O interventie de ultim moment a lasat executia cu o injectie letala a lui Daniel Lewis Lee intr-o inchisoare de maxima securitate din Indiana, Statele Unite.

Un judecator a ordonat o noua amanare a ceea ce ar fi prima executie federala din 2003. Administratia Trump a facut imediat recurs.

Pe ordinea de zi a dominat executia pentru ca aceleasi rude ale victimelor erau cele care cerusera amanarea executiei.

In mijlocul pandemiei de coronavirus, posibilitatile (si riscurile) de calatorie sunt evidente pentru toata lumea. In acest sens, rudele celor trei persoane ucise de Lee in 1996 au cerut o prelungire, deoarece le-ar fi dificil sa participe in conditiile actuale. Cu toate acestea, in cadrul familiei exista pozitii divergente. Mama sotiei lui Mueller, Earlene Branch Peterson, a pledat pentru clementa pentru Lee, spunand ca „nu stia cum executia a onorat memoria fiicei ei”.

„Nu este ceea ce si-ar fi dorit ea”, a spus el atunci. 

Cererea i-a fost respinsa, lucru care a generat controverse, nu numai in randul celor afectati de crima, ci si in randul gruparilor pentru drepturile omului, care sustin ca guvernul grabeste o problema care nu este o prioritate in mijlocul unei urgente sanitare.

Intorsaturile din jurul executiei lui Lee au plasat crimele sale inapoi in mijlocul scenei, una dintre cele mai violente si ingrozitoare din anii 1990.

Supremacismul alb si crimele

Daniel Lewis Lee are in prezent 47 de ani. Este un supremacist alb auto-marturisit, nascut in Yukon Alabama. Impreuna cu un complice pe nume Chevie Kehoe, in 1996 l-a torturat si ulterior ucis pe Bill Mueller, pe sotia lui, Nancy Mueller, si pe fiica lor vitrega in varsta de 8 ani, Sarah Powell.

Motivul crimei a fost ca Lee si Kehoe, de asemenea un supremacist alb, au cautat sa genereze o revolutie violenta care sa aiba ca rezultat constituirea unei republici ariene in Statele Unite. Obiectivul grupului din care apartineau Lee si Kehoe a fost sa omoare oameni si apoi sa le fure bunurile si sa le vanda. Fondurile obtinute ar fi folosite pentru finantarea acestei presupuse revolutii.

Inchisoarea federala Terre Haute, din Indiana, locul unde va fi executat Daniel Lewis Lee luni. / Reuters

Desi motivul infractiunii a fost stabilit in cadrul anchetei, motivul modalitatii violente nu a fost elucidat. Mueller era un electrician care vindea si arme si munitie in Tilly, un orasel din nordul Arkansasului. Si, desi nu era membru al miscarii supremaciste albe, se stia ca avea legaturi si relatii de prietenie cu multi dintre ei.

Mueller cazuse deja victima supremacistilor. In 1995, cu un an inainte de crime, casa lui a fost sparta. Hotii au luat munitie si o colectie de monede de aur si argint, evaluate intre 39.000 si 50.000 de dolari. Desi a raportat jaful, politia a raportat ca nu a urmarit niciodata cazul. Acest fapt ar fi cheia pentru rezolvarea crimelor. 

Cand el si familia lui au disparut in 1996, la inceput soacra sa a crezut chiar ca a fost pentru ca Mueller a decis sa se alature miscarii suprematiste. Abia in iunie a acelui an, cand trupurile lor au fost descoperite intr-un corp de apa (cunoscut sub numele de bayou), realitatea a ceea ce li s-a intamplat a inceput sa se dezvaluie.

Dupa ce pescarii au descoperit un picior plutind in apa, politia a recuperat toate cele trei cadavre, la putin peste 40 de mile de locul unde locuiau familia Mueller. Aveau inca hainele de iarna pe ei. Mainile le-au fost legate, iar peste cap le-au fost puse saci de gunoi de plastic.

Arestarea unui complice al lui Chevie Kehoe a declansat in cele din urma solutionarea crimei. Complice, pe nume Faron Earl Lovelace, a fost arestat pentru incalcarea eliberarii conditionate si s-a oferit rapid sa marturiseasca o alta crima daca i se asigura pedeapsa cu moartea. El a sustinut ca nu mai poate rezista in inchisoare.

Desi nu s-a stiut niciodata cine a patruns in casa Mueller, Lovelace a sustinut ca el si Kehoe au luat marfa furata si au vandut-o. S-a deschis o cautare pentru Kehoe, care a fost in cele din urma prins impreuna cu fratele sau, Cheyne. Cheyne Kehoe a fost cel care a spus politiei ca Chevie i-a ucis pe Mueller .

Confruntat cu aceasta revelatie, Chevie Kehoe a sustinut ca Daniel Lewis Lee a fost autorul crimelor. Lee a fost condamnat la moarte in 1999, in timp ce Kehoe a primit trei condamnari pe viata.