Ceva a devenit grozav in Statele Unite, dar cu siguranta nu este ceea ce avea in vedere Donald Trump cand si-a repetat proclamatia „Make America Great Again”. In iesirea din criza economica a  pandemiei, tara se confrunta cu ceea ce se numeste deja „marea greva”, o serie de  proteste sindicale  care au mobilizat sau sunt pe cale sa mobilizeze  zeci de mii de muncitori din numeroase sectoare, care se lupta sa obtina imbunatatiri ale programului de lucru, salariilor si beneficiilor.

10.000 de muncitori de la producatorul de echipamente agricole  John Deere, de exemplu, au intrat in greva saptamana aceasta. 24.000 de asistente si alti  lucratori medicali Kaiser Permanente din California si Oregon  au aprobat autorizarea grevei  si peste 2.000 de angajati ai spitalelor din Buffalo (New York), 1.400 de muncitori ai fabricii de cereale Kellogg  din patru state, 500  de lucratori ai distilerii  din Kentucky si membrii  San. Orchestra Simfonica Antonio  (Texas). Peste 1.000 de  mineri in Alabama sunt in greva din aprilie, iar la sfarsitul lunii septembrie cei aproape 1.000 de angajati ai producatorului de  prajituri Nabisco s-au intors la munca dupa cinci saptamani de protest.Cu  greva in cinci state, au reusit sa includa noul lor contract colectiv de munca. multe dintre cererile lor. Sambata aceasta, cu putin peste o zi inainte de inceperea unei greve a 60.000 de muncitori din industria audiovizualului care ar fi paralizat practic toate filmarile de film si televiziune din tara, liderii sindicatului IATSE au anuntat un acord care le satisface revendicarile pentru afiliatii lor. la Hollywood si Coasta de Vest.

La acest  val puternic, care conform unei baze de date tinute de Universitatea Cornell reflecta  peste 160 de greve si opriri de munca in acest an  in SUA in SUA, se adauga ceea ce a fost numit „marea demisie”,  refuzul  a milioane de americani de a  reveni la locurile de munca  si conditiile de munca pe care le aveau inainte ca coronavirusul sa loveasca tara (un record de  4,3 milioane  in august, aproape 3% din forta de munca).

Intr-o perioada in care  piata muncii a devenit dezechilibrata, cu companiile care nu reusesc sa gaseasca muncitori pentru toate posturile de care au nevoie pentru a reactiva ceea ce este cerut de cererea crescuta, muncitorii, atat membrii de sindicat, cat si cei de la „marea demisie” isi fac  muschi.

Moment seismic

„Marea greva” si „marea resemnare”, care au pus in frau companii care au continuat sa obtina  profituri mari  in pandemie, dar mentin  distributia inegala,  legatura cu istoria, dupa cum a explicat  Jack Rasmus, doctor in economie politica si profesor la Colegiul St. Mary’s din California, care noteaza ca „este foarte  tipic cand incepi sa iesi dintr-o criza ca  lucratorii sa se simta mai increzatori  in ceea ce priveste greva”. S-a intamplat deja dupa alte evenimente seismice precum Marea Recesiune si in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si se intampla din nou in pandemie.

„Vedem lucratori din intreaga economie care isi exprima  refuzul de a lucra in conditii intolerabile  si dorinta crescanda de a  lupta pentru o viata mai buna”, a declarat Benjamin Sachs, profesor de Munca si Industrie la Harvard. „Daca as fi manager, as fi foarte ingrijorat ca nu as raspunde acestor solicitari”.

„Companiile trebuie sa fie constiente de faptul ca lucratorii in acest moment sunt intr-o  pozitie buna de influenta pentru a face cereri  cu privire la protectii si salarii”, este de acord  Mark Gaston Pearce, directorul Institutului pentru Drepturile Muncitorilor de la Universitatea din California. Barack Obama de la Consiliul National pentru Relatii de Munca. „Vechile notiuni  conform carora compania va va forta sa reduceti acoperirea de sanatate sau sa va reduceti beneficiile de pensie  nu vor functiona acum, deoarece au nevoie de acesti lucratori”.

Sprijin pentru sindicate

Acest val vine si pe masura ce  parerile americanilor despre  sindicate si  puterea lor se imbunatatesc   . Slabita de zeci  de ani de politicile agresive de eliminare a republicanilor si impovarata de propriile greseli si concesii,  apartenenta sectorului privat  este la cel mai scazut nivel din ultimii un secol, putin peste  6%. Dar acum, in cuvintele lui Pearce, „sunt  celebrati ca avangarda si protectori ai muncitorilor”, iar sondajele il sustin. In iulie, un sondaj Gallup a aratat un  rating de aprobare  pentru sindicate de  68% ., cel mai inalt nivel din ultimii 50 de ani. Afiliile cresc in randul tinerilor.

Atat Sachs, cat si Pearce vad, de asemenea, o crestere a protestelor legate de prezenta la Casa Alba a lui  Joe Biden, considerat pe scara larga un presedinte pro-muncatori. Rasmus, care a fost lider de sindicat, este mult mai critic la adresa presedintelui si a ceea ce el numeste „aripa corporativa a Partidului Democrat”.

Posibil punct de cotitura

Unii si altii vad momentul ca pe o  oportunitate. „America are nevoie disperata de un sistem de drept al muncii”, spune Sachs. „Este o tragedie faptul ca nu avem un sistem juridic care sa sustina dreptul lucratorilor de a forma sau de a se alatura sindicatelor. Dar  adesea, atunci cand lucratorii fac greva, se intampla schimbarea si poate ca acest val de greve este ceea ce trebuie sa ne  miscam.” aceasta tara catre un sistem de drept al muncii mai echitabil”, spune el.

Rasmus crede, de asemenea, ca ceea ce se intampla „ ar putea fi un punct de cotitura,  pentru ca conditiile sunt atat de proaste de atata timp incat ar putea fi inceputul a ceva”, dar avertizeaza ca „capacitatea companiilor de a riposta” si de a reduce ambele greve si eforturi reinnoite de organizare sindicala. „Legile din SUA sunt antisindicale si antimunca”, isi aminteste el. „Clasa muncitoare este mai disperata si mai suparata, dar aveti  institutiile la varf, inclusiv partidele, si structura juridica,  care sunt un  instrument excelent pentru a controla totul”.