Amazon a anuntat ca va creste salariile pentru mai mult de 500.000 de lucratori – dar nu intentioneaza sa-si creasca salariul minim de 15 USD pe ora.

Avand in vedere efortul actual de a angaja pentru zeci de mii de locuri de munca la nivelul clientilor sai, indeplinirea, livrarea, sortarea si indeplinirea pachetelor, Amazon ( AMZN ) si-a avansat revizuirea anuala a salariilor de toamna pentru acele echipe si intentioneaza sa lanseze cresteri salariale incepand cu la mijlocul lunii mai, a declarat Darcie Henry, executivul Amazonului, intr-o postare pe blog miercuri. Acesta va creste salariul orar intre 0,50 si 3 USD, o investitie totala de peste 1 miliard de dolari.

,,Acesta este in plus fata de salariul nostru initial de cel putin 15 USD pe ora si cele peste 2,5 miliarde de dolari pe care le-am investit anul trecut in bonusuri suplimentare si stimulente pentru echipele de prima linie”, a experimentat Henry, vicepresedintele Amazon al oamenilor si tehnologie, consumator la nivel mondial, a spus.

Miscarea urmeaza cateva saptamani de examinare a practicilor de munca ale Amazonului pe fondul unei actiuni de sindicat la un depozit din Bessemer, Alabama. Organizatorii Uniunii au pierdut alegerile cu o marja mare; in timp ce contesta aproximativ 500 de buletine de vot, avantajul votului detinut de Amazon este mai mare decat numarul total de buletine de vot contestate.

Desi a castigat de data aceasta, ,,exista multe motive pentru care Amazon sa fie ingrijorat de viitoarele eforturi de sindicalizare – in special in zonele tarii in care un loc de munca Amazon nu plateste relativ la fel de bine cum ar putea in Alabama”, Arindrajit Dube, un economist profesor la Universitatea din Massachusetts Amherst, a declarat CNN Business intr-un e-mail.

Amazon si-a extins deja forta de munca la peste 1,3 milioane de oameni la nivel global anul trecut, dupa ce a angajat 500.000 de muncitori noi in timp ce se grabea sa gestioneze o crestere a cererii din cauza pandemiei. Cresterile salariale ar putea ajuta compania sa atraga angajati suplimentari in mijlocul unei piete a muncii stranse care a lasat alte companii, precum restaurantele, care se lupta sa gaseasca muncitori .

“O tensiune crescanda pe piata muncii inseamna ca salariul sau minim de 15 USD este din ce in ce mai eficient la recrutarea si retinerea lucratorilor calificati, iar o crestere substantiala poate ajuta in acest sens”, a spus Dube.

Desi compania intentioneaza sa mareasca salariile pentru aproape o jumatate de milion de lucratori, nu a spus ca va creste oficial salariul minim de 15 USD. O astfel de actiune ar pune-o in pas cu rivalul Costco, care si-a marit rata de pornire pentru lucratorii orari din magazin la 16 USD pe ora in februarie.

Cresterea salariilor pentru unii muncitori este probabil necesara pentru angajare, dar ,,linia de jos este ca isi pot permite o crestere a salariilor mai mult decat orice companie mare de comert cu amanuntul [sau] de comert electronic”, Molly Kinder, colega de la Brookings Institute, a spus. Amazon a castigat 21 de miliarde de dolari in profit in 2020, iar capitalizarea sa de piata a fost de 1,74 trilioane de dolari la inchiderea de miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here