China a insistat vineri sa extinda cautarea originilor coronavirusului SARS-CoV-2 „in alte tari” si sa „nepolitizeze” investigatiile in acest sens, in incercarea de a respinge ceea ce considera ca este presiunea Statelor Unite pentru a demonstra teoria conform careia virusul a aparut de la Institutul de Virologie din Wuhan.

Intr-o conferinta de presa virtuala care a reunit experti si oficiali din tara, ministrul adjunct de externe Ma Zhaxou a luat mai intai cuvantul pentru a acuza in mod voal Washingtonul ca „si pune interesele politice inaintea stiintei” si a cerut ca raportul Organizatiei sa fie respectat. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) dupa ce a vizitat orasul central chinez Wuhan, unde au inceput sa se raspandeasca primele cazuri de covid.

Raportul, publicat in aprilie anul trecut, a indicat patru posibile teorii despre originea covidului, desi a subliniat ca un accident de laborator era cel mai putin probabil.

„Toate partile trebuie sa respecte acest studiu, inclusiv chiar OMS”, a spus Ma dupa ce organizatia insasi a cerut „spatiu” pentru a-si continua investigatiile dupa respingerea de catre China a unei alte etape a investigatiilor pe teritoriul sau.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai cerut Chinei „sa fie transparenta si deschisa” si sa furnizeze „date brute despre primele zile ale pandemiei”, in timp ce Beijingul a negat in repetate randuri ca a ascuns informatii sau ca ar impiedica activitatea lui. oamenii de stiinta ale OMS care au calatorit la Wuhan.

„Este inacceptabil ca OMS sa iasa acum cu o a doua faza de investigatii bazate pe teoria de laborator”, a adaugat oficialul Gu Jinhui, in timp ce seful echipei de experti chinezi care a investigat originea coronavirusului, Liang Wannian, a indicat ca „urmatoarea faza a investigatiilor trebuie efectuata in alte tari”.

Printre acestia  „cele in care locuiesc liliecii potcoavi si pangolinii”. Liang a recuperat, de asemenea, teoria conform careia virusul ar fi putut ajunge pe piata Huanan din Wuhan, unde a fost detectat primul focar de covid, „prin lantul rece al alimentelor congelate”.

Contraatac de presa oficiala chineza

De asemenea, la conferinta de presa a fost prezent si directorul laboratorului P4 al Institutului de Virologie Wuhan, Yuan Zhiming, care a asigurat ca „urmarirea originilor virusului nu este ca a face un film”.

“Este nevoie de atitudine si metode stiintifice, precum si de dovezi. Minciunile nu sunt stiinta. Ca virusul a fost creat si a scapat din laboratorul din Wuhan este o declaratie neconforma cu faptele“, a spus Yuan ca raspuns la un raport recent publicat de americanul. Petrecere republicana.

„Acest raport este ca scenariul unui film de la Hollywood”, a stabilit acesta, inainte de a afirma ca, inainte de decembrie 2019, laboratorul sau „nu investigase si nu stocase niciodata” virusul care provoaca covid si ca niciunul dintre angajatii sai nu a fost infectat cu acesta.

Declaratiile de vineri coincid cu ofensiva de amploare lansata saptamana aceasta de presa oficiala chineza , insarcinata sa influenteze ca primele focare de covid ar fi putut avea loc in alte tari, printre care Spania, Italia si Franta.

Ei au subliniat, de asemenea, posibilitatea ca virusul sa fi scapat din laboratorul american de la Fort Detrick, care s-a inchis in iulie 2019.

Daca nu doriti sa abandonati aceasta teorie a laboratorului, ar trebui sa investigati si in alte centre, precum Fort Detrick. Dar credem ca raportul OMS, care considera o scurgere foarte putin probabila, ar trebui respectat”, a spus Ma. astazi.

Criticile sale si ofensiva presei de stat vin la aproape trei luni dupa ce presedintele american Joe Biden a acordat serviciilor de informatii ale tarii sale 90 de zile pentru a pregati un raport privind originea pandemiei.

Potrivit CNN, agentiile de informatii americane investigheaza acum „o cantitate mare de date genetice din laborator” care ar putea fi cheia pentru descoperirea originilor coronavirusului „de indata ce acestea pot fi descifrate”.

Ofensiva mass-media chineza a mers pana acolo incat a mentionat un presupus biolog elvetian pe nume Wilson Edwards, care a denuntat politizarea pandemiei impotriva Chinei si care s-a dovedit a fi falsa.

Stirile din mass-media de stat chineze au gasit un cont de Facebook (sters de atunci) in care biologul inexistent a criticat SUA si OMS pentru ca au facut presiuni asupra Chinei sa permita investigarea in continuare a teoriei ca coronavirusul a putut parasi un laborator din Wuhan.