Insomnia este o problema reala, cu care ne confruntam din ce in ce mai des. Fie ca suntem foarte tinere si pline de energie, fie ca suntem la maturitate si stresul ne impiedica sa avem un somn complet si odihnitor ori la varsta a treia cand, lipsa unor activitati curente nu ne mai pregateste suficient pentru o noapte fara treziri, insomnia este permanent prezenta in viata noastra.

Din pacate, studii recente au dovedit ca lipsa somnului poate conduce la un risc marit de infarct miocardic marit fata de oamenii care au un somn linistit (si aici vorbesc de un procent sporit cu pana la 45%).

Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca, aceste tulburari de somn pot fi usor depistate si prevenite.

 Primul semn ingrijorator este sforaitul. Apoi, un alt semnal de alarma este dat de faptul ca, in ciuda faptului ca dormim, dimineata suntem foarte obosite.

 Specialistii ne anunta ca toate acele deficiente de somn cu care ne confruntam ne sporesc considerabil riscul de accident vascular cerebral si hipertensiune arteriala producand un nivel ridicat de hormoni de stres.

 Multe persoane sufera de apnee de somn, care se manifesta prin pauze respiratorii repetate, frecvente, pe durata somnului. Aceasta apnee conduce la aparitia unor boli cardiovasculare actionand asupra tensiunii arteriale.

Hipertensiunea este un factor decisiv in aparitia unor boli cardiovasculare dar si in aparitia unor accidente vasculare cerebrale.

 Din pacate, se pare ca persoanele care prezinta apnee de somn au si o ativitate a sistemului nervos simpatic mai accentuata decat restul populatiei, si, acest lucru se intampla permanent, adica atat in stare de somn cat si in stare de veghe. Astfel, acesti pacienti au o frecventa cardiaca mai mare. Acesta deficienta, alaturi de variabilitatea tensiunii arteriale, reprezinta semnale de alarma si indicatori clasici ai aparitiilor unor boli cardioasculare.

 Un alt rezultat nefericit al insomniei este cresterea in greutate. Din lipsa de somn, este actionat hiotalamusul , adica o regiune a creierului care regleaza apetitul, prin intermediul unui hormon numit leptina.

 In ceea ce privese tratarea insomniilor, medicii recomanda o serie de medicamente, cu actiune pe termen scurt sau lung, in functie de cauzele detectate in urma unui control.

 S-a demonstrat insa ca medicatia este aproape sigura daca este folosita pe o perioada mai scurta de 3 saptamni, incercandu-se intreruperea ciclului psihofiziologic al pacientilor cu insomnii conditionate (adica acele persoane care dezvolta obsesia ca au insomnie din motive bine determinate de ei insisi).

Iata insa si cateva sugestii pe care, spun cei din domeniu, ar trebi sa le urmam inainte de a ne declara insomniace. In primul rand,la masa de seara ar trebui sa mancam usor, fara mezeluri, conserve, carne grea, fasole, oua, branzeturi fermentate, astfel incat, cina sa nu fie nici prea frugala dar nici prea greoaie. Putem manca ceva carne de pasare, ceva lactate usoare.

 Apoi, in prag de seara, ar trebui sa evitam consumul de alcool, cafea, tigari, bauturi carbogazoase, ceaiuri tari, in exces.

 Un pahar cu lapte cald sau un ceai de plante, o plimbare la aer sau cateva “bai de aer” in fata ferestrei deschise, o camera bine aerisita, un dus reconfortant, o pajama moale, placuta,si un program bine determinat de somn, iata secretul unui somn linistit, relaxat si complet.