Daca aveti acid uric ridicat, este important sa aveti grija si sa va monitorizati dieta, greutatea si unele obiceiuri de stil de viata. Datorita unei mese echilibrate putem tine uricemia sub control.
Acidul uric ridicat sau hiperuricemia a fost in mod traditional legata de persoanele care iubesc abundenta, atat in ceea ce priveste mancarea, cat si bautul. Desi stim ca depinde de o multitudine de factori variati, corectia alimentara este esentiala pentru a o trata.
Hiperuricemie sau acid uric ridicat
Acidul uric este un compus format din carbon, azot, oxigen si hidrogen care este generat atunci cand organismul descompune purinele. La randul lor, purinele se formeaza in mod natural in organism si le gasim si in unele alimente.
Acidul uric nu provoaca probleme de sanatate in valori normale, deoarece este excretat prin rinichi. Dar uneori, din mai multe motive, acidul uric poate creste peste niveluri acceptabile.
Cand suferiti de hiperuricemie, unul dintre cele mai de temut simptome este atacul de guta. Dar consecintele negative ale acidului uric ridicat merg mai departe. A fost asociata cu un risc crescut de aparitie a problemelor renale si cardiovasculare si a leziunilor artritice cronice.
Alimente si acid uric ridicat
Excesul de acid uric trebuie corectat pentru a evita problemele de sanatate pe termen lung si pierderea calitatii vietii la persoanele care sufera de acesta. Corectarea unor reguli alimentare poate fi foarte benefica.
Daca suferim de aceasta problema de sanatate, ar trebui sa evitam unele alimente. Desi trebuie sa avem in vedere ca mai mult decat alimente interzise, trebuie sa vorbim despre alimente de limitat.
Alimente bogate in purine
Carnea rosie este foarte bogata in purine.
Purinele sunt componente care se formeaza in organism in mod natural. Si cand se degradeaza, apare acidul uric. Prin urmare , controlul alimentelor bogate in purine poate ajuta la scaderea cantitatii de acid uric din sange. Mai ales in timpul atacurilor de guta.
Alimentele cele mai bogate in purine sunt:
- Ficat, rinichi, turte si alte viscere.
- Carne rosie de vita, miel si porc.
- Peste gras si crustacee, cum ar fi sardine, hamsii, ton, creveti, creveti, crabi. Nu este convenabil sa le eliminam complet pentru ca le-am pierde beneficiile. Asa ca vom incerca sa luam portii moderate.
- carnati.
- Branzeturi foarte fermentate.
- Unele legume precum sparanghelul, mazarea, spanacul sau rosiile sunt si ele bogate in purine. O optiune sensibila este de a modera consumul acestor tipuri de legume la aproximativ doua ori pe saptamana.
Alimente foarte grase
Eliminarea uratilor este ingreunata de aportul de grasimi. De aceea vom face bine sa controlam portiile de grasime daca avem acid uric ridicat.
Cea mai buna optiune, ca aproape intotdeauna, este uleiul de masline extravirgin. Crud pentru a imbraca mancarurile si, de asemenea, pentru gatit. Cel mai bine este sa eliminati alimentele procesate care pot avea grasimi trans sau hidrogenate si sa reduceti grasimile saturate.
Fructoza si bauturi dulci
Fructoza este singurul carbohidrat despre care s-a demonstrat ca are o relatie directa cu metabolismul acidului uric. In acest caz, ne referim la cola, alte bauturi racoritoare indulcite si sucuri de fructe. Riscul de guta este de doua ori mai mare in randul persoanelor care beau doua sau mai multe bauturi indulcite cu zahar pe zi, comparativ cu cei care beau mai putin de una pe luna.
Cu toate acestea, nu este posibil sa se determine exact motivul pentru care apare aceasta crestere a acidului uric. Acest lucru se poate datora altor componente decat fructoza din bauturi sau din cauza altor obiceiuri nesanatoase asociate.
Alcool
In cazul bauturilor alcoolice nu exista nicio indoiala. Riscul de a dezvolta guta este mai mult decat dublu in randul barbatilor care consuma 50 de grame sau mai mult de alcool pe zi, comparativ cu cei care nu beau alcool.
Atat la barbati, cat si la femei, consumul de alcool este asociat cu rate mai mari de uricemie si boala guta. Cu toate acestea, riscul este mai mare la femei.
Acest lucru se datoreaza faptului ca un consum ridicat si punctual de alcool creste concentratia de acid lactic. Acest lucru face dificila eliminarea acidului uric de catre rinichi. Daca, pe de alta parte, consumul de alcool este cronic, problema este ca purinele sunt crescute.
Orientari dietetice de luat in considerare
In legatura cu hiperuricemia, nu ar trebui sa vorbim doar despre alimente interzise. Exista, de asemenea, ghiduri alimentare si alte aspecte conexe care ne vor ajuta sa imbunatatim situatia:
- Nu este convenabil sa ai o greutate peste ceea ce este considerat sanatos. Daca suntem supraponderali, un ghid de scadere treptata in greutate va fi esential.
- Nu ar trebui sa facem post foarte puternic sau restrictii calorice, deoarece in aceste cazuri si nivelul lor creste.
- Mentine o buna hidratare. Este necesar sa beti aproximativ 2 litri de apa pe zi.
Toate aceste indrumari trebuie sa fie insotite de un tratament medical specific, prescris de un profesionist de specialitate.
Exista alimente de limitat in caz de acid uric ridicat
Atat carnea rosie, cat si pestele gras, bauturile zaharoase si alcoolul trebuie limitate in caz de hiperuricemie. Mancarea moderata, consumul de lichide din abundenta si o dieta bogata in legume si fructe proaspete, cereale integrale, lapte degresat si iaurt vor ajuta in mare masura sa faca fata acestei probleme de sanatate.