Dupa vizitele intreprinse saptamana trecuta in Romania si Bulgaria de catre premierul israelian Benjamin Netanzahu, vizite cu o agenda politica foarte bine stabilita, guvernul israelian a decis sa permita venirea in Israel a 2000 de muncitori romani si bulgari, pentru a lucra in domeniul constructiilor.
Decizia se incadreaza in demersurile sustinute ale statului israelian de atragere de partea sa a unor sustinatori in ceea ce priveste chestiunea statului palestinian.
Din cauza faptului ca nici Bucurestiul, nici Sofia nu si-au exprimat o pozitie clara in ceea ce priveste votul lor in Adunarea Generala a ONU fata de initiativa crearii statului palestinian, autoritatile israeliene incearca sa gaseasca tot felul de metode pentru a se asigura de sutinerea lor.
Pentru a arata cat de generosi sunt si pentru a sugera extrem de subtil ca asteapta o rasplata pe masura, guvernul de la Ierusalim a precizat ca favorizeaza muncitorii romani si pe cei bulgari in defavoarea imigrantilor provenind din alte tari, astfel incat sa nu se modifice numarul angajatilor din domeniul constructiilor.
De ce se agita atat de mult oficialii israelieni? Simplu: la 26 iulie Consiliul de Securitate al ONU va incepe dezbaterea pe tema Orientului Mijlociu si va analiza posibilitatea ca Palestina sa devina membru al ONU, deci stat de sine statator, ceea ce contravine grav intereselor Israelului. Ierusalimul, inca de la infiintarea sa in 1948, a facut din impiedicarea crearii unui stat palestinian o prioritate, in conditiile in care palestinienii revendica teritorii ce intra in componenta Israelului. Iar luptele neincetate, actiunile militare dese, atacurile zilnice dintre cele doua tabere vorbesc de la sine in acest sens.
Ultima actiune de acest tip a avut loc chiar in cursul noptii trecute, cand doua raiduri aeriene au fost lansate de catre aviatia israeliana asupra a doua ateliere de arme din Fasia Gaza. Atacurile au reprezentat raspunsul la tirurile cu rachete lansate marti de pe teritoriul palestinian asupra sudului Israelului, care s-a soldat, din fericire, fara victime.
Chiar daca pozitia Romaniei si a Bulgariei nu este definita, Israelul ar trebui sa fie constient ca cele doua state pe care se straduieste sa le atraga de partea sa fac parte din Adunarea Generala a ONU care da, poate da rezolutii, dar acestea nu au caracter obligatoriu, insa nu fac parte din Consiliul de Securitate al ONU. In conditiile in care se ajunge la vot in acest organism, sansele ca o rezolutie ce prevede crearea unui stat Palestinian, membru al ONU, sunt discutabile tinand cont ca Rusia, membru permanent al Consiliului, cu drept de veto, s-a anuntat favorabila unei astfel de prevederi.
Dar nu trebuie sa uitam ca printre membrii permanenti se afla si Statele Unite, aliate traditionale ale Israelului, care au dat deja semnale ca vor bloca orice actiune palestiniana in absenta unui plan de pace negociat.
Asteptam sa vina ziua de 26 iulie pentru a vedea cum vor evolua lucrurile.