Artrita este o afectiune comuna care implica inflamatii cronice la nivelul articulatiilor. Provoaca dureri si leziuni ale articulatiilor, oaselor si ale altor parti ale corpului, in functie de tip. Osteoartrita, care nu este inflamatorie, este cea mai frecventa – desi exista peste 100 de tipuri. De fapt, pana la 40% dintre barbati si 47% dintre femei pot fi diagnosticati cu osteoartrita in timpul vietii.
Intre timp, artrita reumatoida (RA) si artrita psoriazica sunt afectiuni inflamatorii care sunt considerate boli autoimune. Guta este un alt tip comun de artrita inflamatorie.
Cercetarile arata ca interventiile dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente si bauturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrita inflamatorie si osteoartrita, precum si imbunatati calitatea generala a vietii.
Iata 8 alimente si bauturi de evitat daca aveti artrita.
1. Zaharuri adaugate
Ar trebui sa va limitati aportul de zahar indiferent de ce, dar mai ales daca aveti artrita. Zaharurile adaugate se gasesc in bomboane, sifon, inghetata si in numeroase alte alimente, inclusiv articole mai putin evidente, cum ar fi sosul pentru gratar.
Un studiu efectuat pe 217 de persoane cu poliartrita reumatoida a remarcat faptul ca printre 20 de alimente, soda indulcita cu zahar si deserturile au fost cele mai frecvent raportate ca agravand simptomele RA.
Mai mult, bauturile zaharoase, cum ar fi sifonul, va pot creste semnificativ riscul de artrita.
De exemplu, intr-un studiu efectuat pe 1.209 adulti cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, cei care au baut bauturi indulcite cu fructoza de 5 ori pe saptamana sau mai mult au fost de 3 ori mai susceptibili de a avea artrita decat cei care au consumat putine sau deloc bauturi indulcite cu fructoza (3Sursa de incredere).
Mai mult, un studiu amplu efectuat pe aproape 200.000 de femei a asociat un aport regulat de soda indulcita cu zahar cu un risc crescut de RA (4Sursa de incredere).
2. Carne procesata si rosie
Unele cercetari leaga carnea rosie si cea procesata de inflamatie , care poate creste simptomele artritei.
De exemplu, dietele grele din carnea procesata si cea rosie demonstreaza niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactiva (CRP) si homocisteina.
Studiul efectuat pe 217 de persoane cu RA mentionat mai sus a constatat, de asemenea, ca carnea rosie inrautatea simptomele RA. In plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit ca aportul ridicat de carne rosie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie.
In schimb, dietele pe baza de plante care exclud carnea rosie s-au dovedit a imbunatati simptomele artritei.
3. Alimente care contin gluten
Glutenul este un grup de proteine din grau, orz, secara si triticale (o incrucisare intre grau si secara). Unele cercetari o leaga de inflamatia crescuta si sugereaza ca administrarea fara gluten poate usura simptomele artritei.
Mai mult, persoanele cu boala celiaca prezinta un risc mai mare de a dezvolta RA. La fel, cei cu boli autoimune precum RA au o prevalenta semnificativ mai mare a bolii celiace decat populatia generala
In special, un studiu mai vechi de 1 an efectuat la 66 de persoane cu RA a constatat ca o dieta vegana fara gluten a redus semnificativ activitatea bolii si a imbunatatit inflamatia.
Desi aceste descoperiri sunt promitatoare, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca o dieta fara gluten beneficiaza numai persoanele cu artrita.
4. Alimente foarte procesate
Produsele ultraprocesate, cum ar fi mancarea rapida, cerealele pentru micul dejun si produsele coapte, sunt de obicei bogate in cereale rafinate, zahar adaugat, conservanti si alte ingrediente potential inflamatorii, toate acestea putand agrava simptomele artritei.
Cercetarile sugereaza ca dietele occidentale bogate in alimente puternic procesate va pot creste riscul de RA, contribuind la inflamatie si la factori de risc precum obezitatea.
Mai mult, intr-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu RA, cei care au consumat cantitati mai mari de alimente ultraprocesate au aratat factori de risc crescuti ai bolilor de inima, inclusiv niveluri mai ridicate de hemoglobina glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului glicemiei.
Ca atare, alimentele procesate va pot agrava starea generala de sanatate si va pot creste riscul de aparitie a altor boli.
5. Alcoolul
Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine cu artrita inflamatorie ar trebui sa o restrictioneze sau sa o evite. Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondiloartrita axiala – artrita inflamatorie care afecteaza in primul rand maduva spinarii si articulatiile sacroiliace (SI) – a legat consumul de alcool de leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale.
Studiile au aratat, de asemenea, ca consumul de alcool poate creste frecventa si severitatea atacurilor de guta.
Mai mult, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrita, desi nu toate studiile au gasit o legatura semnificativa.
6. Anumite uleiuri vegetale
Dietele bogate in grasimi omega-6 si sarace in grasimi omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste grasimi sunt necesare pentru sanatate. Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre omega-6 si omega-3 in majoritatea dietelor occidentale poate creste inflamatia.