Bucurestiul este capitala UE cu cel mai mare risc de cutremure, cred multi seismologi. Si cu sute de cladiri vechi vulnerabile care sufera de decenii de neglijare, multi locuitori din capitala Romaniei traiesc cu teama pentru viata lor. Violeta si Asaad Hussein incearca sa consolideze structura cladirii de 21 de ani. Lucrarile au fost incepute, dar lasate neterminate. Experientele rele se acumuleaza.

,,Odata ce a avut loc un cutremur ceva mai mare decat celelalte”, spune Violeta. ,,A fost in timpul noptii. Proprietarii apartamentelor de la etajele 5 si 6 ale acestei cladiri – si cei din cladirile din jur – ne-am grabit cu totii jos in camasile de noapte si ne-am adunat pe strada de dedesubt. Asta chiar … ni s-a intamplat cu adevarat. “

Truse de supravietuire

Autoritatile locale distribuie truse speciale de supravietuire a cutremurului, care contin apa, fluiere, bandaje, masti si un radio. Construita in 1934, cladirea este printre cele mai vulnerabile din Bucuresti. Situat pe o linie de eroare, orasul este considerat de catre expertii in seismica ca fiind capitala UE cu cel mai mare risc de cutremure. In cazul in care ar exista un cutremur cu magnitudinea 6,0 sau mai mare, aceste apartamente s-ar prabusi cu siguranta, au evaluat expertii.

Sute de cladiri similare cu risc ridicat sunt imprastiate in jurul capitalei Romaniei. ONG – ul de consultanta in planificare si dezvoltare a geografului urban Bogdan Suditu, Make Better, a dezvoltat o harta a orasului online cu puncte rosii care identifica cele mai vulnerabile site-uri.

Unele sunt abandonate; altele sunt locuite. Toate sunt extrem de periculoase.

,,Aceasta este cea mai veche cladire cu un punct rosu”, spune Bogdan, aratand harta. ,,Dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. A trecut prin multe cutremure diferite, in 1940 … 1977 … 1986 … 1990 … 1991 … si 1994 … ,,

Proprietarii si chiriasii se simt din ce in ce mai nesiguri

Din acea lista, cea din 1977 mai aduce fiori la Bucuresti. Avea o magnitudine de 7,2. Aproximativ 1.600 de persoane au murit. Aproximativ 33.000 de cladiri au fost distruse sau deteriorate. De atunci, s-au facut foarte putine lucrari complete de consolidare structurala.

,,Peste 8.000 de oameni locuiesc in cele 317 de cladiri care au fost identificate ca fiind cu risc ridicat”, spune Bogdan. ,,Deci, daca a existat un cutremur similar cu cel din 4 martie 1977, numarul victimelor ar putea fi de la 8.000 in sus.”

Pe masura ce trece timpul, proprietarii si chiriasii preocupati se simt din ce in ce mai nesiguri – si neputinciosi. Costurile de consolidare s-ar putea ridica la miliarde de euro pe care una dintre cele mai sarace natiuni din Europa nu le poate permite. Lipsa de resurse. intarzierile birocratice, luptele politice, acuzatiile de coruptie si problemele juridice complexe mentin situatia blocata.

,,Deocamdata nu avem solutiile tehnice necesare pentru a rezolva problema”, spune Bogdan. ,,Nu avem nici solutiile legale necesare, nici banii si nici dorinta generala de a impinge salvarea acestor cladiri si protectia proprietarilor si a chiriasilor ca o chestiune de interes public”.

Ministerul Dezvoltarii a refuzat solicitarea noastra de a discuta aceste afirmatii.

La Primaria Municipiului Bucuresti, Edmond Niculusca, nou-numit director al administratiei cladirilor cu risc ridicat, ne-a spus ca discuta activ solutii cu guvernul, Uniunea Europeana si bancile internationale. El spune ca tocmai au inceput 15 proiecte noi de consolidare. ,,Pentru prima data am inceput sa discutam cu Institutul National al Patrimoniului, cu Universitatea Tehnica, cu Ordinul Arhitectilor, cu expertii si profesionistii cu care putem lucra impreuna la o strategie”, spune el.

,,Avem un software special care evalueaza un cutremur dat”, explica el. ,,Fiecare statie seismica inregistreaza miscarea tremurului in acel punct; din aceasta putem estima cat de puternic a fost resimtit cutremurul intr-un oras. Aceasta rata de acceleratie a pamantului este transmisa la baza cladirilor. Prin acesti parametri de cutremur, putem sti exact care sunt efectele asupra anumitor cladiri. “

Pregatindu-se pentru cel mai rau

Constienti de vulnerabilitatea Bucurestiului, pompierii, salvatorii de prim ajutor si voluntarii se antreneaza pentru a fi gata. Un ONG pregateste 20 de caini pentru a gasi supravietuitori sub daramaturi. Acesti caini au fost in actiune dupa un cutremur recent in Albania si sunt la indemana – daca ar fi nevoie.

,,Ingrijorarea pe care o avem este daca voluntarii nostri vor fi ei insisi sub daramaturi”, spune Vlad Popescu, antrenor de caini la Clubul Caini Utilitari. ,,Acesta este principalul lucru care ne ingrijoreaza. Altfel va fi o alta zi pe teren pentru ei. Pentru noi, ca formatori, voluntari, manipulatori, ar fi o provocare buna sa ne mentinem impreuna si sa putem interveni. Pentru ca majoritatea lucrurilor pe care le vedem vor fi aproape de inimile noastre si am fi incarcati emotional. Dar speram ca vom putea pune in practica instruirea pe care am facut-o in toti acesti ani. “

Solutii preventive

O alta cladire din Bucuresti arata ca cel mai rau scenariu este evitabil si ca exista solutii preventive. Foarte deteriorat in timpul cutremurului din 1977, a fost complet armat cu beton incorporat in otel – in exterior si in interiorul structurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here