Propaganda nord-coreeana a relatat luni ca liderul Kim Jong-un a fost numit secretar general al Partidului Muncitorilor, functie ocupata anterior de tatal si bunicul sau si care ii sporeste si mai mult figura in fruntea regimului.

Numirea a avut loc in cea de-a sasea zi a celui de-al VIII-lea congres al formatiunii unice nord-coreene care se desfasoara zilele acestea la Phenian, a raportat luni agentia de stat KCNA.

Numirea are, mai presus de toate, o semnificatie puternica la nivel intern, din moment ce ultimul secretar general pana acum fusese tatal sau, Kim Jong-il, care a obtinut functia in 1997 si a pastrat-o pana la moartea sa, in 2011.

In urma bunicului sau

Dar aproape mai important este sa facem paralela cu bunicul sau, Kim Il-sung, fondatorul regimului si cea mai venerata figura din Coreea de Nord, care a fost numit „presedintele etern” al tarii la moartea sa in 1994.

Kim Jong-un a fost promovat prim-secretar in 2012, la scurt timp dupa moartea tatalui sau, iar la precedentul congres al partidului din 2016 a devenit presedinte, grad pe care bunicul sau l-a detinut intre 1949 si 1966, cand, ca si acum nepotul sau , a devenit „chongseogi” (secretar general).

Decizia pare, asadar, vizand construirea unei naratiuni care, inca o data, sa-l aduca in memoria nord-coreenilor pe Kim Il-sung, lucru pe care regimul a incercat sa-l faca de cand Kim Jong-un a venit la putere, profitand de asemanarile enorme atat fizica ca de caracter intre bunic si nepot.

Intr-un moment in care tara pare sa treaca prin cea mai grava criza economica din ultimii ani, pare de inteles sa legam figura tanarului lider de cea a bunicului sau – sinonim cu victorii militare inventate de propaganda si prosperitate (relativa) – si nu atat de mult cu cel al tatalui sau, cu un caracter imbufnat si asociat cu teribila foamete din anii ’90.

Cele mai puternice cinci

Schimbarile in organigrama partidului au dus si la numirea lui Jo Yong-won, considerat un colaborator apropiat al lui Kim Jong-un, ca unul dintre cei cinci membri ai prezidiului biroului politic, principalul organ decizional al partidului.

Jo l-a inlocuit pe Pak Pong-ju, devenind astfel una dintre cele mai puternice cinci figuri ale regimului alaturi de ceilalti patru membri ai prezidiului: insusi Kim Jong-un, Choi Ryong-hae, Ri Pyong-chol si Kim Tokhun.

Multi priviri erau atintiti asupra lui, deoarece de cand a inceput sa-l insoteasca pe lider in vizitele sale periodice inca din 2014, acesta nu a incetat sa capete proeminenta, pana la numirea in 2019 membru supleant al biroului politic si director adjunct al Departamentului Organizare si Orientare, organism puternic care supravegheaza partidul.

Astazi, Jo este oficialul care a aparut in public de cele mai multe ori in ultimii cinci ani cu liderul, pe care l-a insotit in importante teste de arme, in calatoria sa in China in 2018, intr-un summit cu presedintele sudic, Moon Jae-in; sau in alte doua cu inca presedintele SUA, Donald Trump.

Misterul surorii lui

La randul ei, sora liderului, Kim Yo-jong, nu a fost inclusa pe lista membrilor supleanti ai biroului politic al partidului, unde a fost inclusa pentru prima data in 2017.

Multi experti se asteptau ca in acest an, in care Kim Yo-jong a castigat si mai multa importanta, devenind purtatorul de cuvant al regimului in politica externa in multe ocazii, sa fie numita pe acea lista de oficiali, desi multi altii subliniaza ca absenta ei nu inseamna implica o pierdere a statutului.

Seul intinde mana

Dincolo de reorganizarea interna a partidului unic, in timpul congresului Kim Jong-un a indemnat viitorul guvern al lui Joe Biden din Statele Unite sa propuna noi alternative pentru a relua dialogul blocat asupra denuclearizarii, avertizand ca armata nord-coreeana pregateste noi teste. de arme.

Astazi, presedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a fost un intermediar cheie pentru a-l determina pe Kim sa organizeze trei summit-uri cu Trump, a declarat ca se va intalni cu reprezentantii nord-coreeni „oriunde si oricand” pentru a reinvia legaturile si procesul de pace si dezarmare.

Intre timp, congresul nord-coreean continua luni, ziua in care se va incheia eventual cu o parada ca punct culminant, deoarece armata sudica a detectat duminica semne despre ceea ce ar putea fi o procesiune militara in piata Kim Il-sung din Phenian sau o repetitie a lui. la fel.