Rata șomajului in funcție de sistemul public sau privat pentru fiecare județ
Conform datelor furnizate de Agenția Naționala de Ocuparea Forței de Munca (ANOFM), in luna august, in Romania au existat 437.811 șomeri. Este vorba, in aceasta statistica, de șomerii inregistrați, cei care sunt inscriși in evidențele ANOFM. In analiza pe care va vom prezenta-o mai jos vom ține seama de numarul șomerilor inregistrați in sistemul privat fața de cel public, urmarind structurarea datelor pe județe.
Din numarul declarat de ANOFM, 122.182 de șomeri provin din mediul privat, restul de 315.629 provenind din sectorul public. Acest numar este rezultatul concedierilor masive din sistemul public, deci consecința recesiunii. La nivel procentual, putem spune ca doar 28% dintre șomeri provin din mediul privat.
Topul șomerilor in funcție de județ
Conform analizei acestor date, putem observa faptul ca doar in doua județe ale țarii numarul șomerilor din sistemul privat il depașește pe cel al celor din sistemul de stat. Acestea sunt București, unde 59% din oamenii fara loc de munca provin din sistemul privat, și Timiș, unde 51% dintre persoanele concediate au fost incadrate intr-un sistem privat. Cele mai multe concedieri din sistemul de stat au avut loc in Dolj, unde doar 8% dintre persoanele concediate au lucrat la particulari.
Astfel, putem constata faptul ca, in cea de-a doua jumatate a acestui an, numarul șomerilor proveniți din sistemul de stat este mult mai mare. In perioadele precedente, raportul era invers. Acest lucru se datoreaza atat disponibilizarilor in masa din sistemul bugetar, cat și introducerii noului Cod al Muncii.