Administratia Serviciilor Generale a Guvernului SUA a certificat ca Joe Biden este castigatorul alegerilor prezidentiale si permite astfel sa inceapa oficial transferul de competente. Donald Trump a scris pe Twitter ca a ordonat echipei sale sa coopereze la tranzitie, dar a promis ca va continua sa lupte cu rezultatele alegerilor.

Ce este GSA?

GSA este o agentie uriasa care se ocupa de functionarea de zi cu zi a guvernului federal. Pentru ca tranzitia prezidentiala sa inceapa oficial, GSA trebuie sa recunoasca un castigator prezidential sau, mai degraba, sa verifice „candidatul aparent castigator” la alegerile generale. Legea de tranzitie prezidentiala si alte politici federale nu specifica cum ar trebui sa functioneze acest proces, dar se asteapta sa fie apolitic.

In anii obisnuiti de alegeri, aceasta are loc fara fanfara sau controverse, la scurt timp dupa ce victoria unui candidat este clara in urma anuntului major din media bazat pe proiectiile renumararii. In 2016, agentia a inceput sa elibereze birouri pentru echipa candidatului castigator in august, iar tranzitia ar putea incepe dupa ce Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea lui Trump in dimineata de dupa ziua alegerilor.

De ce a fost amanata decizia anul acesta?

Agentia si directorul acesteia, Emily Murphy, desemnata de Trump, au spus ca este important sa asteptam pentru a vedea cum au afectat rezultatele diferitele procese ridicate de campania candidatului republican si renumararile din zilele de dupa alegeri.

Intr-o scrisoare prin care il informa pe Biden despre decizia de a activa transferul luni, Murphy a justificat intarzierea prin faptul ca „s-a bazat pe precedentul din alegerile trecute in care au existat cereri legale si numarari incomplete”.

Republicanii care il apara pe Murphy subliniaza ca tranzitia a fost amanata in 2000, cand a avut loc batalia judiciara dintre Al Gore si George W. Bush pentru rezultatele din Florida. Insa echipa lui Biden a spus ca, in acest caz, doar 500 de voturi i-au separat pe cei doi candidati din acel stat. Acum, chiar si in statele in care Trump contesta rezultatul, Biden conduce numaratoarea cu mii de voturi.

Inainte ca Murphy sa-l confirme pe Biden drept castigator, democratii din Camera lui i-au trimis o scrisoare in care ii cereau sa explice clar pana luni motivele intarzierii sale.

Ce inseamna ca transferul de puteri este activat?

Decizia GSA ii permite lui Biden si echipei sale sa acceseze intalniri confidentiale si sa se intalneasca cu oficiali guvernamentali. De asemenea, permite membrilor echipei Biden sa acceseze dispece si fonduri pentru a plati echipa de tranzitie.

Inainte de decizia agentiei, echipa Biden-Harris strangea bani pentru finantarea procesului de tranzitie, intrucat nu aveau acces la fondurile alocate de Guvern.

Cu aprobarea GSA, echipa Biden isi poate activa, de asemenea, conturile de e-mail guvernamentale si poate primi ajutor de la Departamentul de Securitate Interna pentru a proteja confidentialitatea taxelor primite in timp ce planifica, de exemplu, strategii de securitate nationala.

Pana acum, echipa nu a avut suport de securitate cibernetica pentru a proteja e-mailul si alte comunicari, pe fondul ingrijorarilor ca Rusia, China sau alte tari ar putea intercepta informatii clasificate.

De ce este atat de crucial?

Administratia Biden se va confrunta cu un set fara precedent si urgent de provocari atunci cand isi va prelua mandatul pe 20 ianuarie, deoarece cazurile de coronavirus cresc in Statele Unite si Congresul nu a reusit sa convina asupra unui pachet de masuri pentru a atenua impactul economic al pandemiei.

Saptamana trecuta, Biden a avertizat: „Din cauza lipsei de confirmare din partea GSA, echipa mea de tranzitie nu a reusit sa acceseze informatiile de care avem nevoie pentru a ne ocupa de toate, de la testare si planificare pana la problema importanta a distribuirii vaccinuri si planul de vaccinare”.

Saptamana trecuta, in timp ce echipa Biden-Harris a incercat sa inceapa procesul de tranzitie in ciuda blocadei GSA, a contactat oficialii administratiei Trump care isi parasisera recent posturile in incercarea de a obtine informatii cheie, fiind impiedicate sa participe la briefing-urile oficiale.