Acidul para-amino-benzoic este un nutrient important pentru o sanatate buna. Cu toate acestea, astazi, este cel mai bine cunoscut ca ingredient de protectie impotriva UVB in cremele solare.
Una dintre principalele clasificari dintre vitamine este diferentierea dintre solubile in apa si solubile in grasimi. Dintre primele se remarca cele din grupa B, care alcatuiesc un set variat al acestor micronutrienti cu functii similare. Dintre acestea, vitamina B10 sau PABA este una dintre cele mai putin cunoscute.
La fel ca B4, B8 sau B11, acidul para-aminobenzoic (PABA) nu mai este etichetat ca vitamina, deoarece nu corespunde definitiei sale oficiale. Cu toate acestea, este inca important si necesar. Este folosit ca tratament pentru unele boli si are aplicatii cosmetice. Stim mai multe in articolul urmator.
Ce este acidul para-amino-benzoic?
Vitamina B10 sau PABA este un nutrient esential pentru microorganisme, dar nu si pentru oameni. Acest lucru este asa, deoarece, in circumstante normale, organismul il poate fabrica din alte molecule.
Dar doar pentru ca este un nutrient neesential nu inseamna ca nu este necesar sau semnificativ pentru organism. Se mai numeste si vitamina B10 si , in trecut, era considerata parte a complexului B.
Este o pulbere cristalina albicioasa, inodora, cu gust amar si usor solubila in apa. Momentan nu au fost stabilite cantitatile zilnice recomandate si principalele sale surse alimentare sunt taratele de cereale, germeni de grau, iaurtul, ficatul si rinichii.
Iaurtul este una dintre sursele alimentare de vitamina B10.
Posibile efecte pozitive ale vitaminei B10 (PABA) in organism
Dupa cum am mentionat, acidul para-aminobenzoic este un nutrient important pentru mentinerea sanatatii. In organism, ajuta la reglarea metabolismului si utilizarii proteinelor, precum si fiind necesar pentru formarea globulelor rosii. Unele dintre beneficiile observate sunt enumerate mai jos.
Protectie solara
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute actiuni ale PABA pentru sanatate. A fost introdus in anii 1970 ca filtru UVB in unele creme solare. Aceste tipuri de raze sunt cele mai asociate cu aparitia arsurilor si deteriorarea celulelor pielii.
Cu toate acestea, au fost raportate si efecte negative. Este un ingredient cu o mare capacitate alergica si cu tendinta de a crea fotosensibilitate. In plus, s-a observat ca poate inhiba actiunea glandei tiroide, asa ca exista indoieli cu privire la posibilele sale efecte pozitive.
In acest sens, pana in prezent, Food and Drug Administration nu considera PABA un ingredient sigur de utilizat in cremele de protectie solara. Utilizarea acestuia este reglementata, stabilindu-se sume maxime si pentru derivatele sale. In Canada, utilizarea sa in produse cosmetice nu este permisa.
Probleme ale pielii
O alta dintre aplicatiile vitaminei B10 cu mai multe cercetari pentru a o sustine este asociata cu tulburari sau boli care afecteaza pielea. Exista studii clinice care sustin rezultatele pozitive ale PABA ca tratament sau sprijin in urmatoarele cazuri:
- Vitiligo: o afectiune a pielii in care exista zone nepigmentate. Suplimentarea cu aceasta vitamina a obtinut rezultate bune dupa cateva luni de tratament. Cu toate acestea, dozele foarte mari (mai mari de 8 grame) apar ca posibili inductori ai bolii la persoanele sanatoase.
- Sclerodermia: este o boala autoimuna care provoaca o supraproductie de colagen. In consecinta, la nivelul pielii apar modificari ale circulatiei capilare. Rezultate bune au fost observate si in tratamentul cu suplimentare cu PABA.
- Dermatita herpetiforma: Desi cu cercetari mai limitate, exista dovezi ca poate fi utila. In acest caz, nu este tratamentul de electie, ci serveste mai degraba drept suport pentru acele situatii mai severe sau care nu raspund la terapia traditionala.
Boala Peyronie
Aceasta problema este, de asemenea, legata de o acumulare anormala de tesut fibros, in special in penis. Intr-un studiu european de urologie , s-a observat o reducere semnificativa a placii, motiv pentru care expertii indica faptul ca in urma tratamentului cu paraaminobenzoat de potasiu poate fi utila in stabilizarea tulburarii si prevenirea progresiei curburii penisului.
Sanatatea si culoarea parului
Dupa cum se arata in recenziile studiilor privind pigmentarea parului gri, PABA este unul dintre suplimentele testate. S-au observat rezultate pozitive cu acest supliment, desi acestea au disparut la oprirea lui.
In plus, se spune ca persoanele care iau PABA pentru tratamentul oricareia dintre bolile mentionate mai sus si-au vazut culoarea parului intunecata in 35% din timp dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 10 luni. Cu toate acestea, expertii subliniaza ca calitatea este scazuta, deoarece rezultatele finale raporteaza putine cazuri in total.
Efecte secundare si contraindicatii ale acidului para-amino-benzoic
Initial, aceasta molecula este considerata un compus sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este aplicata pe piele. Cu toate acestea, asa cum s-a subliniat, astazi nu este recomandata utilizarea sa ca ingredient in cremele de protectie solara.
De-a lungul timpului, dermatologii au observat destul de multe cazuri de sensibilizare la acest si la alti compusi similari structural. In plus, expunerea continua la aceste produse ar putea provoca raspunsuri autoimune. In special, lupusul eritematos sistemic si dermatomiozita.
Ca supliment, utilizarea sa poate interfera cu alte molecule, cum ar fi sulfonamidele si acidul aminosalicilic. Intre 1985 si 2008, au fost raportate cazuri de afectare a ficatului cu aportul de acid para-amino-benzoic. Tratamentul cu vitamina B10 nu a putut fi cauza, dar starea ficatului s-a ameliorat atunci cand a fost retras.
Utilizarea acestuia nu este recomandata in timpul sarcinii si alaptarii si nici celor care sufera de boli sau tulburari hepatice. O parte a comunitatii stiintifice isi exprima indoielile cu privire la siguranta vitaminei B10 ca supliment, deoarece studiile sunt putine. De aceea este important sa-l luati intotdeauna sub prescriptie medicala.
Efectele adverse hepatice sunt cele mai de temut de acest compus si cele mai atente.
Precautii pentru utilizarea vitaminei B10 sau PABA
Acidul para-amino-benzoic este un nutrient esential pentru mentinerea sanatatii, deoarece este necesar pentru diferite functii indeplinite de organism. Nu exista cantitati recomandate oficial si poate fi furnizata de alimente precum iaurt, tarate de grau sau ficat.
Principala problema pe care o genereaza de obicei sunt reactiile alergice, in special la acele produse pentru aplicare cutanata. In forma orala, s-a demonstrat ca are actiune, dar avand in vedere putinele dovezi cu privire la utilizarea sa ca supliment, ar trebui luata sub sfatul si supravegherea unui specialist.