The Haunting of Hill House este o serie extinsa de 10 episoade, plina de sperieturi atat existentiale, cat si tangibile, dar spectacolul nu ar exista fara materialul sau sursa: romanul de groaza gotic din 1959 al lui Shirley Jackson. Scriitorul si regizorul de serie Mike Flanagan a adaptat cartea luand cele mai importante elemente ale povestii si aplicandu-le intr-un nou complot care inca se simte familiar fanilor lui Jackson. In timp ce romanul si emisiunea TV sunt opere fantastice de groaza, cele doua  povesti Haunting of Hill House au doar cateva asemanari.

Numele personajelor, temele si cateva pasaje din carte au ajuns in serie, dar multe dintre cele mai infricosatoare fantome din   emisiunea TV The Haunting of Hill House sunt inventii Netflix. Daca ti-a placut serialul, ar trebui sa citesti romanul, deoarece asteapta o aventura complet noua si profund inspaimantatoare. Si daca ti-e prea frica sa-l urmaresti, vezi aceste alte spectacole precum  The Haunting of Hill House !

Eleanor Vance moare in ambele versiuni

Eleanor Vance nu se descurca prea bine in nicio versiune a The Haunting of Hill House . In timp ce Eleanor se sinucide in pilotul de serie inainte de a petrece restul spectacolului ca o fantoma care ii bantuie familia, cartea trimite personajul intr-o calatorie de moarte incepand cu prima pagina.

La sfarsitul cartii, Eleanor a suferit o perioada de amagiri paranoice. De exemplu, paginile initiale ilustreaza faptul ca crede ca o chelnerita la o statie de camion rade de ea. Versiunea lui Jackson a lui Eleanor se desfasoara in cateva zile in Hill House; ea trece de la o tanara amabila care cauta o figura mama in Theodora Crain – AKA Theo – la dorinta de a-si tranti capul prietenului pana la a-si prabusi fatal masina intr-un copac in ultimele pagini ale cartii.

Bantuirile cartii sunt mai agresive

Prin episodul final al adaptarii Netflix, fantomele din Hill House se multumesc sa urmareasca familia Crain devorata incet de Camera Rosie. Cu toate acestea, casa din cartea lui Jackson este mai agresiva cu locuitorii sai, mai ales atunci cand are de-a face cu Eleanor.

In cartea lui Jackson, primul semn major al lui Hill House de a fi bantuit apare in a doua noapte cand Luke si medicul cauta terenul unui caine pe care l-au vazut fugind prin casa – o scena la care se face referire in episodul 6 al seriei. In timp ce se intampla asta, Theo si Eleanor se ascund de o fantoma care loveste usa lor si incearca sa intre in camera lor.

Exista o scena in serie in care apare o fraza, ,,AJUTA ELEANOR VIN ACASA”, scrisa cu creta pe un perete. Dar, in loc sa fie scrise cuvintele sub tapet, ele apar ca litere masive care se extind pana la tavan. Fraza reapare in mod repetat – scrisa in sange – mai ales in camera lui Theo. Cu toate acestea, proza   abila a lui Jackson il face pe cititor sa ghiceasca daca Eleanor este bolnava mintal sau daca casa ii vorbeste cu adevarat.

In carte, regretatul Hugh Crain detinea casa

Crains sunt personajele principale ale adaptarii Netflix, dar sunt impinse in fundalul materialului sau sursa. In cartea lui Jackson, Hugh Crain este regretatul proprietar al Hill House, iar intreaga sa viata prezinta o tragedie. Ar putea fi unul dintre fantomele care bantuie casa, dar ramane neclar.

In versiunea lui Jackson, Crain construieste Hill House pentru sotia si cele doua fiice ale sale, dar sotia moare intr-un accident de trasura in afara portilor. Fiecare sotie ulterioara cu care se recasatoreste moare intr-un mod oribil diferit. In cele din urma, el se muta in Europa si apoi moare, lasandu-i pe cele doua fiice sa preia proprietatea. Dupa cativa ani, surorile decid ca cel mai mare ar trebui sa devina proprietarul Hill House.

Unii au teoretizat ca Crain bantuie casa, deoarece casa lui aduna oameni, ii atrage si ii prinde permanent dupa ce mor.

Cartea este povestita din perspectiva lui Eleanor

In timp ce adaptarea Netflix urmareste fiecare membru al familiei Crain pe mai multe linii temporale, cartea lui Jackson se joaca la o scara mult mai mica. Nu numai ca exista mai putine personaje, dar perspectiva nu se extinde dincolo de cea a lui Eleanor.

Lucrurile par inspaimantatoare doar daca Eleanor decide ca sunt, deoarece cititorii nu pot vedea ce se intampla fara punctul ei de vedere. Spectacolul este mai atotstiutor, ceea ce face cartea mai intunecata – cand Eleanor fie incepe sa-si piarda mintile, fie experimenteaza fantome care ii bat usa, se simte ca si cum i se intampla cititorului, deoarece ei pot vedea lucrurile doar din perspectiva ei.

Cartea este despre patru straini

Adaptarea lui Mike Flanagan a The Haunting of Hill House este o epopee extinsa care urmareste povestile celor sapte membri ai familiei Crain, Dudley si a altor cativa oameni care apar pe parcursul celor 10 episoade. Cu toate acestea, cartea originala este despre aproximativ patru straini care se reunesc pentru a cerceta activitatea paranormala a Hill House.

Cartea incepe cu dr. Montague care trimite scrisori celorlalte trei personaje – Eleanor, Theodora si Luke Sanderson – fiul femeii care detine casa. Cvartetul functioneaza perfect in cartea lui Jackson, deoarece este o poveste relativ trunchiata, asa ca de ce sa nu continuam povestea lor din serie?

Mike Flanagan a explicat motivul din spatele abaterii sale de la materialul sursa catre The Hollywood Reporter :

M-am intors prin carte si mi-am dat seama ca singura cale prin padure era ca vom avea nevoie de o paleta de caractere mult mai mare pentru a purta o serie. Sunt atrasa in mod natural de drama in familie si cred ca, in special in groaza, modul in care oamenii se comporta in familiile lor este diferit de modul in care se comporta in lume. Indeparteaza tot pretextul.

Jackson’s Hill House ar putea sa nu fie bantuita

Adaptarea lui Mike Flanagan a The Haunting of Hill House este o poveste rasucita cu mai multe naratiuni oblice care se inverseaza cu fiecare episod. Singura certitudine din serie este faptul ca casa este plina de fantome reale. In loc sa pastreze misterul in viata in 10 episoade, Flanagan se apleaca spre motivul casei bantuite.

Spre deosebire de abordarea lui Flanagan, Jackson nu dezvaluie niciodata daca casa este bantuita sau nu, lasand la latitudinea cititorilor sa decida ce se intampla. Desi se intampla ceva infricosator in carte, personajele nu reusesc sa vada definitiv manifestarile fizice ale spiritelor. Cu toate acestea, ei experimenteaza prezenta ingrozitoare a ceva care doreste sa intre in camerele lor in toiul noptii.

In plus, Jackson nu clarifica daca mai exista ceva in casa, in afara de vibratiile proaste, si ii permite personajelor ei sa stea in panica. Fiecare personaj se simte descurcat in casa din nenumarate motive. Uneori se datoreaza constructiei inegale a structurii, iar alteori este de vina intunericul infinit – dar poate este intotdeauna intuneric, deoarece un grup de dealuri cuprinde casa dintr-o vale.

De-a lungul cartii, usile, ferestrele si perdelele Hill House continua sa se inchida atunci cand nimeni nu se uita. In timp ce acest lucru ar putea servi drept semn al unei bantuiri, este de asemenea posibil ca doamna Dudley sa tina totul tacut in timpul zilei, deoarece este treaba ei.

Cartea incearca sa fie mai stiintifica

In timp ce cartea relateaza noptile stranii petrecute in Hill House, ofera si o examinare relativ stiintifica a vanatorii de fantome. De-a lungul povestii, Montague si Luke Sanderson isi scot creta, termometrele si banda de masurare ori de cate ori exista activitate paranormala; se straduiesc sa inregistreze exact ceea ce se intampla pentru cartea lui Montague.

Romanul lui Jackson se concentreaza pe chestiunea limitelor stiintei si gasirea unui motiv pentru inexplicabil in loc sa recurga la teorii salbatice. Spectacolul ia viziunea opusa, cu Steven Crain, care nu crede in fantome , testand limitele fiintelor spirituale.

Unele dintre numele personajelor sunt aceleasi

Multe personaje din emisiunea TV The Haunting of Hill House  isi iau numele din personajele cartii, dar rolurile si relatiile lor sunt diferite. Eleanor si Theo sunt in carte, dar nu sunt nici surori si nici nu au crescut in casa. Cu toate acestea, sunt primele doua personaje care ajung la Hill House, iar relatia lor se dovedeste jucausa si sora pana cand Eleanor incepe sa se simta panicata.

Desi Theo nu este un psihic major, asa cum este in serie, ea arata un dar supranatural pentru telepatie. Luke, fratele geaman al Eleanor din serie, este fiul playboy al proprietarului casei din carte; este chiar un pic flirt cu Theo. Dudley sunt, de asemenea, in carte si, in timp ce personajele lor sunt similare cu Dudley din serie, nu sunt atat de religiosi si nu au o fiica care ajunge sa bea otrava de sobolan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here