Ameteala la ridicare este o problema pe care o prezinta multe persoane si care aproape niciodata nu are implicatii majore. Cu toate acestea, daca episoadele sunt foarte frecvente, dureaza mult timp sau sunt deosebit de severe, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra.

Ameteala la ridicarea in picioare este o problema foarte frecventa, in special la persoanele in varsta. Se estimeaza ca cel putin 20% dintre oameni, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, au suferit vreodata de aceasta senzatie enervanta.

Desi este o situatie care provoaca adesea ingrijorare, adevarul este ca de cele mai multe ori ametelile la ridicare nu implica nicio problema grava de sanatate. In orice caz, cel mai indicat este sa vizitezi medicul pentru ca el sa fie cel care stabileste pasii de urmat.

Ametelile la ridicarea sau ridicarea in picioare sunt mai frecvente la persoanele in varsta; La fel, printre persoanele care au o alta boala cronica, cum ar fi hipertensiunea arteriala.  De asemenea, in aceste cazuri, rareori aceste ameteli ar trebui sa fie motiv de alarma.

Cauza principala a ametelii la ridicare

Desi sunt de obicei temporare, atunci cand nu cauti un loc de odihna, ametelile pot provoca lesin.

Una dintre cele mai frecvente cauze de ameteala atunci cand te ridici in picioare este vertijul care are originea in ureche . Conform datelor disponibile, acestea reprezinta intre 15 si 20% din cazuri. Acest vertij este cunoscut sub numele de vertij pozitional paroxistic benign (BPPV).

Ceea ce se intampla in aceste cazuri este ca particulele mici de calciu se desprind in urechea interna. Acestea fac  creierul sa  primeasca semnale confuze despre pozitia corpului. Atunci apar ameteli.

In acest caz, ameteala apare la ridicare sau culcare si dureaza cateva secunde. In mod obisnuit, acest tip de ameteli apare si dispare intermitent, pentru perioade lungi de timp. La fel, lucru obisnuit este ca acestea sunt experimentate si atunci cand gatul este intors si in toate situatiile in care miscarile duc la schimbarea pozitiei urechilor.

O alta cauza comuna

O alta cauza frecventa a ametelii atunci cand stai in picioare este hipotensiunea ortostatica, cunoscuta si sub denumirea de hipotensiune posturala. Cand aceasta este originea problemei, cel mai frecvent este ca senzatia dureaza cateva minute sau chiar ore.

Hipotensiunea ortostatica are o explicatie foarte simpla. Cand ne ridicam brusc, sangele tinde sa se acumuleze in picioare datorita actiunii gravitatiei. Acest fapt face ca presiunea intracraniana sa scada momentan, generand aparitia simptomelor.

Aceasta problema este legata de tensiunea arteriala scazuta si devine mai evidenta atunci cand o persoana se ridica. Uneori apare ocazional. Poate fi cauzata de deshidratare sau de a petrece mult timp pe odihna la pat, de exemplu. In acest caz, nu merita mai multa atentie.

Daca devine recurent, ramane mult timp si nu numai ca da nastere la ameteli, ci si la lesin, chestiunea poate fi mai grava. Este foarte frecvent ca hipotensiunea ortostatica cronica sa fie simptomul unei alte probleme de sanatate.

Alte posibile surse de ameteala cand stati in picioare

Ameteala constanta poate fi un semn ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa cauti ajutor.

Mai rar, ametelile cand stai in picioare se pot datora altor cauze. Printre acestea se numara:

  • Probleme cu urechile. Exista mai multe boli ale urechii care duc la astfel de ameteli. Cele mai frecvente sunt boala Meniere, in care vertijul dureaza ore intregi si este insotit de surditate si zgomot la o ureche, si nevrita vestibulara, cu vertij foarte intens care dureaza de obicei cateva zile. Labirintita poate fi o alta cauza a originii urechii.
  • hipovolemie. Scaderea sangelui organismului ca urmare a deshidratarii sau a hemoragiei poate genera si aceasta manifestare clinica. Anemia este o alta afectiune capabila sa produca ameteli.
  • Utilizarea mai multor medicamente sau polifarmacie. Uneori, interactiunea dintre diferite medicamente provoaca acest tip de ameteli, mai ales la persoanele in varsta.
  • Atac de panica. Unul dintre simptomele unui atac de panica este senzatia de instabilitate la mers, care apare si de multe ori la ridicare. De fapt, uneori este experimentat fiind nemiscat.
  • Crizele hipertensive. Ametelile la ridicarea in picioare pot fi prezente si in timpul crizelor hipertensive, asa ca persoanele cu hipertensiune arteriala ar trebui sa fie atenti la prezenta acestui simptom.
  • Hipoglicemie. Aceasta nu este altceva decat o scadere a nivelului de zahar din sange si este foarte frecvent observata la diabetici ca parte a efectelor secundare ale medicamentelor. Ameteala la ridicarea in picioare din cauza hipoglicemiei se poate datora lipsei de glucoza in creier in timpul crizei.
  • Alte cauze. Mai rar, cauza acestui tip de ameteli poate fi un accident vascular cerebral. Aceasta este obstructia brusca a unui vas de sange cerebral, ruptura acestuia sau ambele. Sarcina, odihna prelungita, caldura excesiva, lipsa vitaminei D si arsurile pot fi alte cauze probabile.

Daca ameteala la ridicarea in picioare este un episod izolat, care apare doar foarte rar, probabil ca nu este nimic de care sa va faceti griji. In schimb, daca este foarte intens si se repeta frecvent, este necesar sa consultati un medic pentru a evalua situatia.

Cand ametelile la ridicarea in picioare sunt insotite de alte simptome, cum ar fi dificultati de coordonare, probleme de mers, lesin sau apar dupa o cadere, cel mai bine este sa consultati un medic cat mai curand posibil. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care prezinta, pe langa vertij, scaune negre sau sangeroase.