Multi vizitatori din Praga nu au pus niciodata piciorul in afara orasului vechi, castelului si Mala Strana. De inteles, cu atat de multe de vazut in oras. Dar Praga este doar capitala unei tari diverse si dinamice, cu 10 milioane de locuitori, si merita sa iesi pentru a experimenta o bucata de viata ceha, cel putin pentru cateva ore.

Aceste excursii usoare de o zi din Praga sunt toate deservite de sistemul de transport public eficient si ieftin al tarii. Utilizati planificatorul de rute cu trenul si autobuzul iDnes pentru a va afla calatoria.

Castelele sunt o obsesie ceha si pe buna dreptate, avand in vedere ca peisajul rural este presarat cu sute de castele si castele de basme. Cei mai multi dintre ei apartineau aristocratiei austriece, care se bucura de un stil de viata pompos, fastuos, care uneori se limita cu nebunia (arhiducele Franz Ferdinand, de exemplu, se spune ca ar fi impuscat 300.000 de animale pe mosiile sale din Boemia).

Tururile cu ghid pot fi linistite si putin didactice, asa ca cel mai bine este sa va plimbati pe cont propriu acolo unde este posibil. Majoritatea castelelor, totusi, sunt situate intr-un cadru natural pitoresc sau pe terenuri ingrijite cu grija, iar vizitarea lor – poate facand o excursie si completata cu o halba spumoasa de bere ceha – este o modalitate grozava de a va relaxa si de a invata putin despre boemia medievala. istorie in acelasi timp.

Consultati cele trei „K” ale celor mai bune castele din regiune: Karlstejn, Konopiste si Krivoklat.

  • Karlstejn: luati trenul de la Hlavni Nadrazi din Praga, trenurile pleaca la fiecare ora si dureaza 40 de minute
  • Konopiste: luati trenul de la Hlavni Nadrazi sau autobuzul de la autogara Florenc pana in orasul Benesov (aproximativ 45 de minute), apoi o plimbare de 30 de minute
  • Krivoklat: luati trenul de la Hlavni nadrazi, schimbandu-va la Beroun (dureaza aproximativ 1 ora si 45 de minute)

Kutna Hora. Orasul minier de argint din secolul al XII-lea Kutna Hora se afla la 70 km est de Praga. Timp de secole a concurat cu Praga pentru suprematia politica, economica si culturala asupra Boemiei si o mare parte din centrul orasului medieval, un sit Unesco) a fost pastrat intact. Fiecare piatra pietruita este o fosta intrare in mina si exista un tur ghidat stralucit al fostelor mine (castile sunt furnizate) disponibil la Muzeul Ceh al Argintului din aprilie pana in noiembrie.

Asigurati-va ca vedeti incredibila Catedrala Sf. Barbora, care pluteste deasupra orizontului ca o nava spatiala gotica. La „biserica de oase” infioratoare, al carei interior este decorat cu oasele a 40.000 de victime ale Marii Ciume si ale Razboaielor Husitilor, poti sa privesti literalmente moartea in fata.

Trenurile How to Direct pleaca la fiecare doua ore catre Kutna Hora – Hlavni nadrazi (Gara principala), la 40 de minute de mers pe jos de centrul orasului. Asa ca, cand ajungeti, urcati in micul tren de legatura catre Kutna Hora – mesto. Biserica de oase se afla la 15 minute de mers pe jos de gara principala intr-o suburbie numita Sedlec.

Plzen. Acest oras industrial aflat la 90 km vest de Praga are un anumit farmec, nu in ultimul rand datorita importantei sale pentru cultura locala a berii.

Cehii fabrica bere inca din secolul al IX-lea si inca beau mai mult din ea (158 de litri pe cap de locuitor) decat oricine altcineva de pe planeta. Plzen (Pilsen in germana) a fost casa fabricii moderne de bere din 1842, cand bererul bavarez Josef Groll a combinat apa remarcabil de moale din Plzen, malturile palide si hameiul local Saaz intr-un proces unic de fabricare a berii cu fermentatie inferioara pentru a produce Pilsner Urquell (Plzensky Prazdroj in ceha ). ) – un lager moale, palid, imitat acum in intreaga lume.

Povestea lui Pilsner este spusa elocvent la Muzeul Berarii Pilsner Urquell, care gazduieste si intrarea in labirintul de tuneluri subterane al orasului. Ele serpuiesc pe sub strazile orasului timp de 20 km, iar 750 de metri dintre ele sunt deschise publicului. (Veti gafai dupa o halba cand veti reapare la suprafata.) Intre timp, Marea Sinagoga Maura din Plzen este a doua ca marime din Europa.

How to Plzen este la o ora si 40 de minute cu trenul de la Hlavni nadrazi/Gara principala din Praga. Trenurile directe pleaca la fiecare ora.

Terezin. Cunoscut ca Theresienstadt in germana, acest oras garnizoana din secolul al XVIII-lea, la 60 km nord de Praga, a fost transformat de nazisti intr-un lagar de concentrare . Spiritele se scufunda invariabil in timp ce zidurile sumbre din caramida rosie ai cetatii lui Terezin trec incet la vedere. Aproximativ 140.000 de evrei din toata Europa au fost internati aici in timpul razboiului. Deportatii au fost initial inghesuiti in baracile orasului, iar cand au fost pline, populatia civila a fost mutata si intregul oras s-a transformat intr-un ghetou imens. „Mica cetate”, folosita ca inchisoare de catre Gestapo, gazduieste acum Memorialul Terezin. Theresienstadt nu a fost un lagar de exterminare, deoarece majoritatea prizonierilor sai au fost trimisi la Auschwitz sau in alte lagare de exterminare, dar aproximativ 34.000 de oameni au murit aici si vizitarea orasului astazi este o experienta emotionanta.

Cum se ajunge in Terezin este la 50 de minute cu autobuzul de la gara Nadrazi Holesovice din Praga. Autobuzele pleaca la fiecare jumatate de ora.

Rezervatia Naturala Kokorinsko. Aceasta zona de padure primitiva si turnuri de gresie, la 60 km nord-est de Praga este ideala pentru plimbare si putin vizitata de turisti. Kokorinsko ofera zeci de trasee de drumetii cu coduri de culori care strabat aceasta zona virgina de padure adanca si dealuri ondulate, cu forme ciudate care se profileaza din stancile de gresie.

Un bun punct de plecare este orasul somnoros Mseno; urmati traseele verzi si albastre dincolo de piscina in aer liber din anii 1920 in padurea virgina. Urmati poteca galbena catre Raj (Paradis), excelentul pub de acolo, care ofera drumetilor si motociclistilor infometati, farfurii de mistret in sos de merisoare sau branza prajita care ingusteaza arterele, spalate cu halbe spumoase de Pilsner. Solicitati o harta de drumetii ( turisticka map ) din Kokorinsko in orice magazin de harti. Veti vedea traseele marcate pe copaci, pereti si felinare.

Cum se face Rezervatia naturala este la doar o ora de mers cu masina, dar este posibil sa ajunga si cu transportul public pentru calatorii aventurosi. Cautati conexiuni de tren si autobuz catre Mseno.