vota impotriva acestui proiect de lege”, a declarat Antonescu la incheierea sedintei.

Si senatorul Sorin Rosca Stanescu s-a manifestat impotriva proiectului de la Rosia Montana. Invitat la Antena 3, acesta a declarat ca in legea pe care o propune Guvernul “nu exista un studiu de mediu, iar statul va pierde controlul asupra deciziilor importante, daca va semna documentul“.

De pe pozitii adverse, deputatul de Alba Ioan Darzu, sustinator al proiectului Rosia Montana, a invocat argumentul celor cateva sute de locuri de munca pe care mina le-ar pune la dispozitie: „Locuitorii din Apuseni au dreptul la locuri de munca. (…) Oamenii au nevoie de minerit in zona respectiva” a declarat acesta.

“Vrem locuri de munca”

La Rosia Montana, cateva zeci de mineri s-au adunat pentru a scanda lozinci pro-minerit. “Vrem locuri de munca” solicitau cei prezenti, atragand atentia ca pentru ei, Rosia Montana Gold Corporation reprezinta singura optiune de a practica mineritul.

„Datorita acestei companii am avut ocazia sa imi fac un viitor in comuna Rosia Montana” a declarat un miner pentru Antena 3. Minerii din Rosia Montana le-au transmis protestatarilor din Piata Universitatii “sa vina sa locuiasca la Rosia Montana, sa vada cat de greu este”, amintindu-le totodata ca pentru ei activitatea de minerit reprezinta o traditie.

“Suntem mineri de trei generatii. Si bunicul si tata au fost mineri” a argumentat unul dintre localnicii prezenti.

Pentru a noua seara in strada: Piata Universitatii vrea recuperarea demnitatii nationale

Protestele din Piata Universitatii, in a noua seara consecutiva

Prezenti pentru a noua seara consecutiv in Piata Universitatii, protestatarii au sustinut ca nu vor abandona miscarile de strada pana cand proiectul de la Rosia Montana nu va fi respins definitiv prin vot de Parlament.  De asemenea, cei prezenti in centrul Bucurestiului au sustinut ca participa la un “exercitiu de recuperare a mandriei nationale“.

Printre cele mai importante argumente aduse de protestatari impotriva demararii proiectului minier se numara riscul unui dezastru ecologic prin contaminarea cu cianura a raurilor subterane, distrugerea patrimoniului cultural unic de la Rosia Montana, demolarea bisericilor si mutarea cimitirelor si, nu in ultimul rand, suma deosebit de mica negociat de stat ca redeventa, vehiculata in jurul procentulelor de 4-6%.

Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit la Bursa din Toronto

Luni, actiunile companiei canadiene Gabriel Resources s-au prabusit cu pana la 70%. Dupa o deschidere initiala la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania listata la Bursa din Toronto a recomandat tranzactionarea cu prudenta.

Desi la scurt dupa deschidere titlurile au cunoscut o usoara crestere la 1,11 dolari, actiunile s-au prabusit,  ajungand la un minim de 0,41 dolari pe unitate si inregistrand o scadere de 70% fata de cotatia de deschidere.

Pe parcursul zilei, cotatiile au mai crescut putin, o actiune atingand cifra de 0,70 dolari si limitand astfel scaderea initiala de 70% la 52,38%.