Academia de Arte si Stiinte Cinematografice (AMPAS) organizeaza evenimentul cinematografic prin excelenta in fiecare an. O seara in care vedetele noastre preferate lasa in urma scenariile si camerele de filmare pentru a-si etala cele mai bune haine pe covorul rosu. In aceasta seara, in care pare ca totul straluceste cu propria sa lumina speciala, devine ocazia perfecta pentru aceleasi actrite si actori de a deveni, pentru o clipa, spectatorii marelui spectacol. Cu toate acestea, ca in orice poveste buna, exista intotdeauna un protagonist. In acest caz, numele lui este Oscar.
Premiile Oscar au fost create la sfarsitul anilor 1920 (in 1928). Creatorii sai sunt Cedric Gibbons, responsabil cu proiectarea icoanei galei, statueta de aur, si George Stanley, care a sculptat in cele din urma silueta.
Dar de ce a fost botezat cu acest nume?
Initial, aceasta imagine nu avea nicio denumire specifica . De altfel, oamenii breslei s-au referit la ea drept „statueta Academiei”, „trofeul de aur” sau „statueta meritului”. A fost o bibliotecara de la Academie, Margaret Herrick, care a decis, din neatentie, numele care va ramane in istorie.
Herrick, vazand statueta, a declarat ca aceasta ii aminteste de imaginea unchiului sau Oscar. Incetul cu incetul, numele a patruns printre membrii Academiei pana cand in final toata lumea s-a referit la statuia cu acel nume. Cu toate acestea, nu a devenit popular decat cativa ani mai tarziu, in 1934, cand jurnalistul Sidney Skolsky l-a folosit in rubrica sa pentru a discuta despre premiul pentru cea mai buna actrita pentru Katharine Hepburn pentru filmul ei Morning Glory . Academia nu l-a folosit oficial pana in 1939.
De atunci, anecdotele si curiozitatile care inconjoara aceasta figura si evenimentul in sine au crescut. Aceste premii au devenit cum laude a sute de profesionisti , si nu numai actori, ci si scenaristi, regizori, producatori, muzicieni, tehnicieni… Toate verigile lumii artistice cinematografice participa la premiile Oscar.
Din acest motiv, am creat aceasta galerie pentru ca tu sa stii absolut totul despre aceste premii ravnite si sa nu ratezi niciun detaliu.
Cifrele actuale sunt numarate cu un numar de serie pe baza, dar nu a fost intotdeauna cazul. Abia in 1949 au inceput sa fie numerotate . Nr. 501 a fost luat ca punct de plecare.
Gibbons a fost un regizor de arta de film american de origine irlandeza . A facut primul sau film in 1919. A fost unul dintre cei treizeci si sase de membri fondatori ai Academiei de Arte si Stiinte Cinematografice. A intrat in istorie pentru ca a fost unul dintre cei mai buni regizori de arta din cinema si a castigat 11 din 30 de nominalizari la aceste premii.
Din 1950, statuetele sunt acceptate legal, astfel incat nici castigatorul, nici mostenitorii sai nu le pot vinde fara a le oferi mai intai Academiei la pretul stabilit de un dolar. Cu toate acestea, mai multe statuete au fost vandute la licitatie. Steven Spielberg a cumparat doua, Oscarul lui Clark Gable si unul de la Bette Davis.
George Stanley a fost sculptorul american insarcinat sa modeleze Premiul Academiei de Merit, cunoscut si sub numele de Oscar, dupa designul lui Gibbons. O alta contributie importanta a lui Satnley a fost Statuia Muzei de la Hollywood Bowl.
A intrat in istorie pentru ca si-a dat numele statuetei de aur, dar importanta ei merge mult mai departe. Herrick a recunoscut nevoia de a crea o colectie de studio cinematografic in Los Angeles si a pus bazele Bibliotecii de Cercetare a Academiei, care detine in prezent una dintre cele mai mari colectii din lume care documenteaza istoria, arta, stiinta si industria filmului.
Inainte de sosirea lui Herrick, biblioteca a functionat mai mult ca o zona de receptie unde membrii puteau citi ziare si alte publicatii. Cand a devenit directorul general al Academiei, doamna Herrick a facilitat donarea in 1947 a lucrarilor William Selig, prima achizitie majora de arhiva a bibliotecii. De aici, el a stabilit acesta ca principal centru de cercetare pentru studiul filmelor. In plus, doamna Herrick a negociat primul contract de televiziune al Academiei in 1953, oferind organizatiei prima sansa la independenta financiara.
Desi a avut loc in 1929, cele mai bune productii au fost premiate din august 1927 pana in iulie 1928. Evenimentul a avut loc pe 16 mai in cadrul unei cine de gala la Hotelul Roosevelt din California. La ceremonia de prezentare au participat 270 de persoane. Spre deosebire de ceremoniile urmatoare, castigatorii au fost anuntati cu trei luni inainte, asa ca lipsea suspansul caracteristic care le inconjoara pe cele actuale.
La ceremonia din 1935, comedia „It Happened One Night ” (una dintre ultimele realizate inainte de crearea Motion Picture Association) regizata de Frank Capra, a facut prima „matura” a premiilor Oscar . Acest lucru se intampla atunci cand o productie castiga cele mai importante 5 premii: cel mai bun film, actor, regie si scenariu. A trebuit sa asteptam 4 decenii pana cand acest fenomen s-a repetat.
A devenit o legenda in anii 1930 pentru ca a fost prima femeie care a castigat de doua ori la rand Oscarul pentru cea mai buna actrita. Productiile cu care a obtinut aceste premii au fost „The Great Ziegfeld”, din 1936, si „The Good Land”, 1937.
La gala din 1963, renumitul cantaret Frank Sinatra a fost unul dintre invitatii speciali ai noptii. Sinatra a lipsit o clipa, iar cand a incercat sa intre din nou pe usa scenei, a fost blocat de un agent de securitate. I-a spus lui Sinatra (pe care se presupune ca nu l-a recunoscut) ca nu-i pasa cine este, ca nu poate lasa pe nimeni sa intre.
David Niven a fost unul dintre cei 4 prezentatori la premiile Oscar din 1974. Totul mergea conform planului cand, brusc, pe cale sa cedeze locul actritei Elizabeth Taylor, scena a fost invadata de un spontan complet gol . Numele lui era Robert Opel, fotograf si jurnalist. Opel a vrut sa demonstreze, intr-un mod neobisnuit, pentru drepturile homosexualilor si, in timp ce mergea pe scena, a facut simbolul pacii cu mana dreapta.
Niven nu s-a putut abtine sa nu rada la un astfel de scenariu si a spus: „Este fascinant sa te gandesti ca probabil singurul ras pe care l-a facut omul in viata lui a fost sa-si arate lucrurile marunte”.
Cele mai premiate filme din istorie sunt „Ben-Hur”, „Titanic” si „Stapanul inelelor, intoarcerea regelui” cu cate 11 statuete de aur. Singurele continuare din istoria Oscarului care au castigat cel mai bun film sunt „Nasul: Partea II” si „Stapanul inelelor: Intoarcerea regelui”.
Walt Disney este persoana care a primit cea mai mare recunoastere de la Academia de Arte si Stiinte Cinematografice, cu peste 60 de nominalizari si 26 de premii Oscar. Persoana in viata care a fost nominalizata de cele mai multe ori este compozitorul John Williams, cu 49 de nominalizari. In ceea ce priveste filmele, „La La Land” a egalat recordul de 14 nominalizari atins de filmele „Nude Eva” (1950) si „Titanic” (1997).
Woody Allen a primit 24 de nominalizari (majoritatea ca scriitor) si nu a asistat niciodata la ceremonia Oscarului, din moment ce, conform polifatetului regizor, aceasta a avut loc intotdeauna luni dupa-amiaza, ziua in care a mers la clubul sau pentru a canta muzica. clarinetul lui.
Meryl Streep a fost deja nominalizata de 21 de ori, devenind din nou actrita cu cele mai multe nominalizari din istoria la Oscar. Actrita a reusit sa castige premiul de trei ori; ultima pentru portretizarea ei a lui Margaret Thatcher in „Doamna de fier”. Jack Nicholson este cel mai nominalizat actor cu 12 nominalizari, dintre care a castigat 3. Din 2010, Nicholson nu a jucat in niciun film.
Cel mai tanar actor care a castigat un Oscar a fost Adrien Brody pentru rolul din „Pianist” la varsta de 29 de ani. In cazul actritelor, recordul este detinut de Marlee Matlin, care si-a primit premiul la doar 21 de ani. La extrema opusa, Gloria Stuart este cea mai in varsta femeie nominalizata la Oscar. Ea a concurat la categoria cea mai buna actrita in rol secundar cand avea 87 de ani pentru rolul din Titanic.
Kathryn Bigelow a devenit prima si singura femeie care a castigat categoria cel mai bun regizor in 2009. Regizorul Steve McQueen, creatorul filmului „12 ani de sclav”, a intrat in istorie drept primul regizor de culoare si straina care a concurat pentru Oscarul pentru cel mai bun regizor.
„Start Again”, de Jose Luis Garci, a fost primul film spaniol care a castigat un Oscar la categoria cel mai bun film in limba straina. Cu ani inainte, regizorul spaniol Luis Bunuel castigase acelasi premiu pentru „The discret charm of the bourgeoisie” (Le charme discret de la bourgeoisie), film care ar fi trebuit sa fie filmat in Spania, dar a fost realizat in sfarsit in Franta din cauza cenzurii. .
Pana acum, Oscarul a fost respins de trei ori. In 1935, Dudley Nichols a refuzat statueta pentru scenariul sau pentru filmul „The Informer” deoarece sindicatul scriitorilor era in greva in acel moment. Marlon Brando a refuzat, de asemenea, premiul, acordat pentru rolul din „Nasul”, ca o justificare impotriva discriminarii de catre guvern si Hollywood impotriva nativilor americani. Actorul George C. Scott a renuntat la Oscarul pentru cel mai bun actor, considerand-o injositor.
Oscarurile au pus capat distributiei de filme pe celuloid, asa ca acestea vor fi stocate doar pe dcp (digital cinema package), un hard disk portabil mic. James Cameron a fost initiatorul acestei intreruperi analogice cu filmul sau „Avatar”, care a fost distribuit in cinematografe doar in copie digitala.
Lungime de 150 de metri si latime de putin peste 10 metri, masoara aproximativ celebrul covor rosu pe care vedetele invitate la parada Oscarurilor, care trebuie sa faca aproximativ saptezeci de pasi inainte de a intra in Dolby Theatre din Hollywood (Los Angeles).
„A Clockwork Orange” (1971), „Star Wars: A New Hope” (1977), „ET the Extra Terrestrial” (1982), „Avatar” (2009), „District 9” (2009), „Origine” ( 2010), „Her” (2013), „Gravity” (2013) si „The Martian” (2015) sunt singurele filme SF care au fost nominalizate la Oscar.
Ceremonia a fost amanata de trei ori. In 1938, din cauza inundatiilor din Los Angeles, a fost amanata cu o saptamana. In 1968, timp de doua zile, in semn de respect pentru asasinarea lui Martin Luther King. Si in 1981 a fost suspendat pentru 24 de ore din cauza atacului asupra lui Ronald Reagan.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, un actor are de noua ori mai multe sanse sa fie nominalizat pentru interpretarea sa intr-un film dramatic decat in orice alt gen de film.
Acest joc distractiv de cuvinte contine o curiozitate destul de izbitoare despre premii. Desi pare neobisnuit, dupa aproape 90 de ani de gale ale Academiei de Film, singura persoana pe nume Oscar care a castigat un premiu Oscar a fost Oscar Hammerstein II, compozitor pentru The Last Time I Saw Paris (The Last Time I Saw Paris) din 1954. A fost singurul Oscar care a castigat un Oscar.
Aceasta ar putea fi „cea mai afro-americana gala din istorie”. Va fi daca Viola Davis, nominalizata pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru „Fences”, si restul nominalizatilor de culoare, vor lua majoritatea premiilor pentru care sunt eligibili. Asa o infatiseaza Nero, un artist nigerian, pe Instagram, unde zilele acestea premiile Oscar sunt scuza perfecta pentru ca creativitatea sa se dezlantuie.Timothy, un artist vizual din Philadelphia, arata in acest videoclip cu efecte pe toti actorii si actritele nominalizate. . Catre „Orasul stelelor (La La Land)’ 14 nominalizari prevestesc o „abundenta” de premii, iar Marie Saba, artista in bucatarie, deschide gura cu acest portret special al protagonistilor ei facut din mancare. Roberta, fotograf si designer grafic italian, arata in acest videoclip creatia portretului ei cu Denzel Washington, nominalizat pentru cel mai bun actor principal pentru „Fences”. Si in spatele lor o lista lunga de artisti te asteapta pe Instagram. Reteaua s-a terminat anul trecut cu un bang : peste 600 de milioane de utilizatori lunari in intreaga lume si a doua pozitie in consumul de retele sociale in Spania, smulgand pozitia de pe Twitter si plasandu-se in spatele Facebook. Dar cand vine vorba de estetica, conducerea este a ta. Noutati precum „Instagram Stories” sau posibilitatea recenta de a include mai multe imagini sau videoclipuri in aceeasi publicatie ii intaresc intentia de a fi o referinta pentru comunicarea artistica sau cea mai vizuala „povestire”.
In 2001, timpul de multumire a castigatorilor a fost limitat la maximum 18 secunde, deoarece gala anterioara a durat cu aproape 4 ore mai mult decat se astepta din acest motiv.
Cu toate acestea, cand Julia Roberts a castigat un Oscar pentru cea mai buna actrita pentru interpretarea din „ Erin Brockovich”, ea a ras: „Ce naiba, din moment ce nu stiu daca voi mai fi vreodata aici sus in viata mea, eu „Voi lua timpul de care aveti nevoie pentru a multumi oricui doriti pentru premiu”. Dar, in ciuda bunavointei sale, a uitat sa-i multumeasca adevaratei Erin Brockovich.
Marile firme de moda si bijuterii folosesc corpurile actritelor pentru a-si etala colectiile cele mai speciale, dar mai ales mai scumpe. Pana in prezent, cea mai scumpa rochie din istoria Oscarului a fost Dior purtata de Jennifer Lawrence la gala din 2013 . Tinuta este evaluata la o cifra exorbitanta de 4 milioane de dolari.
De-a lungul anilor, ceremonia Oscar a devenit un spectacol cu cele mai noi tendinte sau evenimente ale anului. Prezentatorii trebuie sa fie amuzanti, plini de spirit si sa nu aiba limite in performanta lor. In mod normal, acest rol este acordat mai multor comedianti sau actori, iar numarul lor a trecut prin toate stilurile, monologuri, cantece, piruete nu exista limita.
Unii dintre cei mai proeminenti au fost Kirk Douglas si Burt Lancaster in ’59, Richard Pryor in ’76 si ’82, Steve Martin in 2000 si 2002, Ellen DeGeneres in 2006 sau Ben Stiller, care in 2010 s-a imbracat chiar in Avatar si a vorbit. in limba Na’vi.
Acoperirea mediatica a acestor premii il face un cadru perfect pentru revendicare si, in acest caz, pentru lupta pentru egalitatea femeilor. Unul dintre cele mai emblematice momente a fost la gala din 2015, cand actrita Patricia Arquette a tinut un discurs revelator, cerand egalitate in drepturi, munca si salariu. In Spania, de exemplu, peste 60% din rolurile principale sunt destinate doar barbatilor.
Calea catre statuie poate fi o calatorie grea. Totul este in joc: nervii, emotia si pasii. In 2013, Jenniffer Lawrence se pregatea sa-si adune premiul pentru cea mai buna actrita pentru filmul „The bright side of things” (aceeasi gala in care a purtat 4 milioane de dolari), cand s-a impiedicat si a mers direct la pamant in mijlocul ceremonia. Actrita a dat o declaratie si mai neasteptata decat derapajul ei, afirmand ca „M-am tot gandit la prajituri si de aceea am cazut”.
O alta lupta care se reflecta in aceasta gala are de-a face cu imigratia si rasismul existent. 2015 a fost un an al revendicarilor, iar in acest caz cel care a dat glas denuntarii acestor fapte a fost cantaretul John Legend, cand si-a primit premiul pentru cea mai buna melodie pentru Glory , din filmul ‘Selma’.
Legenda spunea ca „Selma este acum”. El a adaugat: „Stim ca legea drepturilor de vot pentru care au luptat acum 50 de ani este in pericol. Stim ca astazi lupta pentru libertate si dreptate este reala: traim in tara cu cei mai multi prizonieri din lume. Exista mai multi oameni de culoare in centrele de corectie astazi decat erau sclavi in 1850. Cand oamenii defileaza cu cantecul nostru, vrem sa-ti spunem ca suntem alaturi de tine, te vedem, te iubim si mergem mai departe”.
Actorul se confruntase cu patru nominalizari anterioare fara succes, fapt pe care multe mass-media l-au descris deja drept un fel de „blestem”. Cu toate acestea, in 2016 si-a vazut in sfarsit visul implinit si a castigat primul sau Oscar pentru cel mai bun actor datorita interpretarii lui Hugh Glass din „The Revenant”.
DiCaprio a profitat de momentul sau de vedeta, iar in discursul sau a dorit sa influenteze o problema de mare ingrijorare. Actorul, emotionat, a asigurat cu mare seriozitate ca „schimbarile climatice sunt reale, se intampla acum. Este cea mai urgenta amenintare cu care se confrunta specia noastra, trebuie sa lucram impreuna si sa nu lasam lucrurile pentru mai tarziu”.
In 2016, a avut loc una dintre cele mai asteptate intalniri ale fanilor Titanic (1997). Aproape 20 de ani mai tarziu, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) si Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) s-au reunit pe covorul rosu. Acesta a fost acelasi an in care DiCaprio a castigat Oscarul.
Acest film a avut un mare impact in randul profesionistilor si amatorilor. De fapt, coloana sa sonora a fost foarte populara pe platforme precum Spotify, unde a primit peste 170 de milioane de vizualizari, iar melodia prin excelenta a fost City of stars.
Filmul a primit 14 nominalizari la premiile Oscar 2017, egaland recordul cu cativa blockbuster in urma cu ani. Cu toate acestea, dintre aceste nominalizari au reusit sa castige doar 5 premii: cea mai buna actrita, coloana sonora, regizor, fotografie si regie artistica.
Nicio lucrare nu a reusit sa depaseasca cele 11 premii pe care Ben Hur (1959), Titanic (1997) si The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) le-au castigat la vremea lor.
Gala premiilor Oscar 2017 va fi amintita ca fiind una dintre cele mai gresite din istoria Oscarurilor. Din cauza unei neintelegeri cu plicurile castigatorilor, s-a anuntat ca cel mai asteptat Oscar, cel pentru Cel mai bun film, a mers la musicalul ‘The city of stars: La la Land’. Intreaga echipa a urcat sa stranga premiul premiat. In timp ce se aflau in runda de multumiri, un reprezentant al Academiei si-a cerut scuze afirmand ca a fost o greseala si ca filmul castigator al Oscarului din 2017 a fost: ‘Moonlight’. O gafa care s-a raspandit peste tot pe retelele de socializare cu tot felul de meme-uri, glume si ridicole.
Este inevitabil ca oamenii sa-si doreasca sa surprinda intr-o imagine un moment de neuitat si, desi domneste eticheta, aceste premii nu fac exceptie. Ceea ce aceste vedete nu si-au imaginat este ca vor face ceea ce a fost cea mai retweetata fotografie din istorie la acea vreme . Bradley Cooper, ca fotograf de selfie , ii intalneste (de la dreapta la dreapta) a Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Angelina Jolie, Peter Nyong’o Jr, in timpul celei de-a 86-a premii. gala, in 2014.
Lista nominalizatilor pentru cea de-a 90-a editie a Oscarurilor a eliminat ca posibili candidati personaje atat de cunoscute precum actorul si regizorul James Franco sau celebrul Steven Spilberg. Acest lucru se datoreaza faptului ca ambii sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de hartuire sexuala. Aceeasi soarta a avut-o si cel care urma sa fie prezentatorul galei in 2019, Kevin Hart, dupa aparitia unor tweeturi homofobe.
La randul lor, Nicole Kidman, Emma Stone, Salma Hayek, Jennifer Lawrence si multe alte figuri s-au alaturat unei campanii dupa valul de plangeri din industria filmului nord-american. Sub sintagma „Nu voi tace ” (nu voi tace) ei critica abuzurile de la Hollywood si sprijina toate femeile care sufera de aceasta situatie sa denunte.
Rachel Morrison este un alt dintre marile nume care intra in istoria filmului. Si este ca, pentru prima data, o femeie a fost candidata pentru „Cel mai bun director de fotografie” 2018. Morrison, in varsta de 39 de ani, a castigat aceasta mentiune istorica pentru munca sa impecabila la filmul „Mudbound”.
Roma, primul film Netflix nominalizat la categoria regina, Cel mai bun film, face mare furie la premiile Oscar. Filmul lui Alfonso Cuaron a facut istorie obtinand zece nominalizari (cel mai bun film strain, scenariu original, regizor, actrita principala, actrita in rol secundar, design de productie, fotografie, montaj de sunet si mixaj de sunet). Este primul film filmat in limba spaniola care concureaza la cea mai inalta categorie a acestei ceremonii cinematografice.