Presedintele Statelor Unite a spus ca va expulza milioane de oameni care au ramas fara acte in tara, dar a esuat in obiectivul sau. Donald Trump a ajuns la presedintia Statelor Unite cu o agenda foarte puternica impotriva imigrantilor. Dupa aproape patru ani de guvernare, politicianul republican a ramas fidel promisiunilor, cu exceptia uneia.

In campania din 2016, acum presedintele a promis ca va deporta milioane de oameni care locuiau in tara fara acte. “Avem cel putin 11 milioane de oameni care au venit ilegal in aceasta tara. Vor pleca”, a spus Trump la o dezbatere din timpul primarului republican.

Potrivit unui document al Migration Policy Institute (MPI) publicat joi, aplicarea legii imigratiei in interiorul Statelor Unite in timpul administratiei Trump a ramas cu mult in urma promisiunilor sale si a ceea ce a facut predecesorul sau, democratul Barack Obama, cunoscut de comunitatea de migranti drept „deportatorul sef”.

„Arestarile si deportarile din partea imigrantilor au capatat un profil mai mare sub Trump datorita operatiunilor foarte vizibile de aplicare a legii la locul de munca si a arestarilor crescute in cartierele rezidentiale si in locatii sensibile, cum ar fi tribunalele, printre altele.” tactici”, a amintit MPI.

Cu toate acestea, promisiunea de a efectua deportari in masa nu a fost indeplinita, bineinteles, nu datorita vointei lui Trump, ci rezistentei oficialilor de stat si locali care au avansat in politici de „sanctuar”, care limiteaza cooperarea in domeniul imigratiei. si Serviciul de aplicare a legii vamale (ICE).

„In timp ce administratia Trump a urmarit alte cai de crestere a arestarilor si deportarilor in Statele Unite, inclusiv prin multiplicarea de patru ori a eforturilor de aplicare a legii la locul de munca, rezistenta jurisdictiilor locale a fost esentiala in esecul sau de a deporta milioanele de imigranti neautorizati promis de presedinte”, a spus MPI.

Pentru a incerca sa predea aceste aparari, presedintele a amenintat in mod repetat ca va retrage resurse din asa-numitele „orase sanctuar”, care in multe cazuri sunt guvernate de politicieni democrati.

O agenda mai dura in urmatorul sau mandat

Pe parcursul anului fiscal 2019 – care se desfasoara din octombrie 2018 pana in septembrie 2019 – ICE a arestat aproximativ 143.000 de imigranti si a deportat 267.000, ceea ce a reprezentat o crestere fata de perioada anterioara.

Cu toate acestea, este inca departe de cele 11 milioane de expulzari pe care le-a promis.

In ciuda acestui esec, Casa Alba Trump a fost departe de a esua in agenda sa impotriva migratiei, regulata si neregulata, noteaza MPI.

„Esecurile administratiei Trump pe acest front contrasteaza puternic cu realizarile Casei Albe in reducerea imigratiei legale, incheierea practic a azilului la granita dintre SUA si Mexic, construirea de noi bariere, reducerea reinstalarii refugiatilor si alte sute de actiuni executive pentru a remodela sistemul de imigratie. ”, a spus el in studiu.

In plus, daca Trump va fi reales pentru un al doilea mandat la alegerile din 3 noiembrie, va aplica o politica de imigratie si mai dura, cu limite de azil si pedepse pentru „orasele sanctuar”, potrivit principalului sau consilier pe aceasta tema, Stephen. Miller.

Cele patru prioritati in viitoarea politica de imigratie a lui Trump vor fi limitele azilului, penalizarea oraselor care adapostesc imigranti fara acte, continuarea reducerii vizelor pentru anumiti calatori si noi restrictii privind vizele de munca.

„In multe cazuri, solutionarea problemelor din sistemul de imigrare si restabilirea unui anumit grad de sanatate in programele de imigrare necesita o reforma a regulilor”, a spus Miller intr-un interviu pentru NBC, mentionand ca acele schimbari nu necesita aprobarea Congresului.

In ceea ce priveste imigratia, „Congresul a delegat multe puteri” Puterii Executive, a adaugat el.

Miller a spus ca Trump ar dori sa extinda la intreaga lume tipul de acorduri de „impartire a sarcinilor” semnate cu Honduras, Guatemala si El Salvador, prin care persoanele care solicita azil in Statele Unite trebuie sa astepte in alte tari cursul procedurilor sale.

In ceea ce priveste orasele ale caror autoritati locale refuza sa coopereze cu autoritatile federale in chestiuni de imigratie, cunoscute sub denumirea de „sanctuare”, Miller a spus ca „va fi un contrast mare cu actiunile cu adevarat agresive”.

Trump va promova un proiect de lege al senatorului Thom Tillis, un republican din Carolina de Nord, care ar impune pedepse jurisdictiilor care acorda adapost si „interzice practica” de a proteja nedocumentatii.

De zeci de ani, democratii si republicanii din Congres nu au reusit sa ajunga la un acord privind reforma cuprinzatoare a regimului de imigratie si, ca urmare, exista aproximativ 12 milioane de imigranti fara acte in tara, multi dintre ei acum pe deplin stabiliti, cu familii si afaceri. 

In cadrul celei de-a doua dezbateri, candidatul democrat la presedintie, Joe Biden, a promis ca va trimite un proiect de lege pentru regularizarea statutului de imigratie a milioane de oameni in primele 100 de zile ale administratiei sale.

Barack Obama, pentru care Biden era vicepresedinte, a facut o promisiune similara in campania sa din 2008, dar nu a promovat nicio legislatie privind imigratia, in ciuda faptului ca avea ambele camere ale Congresului.

Republicanul Trump, care a dus o politica agresiva impotriva imigrantilor, se opune in mod paradoxal asa-numitului E-Verify, un sistem care cere angajatorilor sa verifice statutul de imigrare al angajatilor pe care ii angajeaza.