Pubalgia nu este o singura entitate, ci un set de situatii patologice care au in comun durerea in regiunea pubiana. Va spunem care sunt simptomele sale si cum poate fi tratata.
A vorbi despre pubalgie este dificil pentru ca termenul nu raspunde la un singur sens. Pentru unii este doar durere in pubis, dar alti specialisti considera ca exista forme specifice ale tulburarii, precum sportul, de exemplu.
Pe scurt, am putea spune ca ne confruntam cu un sindrom care cuprinde diverse afectiuni, toate referitoare la pubis, adica zona articulara in care oasele pelvisului anterior intra in contact. In sus, limitele sunt muschii drepti abdominali si in jos, adductorii coapsei.
Pubalgia a devenit faimoasa in sport pentru ca numele ei a fost repetat pana la nebunie in stiri. In general, fotbalistii sunt cei care sufera de aceasta, ca urmare a antrenamentului fortat sau a unui efort mai mare intr-un meci.
In orice caz, dincolo de cauzele directe pe care le vom vedea mai jos, trebuie avut in vedere ca anumite persoane sunt mai predispuse sa sufere de aceasta, fie din cauza constitutiei lor anatomice, din cauza patologiilor asociate si anterioare, fie din cauza tehnicii slabe la antrenament. Acestia ar fi factorii de risc pentru pubalgie, inclusiv incaltamintea neadecvata.
Acum, dintre cauzele directe, urmatoarele sunt cele mai importante:
- Traumatisme repetitive: sunt mici leziuni care se acumuleaza in articulatia pubiana in timp din efectuarea mereu aceleasi miscari cu aceeasi forta.
- Entorsele adductorilor: muschii coapsei sunt raniti relativ frecvent in sporturile membrelor inferioare, care se pot croniciza si se pot transforma in pubalgie.
- Utilizare excesiva: Aceasta include antrenamentul care depaseste limitele si jocurile jucate cu o accidentare sau prelungite pentru o perioada mai lunga de timp din cauza incapacitatii sau nedorintei de a face inlocuiri. Zona pubiana este intinsa dincolo de limitele sale naturale si este ranita.
Simptome si semne
Simptomul prin excelenta al pubalgiei este durerea. Mai exact, cuvantul inseamna „durere pubiana”. Dupa cum am mentionat deja, aceasta nu se limiteaza la zona articulatiei pelvine anterioare, ci se extinde de la abdomenul inferior pana la coapse.
Durerea poate aparea imediat la inflamatia regiunii sau intarziata, cu cateva zile fara disconfort. Nu este intotdeauna punctual si iradiaza in sus sau in jos. O caracteristica este ca te obliga sa nu mai practici sport odata ce ai inceput.
Cand un medic verifica un sportiv cu pubalgie, durerea este intensificata de presiunea asupra leziunii. Daca muschii coapsei sunt incordati, atunci acestia vor rani mai mult la miscarea membrului inferior. Daca exista disconfort mai intai in abdomen, schimbarea pozitiei din sezut in picioare va spori experienta senzoriala.
Nu exista metode complementare care sa faca diagnosticul fara eroare. Asa cum se detaliaza intr-o publicatie din Argentine Journal of Radiology, exista tendinta de a solicita o baterie de imagini pentru a exclude alte leziuni, desi aproape intotdeauna se obtin rezultate normale, fara particularitati.
Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara a pubisului poate indica inflamatia daca aceasta apare in articulatia insasi. In caz contrar, va fi si negativ.
Tratamente pentru pubalgie
Odata diagnosticat de catre clinica medicala, se va intocmi un plan de abordare pentru pubalgie. Exista patru optiuni disponibile: medicamente, fizioterapie, infiltrare si interventie chirurgicala. Sa aruncam o privire mai atenta la fiecare dintre ele:
- Antiinflamatoare: daca durerea este usoara, odihna poate fi combinata cu medicamente analgezice de baza. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt optiuni bune, deoarece au un profil mare de siguranta si pot dura mai mult decat corticosteroizii in zilele de utilizare.
- Kinetoterapie: optiunile tehnice pentru kinesiologia pubalgiei sunt foarte variate. Intre medicul curant si kinetoterapeut trebuie sa decida cea mai buna varianta pentru pacient, adaptand sedintele la nevoile sportive, intrucat nu este acelasi lucru sa revii la o disciplina decat la alta.
- Infiltrarea: consta in aplicarea unui medicament special direct in interiorul articulatiei sau tesutului afectat. Este aproape intotdeauna un antiinflamator care este plasat in situ pentru a calma durerea. Pentru pubalgie se efectueaza si injectii cu factor de crestere transformator beta, care ar activa si accelera procesele de vindecare. Aceasta este o optiune din ce in ce mai folosita astazi.
- Chirurgie: aceasta este o optiune foarte speciala pentru fiecare leziune. O hernie este tratata intr-un mod prin laparoscopie, in timp ce ligamentele sunt reparate daca sunt lezate sau se sectioneaza o parte din nervii care transmit senzatia dureroasa.
Se cunosc din ce in ce mai multe despre pubalgie. Medicina sportiva a avansat in identificarea sa si in modul de catalogare a acestuia, astfel incat mai multe leziuni isi primesc nume propriu si se cauta un tratament terapeutic adecvat pentru acestea care sa le trateze mai specific.
Daca sunteti un atlet cu dureri in pubis, consultati-va cat mai curand posibil. Graba de a controla disconfortul economiseste timp in afara antrenamentului si permite dezvoltarea unei strategii care identifica rapid accidentarea de baza, astfel incat sa se reduca consecintele.