Fotbalul european va pierde 4 miliarde de euro din cauza coronavirusului, pe masura ce stadioanele se golesc, sponsorii fug, iar canalele TV cer reduceri si compensatii pentru subjugati si subvazuti.

Si 90% din aceste pierderi, conform FIFA, vor cadea pe umerii cluburilor”, a rezumat primele rezultate ale pandemiei, presedintele Juventus Italia, Andrea Agnelli, care conduce influenta Asociatie a Cluburilor Europene ( ECA).

Ca urmare a crizei, cea mai mare piata din lume pentru cumpararea si vanzarea de talent fotbalistice se va micsora cu 20-30%, a avertizat Agnelli la un miting virtual al ECA. Mai exact, Leo Messi ar fi putut rescrie aceasta cifra cu o lovitura de stilou de la minus la plus, dar trecerea zgomotoasa a posesorului a sase Mingi de Aur de la Barcelona sa dovedit a fi o farsa.

Messi ramane la Barça: copiii, sotia si curtea l-au imblanzit pe geniul obstinat. Messi isi ia ramas bun de la Barça.

Fotbalul este cel mai popular si mai profitabil sport de pe planeta. Totusi, pentru el, 4 miliarde de euro in doua sezoane sunt bani gigantici. Este ca si cum cele mai bogate trei cluburi din lume – Barcelona, ​​Real Madrid si Manchester United – au ramas dintr-o data fara premii in bani, fara bani de sponsorizare timp de doua sezoane si fara bani din vanzarea de bilete, jucatori sau drepturi. de difuzare.

Pierderile sunt gigantice, iar pentru multe cluburi s-ar putea transforma intr-o criza financiara. Amploarea exacta a ceea ce sa intamplat, o vom putea evalua numai dupa publicarea rapoartelor anuale in toamna“, – a spus Agnelli.

Criza de numerar a cluburilor europene inseamna reconstruirea echipelor, inlocuirea jucatorilor si antrenorilor, construirea de noi stadioane, toate sunt amanate pentru majoritatea.

Din cauza pandemiei, sezonul din unele legi europene sa incheiat inainte de termen, altele inca s-au jucat pana la sfarsitul verii, dar mototolit si in tribuna goale. Drept urmare, canalele TV care plateau facturi uriase pentru dreptul de a difuza meciurile au cerut compensatii.

Premier League – cea mai bogata din lume, a returnat peste 360 ​​de milioane de euro, Bundesliga germana – aproximativ 200 de milioane. Si alte 575 de milioane de euro vor fi pierdute de elita fotbalului european la difuzarea competitiilor internationale de cluburi, inclusiv Liga Campionilor si Europa League, a caror parte finala sa jucat intr-un singur meci, fara meciuri retur.

Ultima cifra nu este definitiva – UEFA rezolva acum detaliile, a spus Agnelli.

Banii de canal asigura aproape jumatate din veniturile celor mai bogate cluburi din lume: ei reprezinta aproximativ 45% din venituri. Activitatea comerciala aduce ceva mai putin, iar restul de 15% dintre cluburi castiga din stadioane, a calculat Deloitte.

In fiecare an clasifica cele mai bogate cluburi de fotbal din lume . Sezonul trecut, primii douazeci au primit venituri de peste 9 miliarde de euro si, ca intotdeauna, doar gigantii europeni au fost in top 20.

Dar viitorul este neclar. Anglia si Germanias-au balbait despre posibilitatea de a lasa spectatorii sa intre in tribuna in toamna, dar nu se vorbeste de incarcare completa. In acelasi timp, amenintarea unui al doilea val si a blocajelor locale nu a disparut, ceea ce sperie sponsorii si cumparatorii de drepturi de difuzare.