Rinichii sunt responsabili de filtrarea tuturor alimentelor pe care le consumam, de aceea este foarte important sa nu-i supraincarcam. Consumul excesiv de alcool, printre alti factori, poate fi, de asemenea, daunator.

Rinichii sunt organele  responsabile cu filtrarea deseurilor si a excesului de lichid pentru a le elimina prin urina. Aceasta inseamna ca sunt vitale pentru sanatatea intregului organism. Acum, stiti care sunt obiceiurile care va afecteaza rinichii si cum sa le evitati zilnic? In cazul in care nu o faceti sau aveti unele indoieli, continuati sa cititi tot ce va vom spune in continuare.

Desi rinichii sunt esentiali pentru sanatate si bunastare, multi dintre noi ignoram adesea anumite obiceiuri care le pot afecta buna functionare, precum alimentatia si hidratarea deficitara. Acum, cum poti duce o viata relativ normala cu doar 20% din functionarea rinichilor.

In acest fel, desi rinichii se deterioreaza treptat, se poate intampla ca persoana afectata sa nu fie constienta de asta pana cand problema nu este foarte avansata. In continuare, dezvoltam 11 obiceiuri care va dauneaza rinichilor si care sunt contraindicate de profesionisti.

Obiceiuri care va afecteaza rinichii si cum sa le evitati

O investigatie publicata in Journal of Epidemiology a concluzionat ca mentinerea unui stil de viata nesanatos creste incidenta dezvoltarii bolii cronice de rinichi. Potrivit acestei publicatii, este important sa se evite stilul de viata sedentar, cinele tarziu si gustarile inainte de culcare, precum si mentinerea unei alimentatii sanatoase pentru a preveni disfunctia rinichilor.

In acest sens, este convenabil sa cunoastem si alte obiceiuri care au fost asociate cu dificultati de sanatate la nivel renal. Aceasta, mai presus de toate, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta unui stil de viata sanatos pentru a proteja functiile rinichilor.

1. Consumul de bauturi racoritoare

Consumul de bauturi racoritoare si suc este unul dintre obiceiurile care pot afecta rinichii. Dupa cum arata un studiu publicat in  Jurnalul de Epidemiologie , aceste tipuri de bauturi sunt bogate in acid fosforic si sunt adesea asociate cu modificari urinare care afecteaza formarea pietrelor la rinichi. La randul lor, descoperirile sugereaza ca acestea cresc riscul de aparitie a bolilor renale.

2. Exces de sodiu

Una dintre functiile indeplinite de rinichi este de a metaboliza sodiul pe care il ingeram prin alimente . Sarea, foarte prezenta in alimentatie, este principala sursa de sodiu, element care trebuie eliminat practic in totalitate.

Cand consumam prea mult sodiu, rinichii trebuie sa lucreze de doua ori mai mult. Ceea ce pe termen lung ii determina sa fie afectati. Potrivit informatiilor publicate in National Kidney Foundation (NKF) , atunci cand rinichii nu sunt sanatosi, exista o acumulare crescuta de sodiu si lichide in organism.

Acest lucru poate provoca umflarea gleznelor, cresterea tensiunii arteriale, dificultati de respiratie sau acumularea de lichid in jurul inimii si plamanilor.

Principala modalitate de a evita acest obicei zilnic ar fi reducerea cat mai mult posibil. Deoarece sarea este un ingredient prezent in multe dintre alimentele pe care le cumparam si le consumam zilnic, eliminarea sa completa este foarte complexa.

Multi experti, medici si nutritionisti  recomanda utilizarea condimentelor precum oregano, coriandru, turmeric sau ghimbir, ca inlocuitori de sare.

3. Excesul de cofeina prezinta un risc pentru rinichi

Cafeaua in sine nu provoaca insomnie, deoarece organismul elimina cofeina la aproximativ 4 ore dupa ce a consumat-o. Pur si simplu, ar trebui sa o evitam inainte de a merge la culcare.

Intr-o alta investigatie a Fundatiei Nationale a Rinichilor (NKF) se subliniaza ca consumul moderat de cafea nu reprezinta de obicei un risc pentru sanatatea renala. Pana in prezent, nu exista dovezi care sa arate ca consumul a 3 sau 4 cani de cafea pe zi creste riscul de boli renale sau rata de scadere a functiei renale. 

Cu toate acestea, exista o legatura intre consumul excesiv de cofeina si cresterea brusca a hipertensiunii arteriale. Prin urmare, ingerarea acestei bauturi in exces poate duce la afectarea rinichilor. Deci, cheia este sa bei cafea si ceai cu moderatie si sa eviti bauturile energizante din comert.

4. Abuz de analgezice

Relatia dintre abuzul de analgezice si problemele renale este un subiect foarte controversat. Pana acum cativa ani se afirma ca anumite analgezice ar putea duce la dezvoltarea unor afectiuni precum nefropatia analgezica.

Cu toate acestea, dovezile actuale, cum ar fi cele prezentate intr-un studiu publicat in International Medical Case Reports Journal , pun la indoiala rolul unui analgezic specific ca singura cauza a nefropatiei analgezice.

Conform celor observate, utilizarea unor medicamente precum paracetamolul nu prezinta risc de deteriorare a functiei renale. Cu toate acestea, utilizarea analgezicelor combinate sau excesive este descurajata. In orice caz, este esential sa se consulte cu medici si experti, mai ales daca exista semne de boala renala.

5. Consumul de alcool in exces este daunator rinichilor

Consumul excesiv de alcool este un obicei care poate afecta rinichii intr-un timp scurt . Acest produs contine toxine si componente chimice care sunt foarte agresive pentru rinichi si ficat.

Potrivit acestui studiu publicat in Alcohol Health and Research World , aceasta bautura poate altera mecanismele de control hormonal care guverneaza rinichii si, in plus, produce un dezechilibru in electroliti.

Este foarte important sa fii prudent atunci cand consumi alcool, adica sa fii constient de ce presupune aceasta, consumand cu moderatie si evitand excesele. In orice caz, inlocuirea acestui tip de bautura cu apa, smoothie-uri sau sucuri naturale este intotdeauna o optiune mai buna.

6. Retii dorinta de a urina

Atunci cand dorinta de a urina apeleaza, este foarte important sa se ocupe de ea cat mai curand posibil. Retinerea urinei este o idee foarte proasta, deoarece poate provoca leziuni pe termen lung, cum ar fi insuficienta renala sau incontinenta,  asa cum arata acest studiu.

Starea perioadelor lungi de timp fara a urina poate provoca infectii severe ale tractului urinar. Acestea sunt infectii bacteriene care afecteaza tractul urinar, din cauza germenilor din urina acumulata in vezica.

7. Fumatul

Pe langa compromiterea puternica a sanatatii respiratorii, fumatul poate duce si la afectarea rinichilor. Potrivit unui studiu publicat in BMC Public Health , fumatul este legat de un risc crescut de boli renale cronice si de progresie crescuta a bolii. Astfel, este esential sa cautati sprijin pentru a renunta la fumat.

8. Dieta bogata in proteine

Multi oameni mananca o cantitate mare de proteine ​​in fiecare zi, fie pentru a castiga masa musculara, fie pentru a trata o anumita patologie. Din pacate, consumul acestui tip de dieta pentru o perioada lunga de timp poate afecta rinichii, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Societatii Americane de Nefrologie .

Aportul ridicat de proteine, in special cele de origine animala, genereaza o crestere a presiunii glomerulului renal. Pe termen lung, acest fapt poate provoca leziuni renale, determinand expulzarea diferitelor proteine ​​prin urina. In plus, acest tip de dieta este un factor de risc pentru dezvoltarea bolii cronice de rinichi la unele persoane.

9. Consumi putina apa pe zi

Un studiu recent publicat in revista Nutrients  a aratat ca aportul scazut de apa este un factor predispozant pentru dezvoltarea bolilor acute de rinichi, cum ar fi pietrele la rinichi. Articolul detaliaza, de asemenea, ca consumul de apa putina poate favoriza aparitia hipertensiunii arteriale si a bolii cronice de rinichi.

In acest sens, se recomanda intotdeauna aportul a minim 8 pahare de apa pe zi. Aceasta cantitate va garanta hidratarea corecta a organismului si va reduce probabilitatea dezvoltarii patologiilor mentionate.

10. Mananci alimente bogate in potasiu

La fel ca sarea, tot potasiul pe care il consumam este procesat si eliminat prin rinichi. Acest electrolit este util pentru o mare varietate de functii organice, dar poate avea consecinte grave atunci cand este in exces. Una dintre ele este o crestere a activitatii renale pentru excretia de potasiu.

In acest sens, se recomanda mentinerea unui consum moderat de fructe precum guave, capsuni, banane si piersici. In mod similar, unele legume bogate in acest metabolit sunt mangurile, salata verde, rosiile si spanacul.

11. Sedentarism

Lipsa activitatii fizice este asociata cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare si tulburari metabolice. Toate aceste afectiuni compromit functionarea corecta a rinichilor si duc la leziuni renale pe termen lung. Din acest motiv, este indicat sa efectuati o activitate fizica usoara de cel putin 30 de minute pe zi, de 3 ori pe saptamana.

Prevenirea este cea mai buna ingrijire

A fi constient de obiceiurile care dauneaza rinichilor este foarte important pentru a preveni complicatiile grave. De multe ori ne insala cu produse care pretind ca sunt sanatoase, dar sunt de fapt pline de substante toxice pentru organism.

Puteti consulta un profesionist din domeniul sanatatii cu orice intrebari pe care le aveti despre aceasta si, daca suferiti deja de o problema cu rinichii, aveti mai putine scuze pentru a nu evita aceste obiceiuri.