Mii de comercianti si bancheri de top de pe Wall Street au primit premii uriase si pachete de plata anul trecut, chiar daca angajatorii lor au fost loviti de criza financiara. Noua dintre firmele financiare care au fost printre cei mai mari beneficiari de bani de salvare federali au platit circa 5.000 din comerciantii si bancherii lor bonusuri de peste 1 milion de dolari bucata pentru 2008.
La Goldman Sachs , de exemplu, bonusurile de peste 1 milion de dolari au fost acordate pentru 953 de comercianti si bancheri, iar Morgan Stanley a acordat bonusuri de sapte cifre pentru 428 de angajati. Chiar si la bancile mai slabe precum Citigroup si Bank of America , s-au distribuit premii de milioane de dolari catre sute de lucratori.
Raportul va intensifica cu siguranta dezbaterea in crestere cu privire la modul si cat de mult ar trebui platiti bancherii din Wall Street.
In ianuarie, presedintele Obama a numit institutiile financiare ,,rusinoase” pentru ca si-au acordat bonusuri de aproape 20 de miliarde de dolari, intrucat economia se clatina si guvernul cheltuia miliarde pentru salvarea institutiilor financiare.
Vineri, Camera Reprezentantilor ar putea vota asupra unui proiect de lege care ar ordona autoritatilor de reglementare a bancilor sa restrictioneze pachetele de plati ,,inadecvate sau cu risc imprudent ” la bancile mai mari. Domnul Cuomo, care de luni de zile a criticat companiile in ceea ce priveste salariile, a spus ca bonusurile au fost deosebit de dureroase, deoarece bancile au supravietuit crizei cu sprijinul guvernului.
“Daca banca a pierdut bani, de unde primiti banii pentru a plati bonusul?” el a spus. Toate bancile mentionate in raport au refuzat sa comenteze. Pozitia domnului Cuomo – ca compensatia pentru fiecare angajat al unei firme financiare ar trebui sa creasca si sa cada in conformitate cu rezultatele globale ale companiei – nu este impartasita pe Wall Street, care tinde sa recompenseze angajatii pe baza mai multor performante individuale. In caz contrar, se gandeste, lucratorii de top ar putea pleca cu usurinta la o alta firma care i-ar recompensa mai direct pentru contributia lor personala.
Multe banci isi bazeaza partial bonusurile pe rezultatele generale, dar domnul Cuomo a spus ca ar trebui sa faca acest lucru intr-un grad mai mare. La Morgan Stanley, de exemplu, compensatia anul trecut a fost de peste sapte ori mai mare decat profitul bancii. In 2004 si 2005, cand pietele bursiere mergeau bine, Morgan Stanley a cheltuit doar de doua ori profiturile sale pentru compensatii.
Robert A. Profusek, avocat la firma de avocatura Jones Day, care lucreaza cu multe dintre marile banci, a declarat ca directorii si consiliile de administratie ale bancilor au petrecut mult timp decidand bonusuri pe baza valorii lucratorilor pentru companiile lor.
“Exista aceasta presupunere ca toata lumea era ca niste marinari beti, care dau banii fara sa ia in considerare consecintele sau fara sa se gandeasca”, a spus domnul Profusek. – Nu a fost cazul.
Biroul domnului Cuomo nu a studiat corelatia dintre toate bonusurile individuale si performanta persoanelor care le-au primit. Liderii Congresului au introdus alte cateva proiecte de lege care vizeaza consolidarea culturii bonusului bancii.
Desi se stie de luni de zile ca s- au cheltuit miliarde de dolari pe bonusuri anul trecut, nu era clar daca acesti bani au fost raspanditi pe scara larga sau concentrati intre cativa muncitori. Raportul sugereaza ca acele aproximativ 5.000 de persoane – un mic subset al industriei – au reprezentat bonusuri de peste 5 miliarde de dolari. La Goldman, doar 200 de persoane au fost platite in total aproape 1 miliard de dolari in total, iar la Morgan Stanley, 577 de milioane de dolari au fost impartite de 101 persoane.